Μπαμπάς Με Πετιμέζι, από το Γλυκοπλαστείο Νεανικόν και το neanikon.gr!
Η συνταγή μας θα βασιστεί σε μία παλιότερη ανάρτηση, με μόνη διαφορά πως θα προσθέσουμε στη ζύμη μερικές σταφίδες και στο σιρόπι θα χρησιμοποιήσουμε μόνο πετιμέζι.
Επιπλέον θα χρειαστεί να αυξήσουμε την ποσότητα των υλικών μας ώστε αντί για μικρούς μπαμπάδες να φτιάξουμε έναν και καλό, αξιοποιώντας και την ωραία φόρμα που προμηθεύτηκα από το Παρίσι.
Για το κέικ:
280 γρ αλεύρι ολικής από σκληρό σιτάρι
80 ml αραιωμένο πετιμέζι (με 40% νερό)
1 φακελάκι μαγιά
2 αυγά και 2 κρόκους
80 γρ πολτό μήλου (βράζουμε και αλέθουμε λίγη μεγαλύτερη ποσότητα καθαρισμένων μήλων)
2 κουταλιές σταφίδες
Για το σιρόπι
700 ml αραιωμένο πετιμέζι (με 40% νερό)
2 αστεροειδή γλυκάνισο
2 ξυλαράκι κανέλας
2 φύλο δάφνης
6 ολόκληρα γαρύφαλλα
5 φλούδες από πορτοκάλι + λίγο χυμό
2 φλούδα από λεμόνι + λίγο χυμό
Με τα παραπάνω υλικά προκύπτει ένα γλυκό με ύψος 11 εκ και κάτω διάμετρο 10 εκ
Στο αραιωμένο πετιμέζι (να είναι χλιαρό) διαλύουμε τη μαγιά μας. Μεταφέρουμε το μείγμα στο μίξερ και αρχίζουμε το χτύπημα (ιδανικά με το φτερό διαφορετικά με το S blade) σε χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε τα αυγά, το αλεύρι και τον πολτό μήλου. Η ζύμη προκύπτει πολύ μαλακή, αλλά έτσι πρέπει. Με τη βοήθεια μίας σπάτουλας τη μεταφέρουμε σε ένα αλευρωμένο μπολ και την σκεπάζουμε με μία πετσέτα. Τοποθετούμε το μπολ σε ένα θερμό σημείο του σπιτιού και περιμένουμε μία ώρα ώστε να διπλασιαστεί σε μέγεθος
Στη συνέχεια λαδώνουμε και αλευρώνουμε την φόρμα, την γεμίζουμε με τη ζύμη και παράλληλα προσθέτουμε λίγες λίγες τις σταφίδες.
Μεταφέρουμε στο φούρνο, τον οποίο ανάβουμε αρχικά στους 20 βαθμούς και μετά από λίγο στους 50. Μόλις δούμε πως η ζύμη φουσκώνει πέρα από το χείλος της φόρμας ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 170 και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει. (στη δική μου ποσότητα χρειάστηκαν μόλις 40 λεπτά). Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και ξεφορμάρουμε προσεκτικά.
Eνημέρωση :
Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.
Προχωράμε με το σιρόπι. Αδειάζουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα και βράζουμε μέχρι το σιρόπι ελαφρώς να δέσει. Παίρνουμε το κέικ, του ανοίγουμε στο κάτω μέρος μικρές τρύπες και το βουτάμε στο καυτό σιρόπι. Με ένα κουτάλι ομοιόμορφα σιροπιάζουμε κάθε πλευρά του.
Για να βεβαιωθούμε πως θα υγρανθεί / γλυκαθεί και το εσωτερικό, γεμίζουμε μία ένεση ζαχαροπλαστικής με το σιρόπι που έμεινε και χτυπάμε στο κέικ και μερικές ενέσεις. Ξέρω ακούγεται κάπως, αλλά κάνει δουλειά.
http://www.neanikon.gr/babaausiropderaisin/
Αφήστε μια απάντηση