Μαμαδίστικο σπιτικό ψωμί χωρίς ζύμωμα, από την αγαπημένη Νάντια Μαρκοπούλου και το spoonlove.gr!
- 400 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ αλεύρι από καλαμπόκι
- 320 γρ φρέσκο γάλα
- 60 γρ βούτυρο (όχι μαργαρίνη)
- 30 γρ κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 κ.σούπας μέλι ή σιρόπι αγαύης
- 25 γρ φρέσκια μαγιά
- 10 γρ αλάτι
- 1 κρόκο αυγού (για να αλείψουμε τα ψωμάκια)
Σε μία μπασίνα βάζετε το αλάτι με τη ζάχαρη, τη μαγιά και το γάλα αφού το έχετε για λίγο ζεστάνει (προσοχή μην το ζεστάνετε πολύ γιατί θα “καεί” η μαγιά σας και δεν θα φουσκώσουν).
Στη συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο και το μέλι μας.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι (εαν θέλετε μπορείτε να βάλετε και μόνο ολικής). Σχηματίζουμε μία λακουβίτσα όπου ρίχνουμε το υγρό μας μείγμα και ανακατεύουμε καλά καλά μέχρι να έχουμε μία ζύμη μαλακή και εύπλαστη. (εδώ εξαρτάται από το αλεύρι που χρησιμοποιείτε-ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο παραπάνω).
Φτιάχνουμε μικρές μπαλίτσες τις τοποθετούμε σε ζεστό μέρος, αφού τις σκεπάσουμε με μία υγρή πετσέτα και τα αφήνουμε για 1-1,5 ώρα να φουσκώσουν.
Αλείφουμε με κρόκο αυγού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 210 βαθμούς για 15-20 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο σας μέχρι να ροδίσει)
Εαν θέλουμε για τους μεγάλους (όπως έκανα εγώ) λιώνουμε λίγο βούτυρο αλείφουμε και πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο.
Eνημέρωση :
Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.
Καλή σας επιτυχία!
ΤΙPS
Είναι υπέροχο, δεν φουσκώνει πολύ και επειδή γλυκίζει ελαφρώς ταιριάζει απίστευτα με κάτι αλμυρό.
Εαν θέλετε παραλείπετε τελείως τη ζάχαρη και το μέλι και αυξάνετε λίγο το αλάτι.
Αφήστε μια απάντηση