Νηστίσιμο γλυκό ψωμί με χαλβά, ταχίνι & κανέλα, από την Κατερίνα και το Ζουμ στη “Κανέλα”!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Και επειδή οι περισσότεροι νομίζουν ότι ο χαλβάς τρώγεται μόνος του σαν γλύκισμα…να μία άλλη εκδοχή που σίγουρα θα σας αρέσει πολύ!!!
Αγαπημένη τροφή ο χαλβάς, ο οποίος αποτελείται από περίπου 50-60% ταχίνι, και αυτό είναι που τον κατατάσσει ανάμεσα στα πιο υγιεινά γλυκά.  Τα οφέλη και οι ιδιότητες του ταχινιού έχουν αναφερθεί εκτενέστερα σε προηγούμενο ποστ.

 

Ένα γευστικό & διαφορετικό ψωμί για το πρωινό & όχι μόνο. Ειδικά για την περίοδο της νηστείας που αναζητάμε ένα σνακ να συνοδεύσουμε το καφέ ή το τσάι μας. Μόλις βρήκατε μία συνταγή που πιο νηστίσιμη & πιο νόστιμη δεν γίνεται μιας & το συγκεκριμένο ψωμί  δεν περιέχει ούτε λάδι.

Ο συνδυασμός δε χαλβά, ταχινιού, κανέλας & καστανής ζάχαρης είναι εξαιρετικός. Ταιριάζουν τόσο απόλυτα μεταξύ τους αυτά τα υλικά που το μόνο που έλειπε ήταν η ζύμη, η οποία θα τύλιγε μέσα της όλες αυτές τις γεύσεις & τα αρώματα & θα τα αναδείκνυε χωρίς αυτή να κλέβει τις εντυπώσεις. Τι καλύτερο λοιπόν από το να κλείσουμε όλα τα παραπάνω μέσα σε ένα φρεσκοφουρνισμένο ψωμάκι.

Τη ζύμη μπορείτε να την φτιάξετε από την προηγούμενη, να την αφήσετε να φουσκώσει & να την βάλετε στο ψυγείο. Οπότε την επόμενη μέρα την αφήνετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου & την χρησιμοποιείτε. Επίσης με τη συνταγή που σας δίνω μπορείτε να φτιάξετε ένα μεγάλο στεφάνι ή δύο μικρά ή 6-8 ατομικά ψωμάκια (ανάλογα με το μέγεθος).

Όταν φτιάχνω ψωμί, τσουρέκια & ότι έχει να κάνει με ζύμη χρησιμοποιώ συνήθως αυτό το ταψάκι που ήταν της γιαγιάς μου, της Κατίνας. Είναι από τα αντικείμενα που κατά κάποιο τρόπο με συνδέουν μαζί της. Η γιαγιά μου ήταν καταπληκτική μαγείρισσα & αγαπούσε πολύ να περιποιείται & να φροντίζει τους άλλους (ζούσε γι’ αυτό). Ό,τι έφτιαχνε ήταν σκέτη μαγεία! Μπορεί να σας φανεί υπερβολή , αλλά αυτό το ταψάκι για μένα  είναι το μέσο διαφυγής μου ή μάλλον το ταξίδι μου στο παρελθόν  σε αυτές τις υπέροχες στιγμές που έζησα μαζί της. Είμαι σίγουρη ότι όλοι θα ήθελαν να έχουν μία γιαγιά Κατίνα…..

 

Υλικά (για 1 μεγάλο στεφάνι ή 2 μικρά ή 6-8 ατομικά ψωμάκια)

για τη ζύμη

  • 350ml νερό
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 2 κ.γ. ζάχαρη
  • 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.σ. ταχίνι
  • 1 κ.γ. αλάτι

για τη γέμιση

  • 1200γρ. ταχίνι
  • 100 καστανή ζάχαρη (προαιρετικά)
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • χαλβάς

για το άλειμμα

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

  • 2 κ.σ. νερό
  • 1 κ.γ. μέλι

για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

  • άχνη ζάχαρη
  • γλάσο άχνης ζάχαρης (3 κ.σ. άχνης ζάχαρης με 1/2 κ.γ. νερό)

Εκτέλεση

  1. Για να φτιάξουμε τη ζύμη βάζουμε σε ένα μπολάκι χλιαρό νερό (όχι καυτό), τη μαγιά, τη ζάχαρη & ανακατεύουμε. Αφήνουμε το μείγμα με τη μαγιά να δράσει για 10 λεπτά περίπου μέχρι να αφρίσει (αυτό δείχνει ότι η μαγιά έχει ενεργοποιηθεί).
  2. Σε ένα μεγαλύτερο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το ταχίνι, το αλάτι & ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Κάνουμε μία τρύπα στη μέση, ρίχνουμε το μείγμα με τη μαγιά & συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το κουτάλι.
  3. Όταν η ζύμη αρχίζει να μαζεύει αυτό είναι το σημείο που βάζουμε χεράκια (με γαντάκια ή χωρίς). Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα ομογενές μείγμα & μετά την αδειάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για 10 λεπτά μέχρι να έχουμε μία ζύμη απαλή και εύπλαστη.
  4. Αλείφουμε ένα μπολ με ταχίνι & βάζουμε μέσα τη ζύμη. Τη σκεπάζουμε με μία πετσέτα ή μεμβράνη & την αφήνουμε για 1 ώρα σε ζεστό μέρος, ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο (το καλοκαίρι διπλασιάζεται γρηγορότερα λόγω θερμοκρασίας περιβάλλοντος ενώ το χειμώνα παίρνει περισσότερο χρόνο).
  5. Αφού διπλασιαστεί σε όγκο βγάζουμε από το μπολ τη ζύμη & την πλάθουμε για λίγο ακόμη. Έπειτα ανοίγουμε με τον πλάστη το ζυμάρι σε παραλληλόγραμμο σχήμα.
  6. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ταχίνι, την κανέλα & την ζάχαρη μέχρι να γίνει σαν πάστα. Αν είναι πηχτό το μείγμα το αραιώνουμε με λίγο νερό.
  7. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με το μείγμα (αφήνοντας 2εκ. κενό από κάθε πλευρά) & πασπαλίζουμε με τρίμμα από χαλβά (κατά προτίμηση με κακάο, δίνει πιο ωραίο αποτέλεσμα).
  8. Τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό με την ένωση προς τα κάτω. Για να πετύχουμε το σχέδιο που φαίνεται στη φώτο παίρνουμε ένα κοφτερό μαχαίρι & σχίζουμε το ρολό στη μέση (το κάνουμε δηλαδή 2 κομμάτια).Πλέκουμε σε κοτσίδα, την οποία ενώνουμε σαν στεφανάκι.
  9. Τοποθετούμε την κοτσίδα σε ταψάκι με λαδόκολλα και την αφήνουμε για 30 λεπτά σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Μόλις φουσκώσει την αλείφουμε με το μέλι το οποίο έχουμε διαλύσει με το νερό για να πάρει ωραίο χρώμα στο ψήσιμο.
  10. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º στον αέρα για 30′, μέχρι να ροδίσει ή για περίπου 20′ αν φτιάξετε τα ατομικά ψωμάκια. Το αφήνουμε να κρυώσει σε μία σχάρα.
  11. Σερβίρουμε προαιρετικά με το γλάσο άχνης το οποίο φτιάχνουμε ανακατεύοντας σε ένα μπολ την άχνη με το νερό ή αν θέλουμε πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη μόνο ή & με τα δύο.

 

Φτιάξτε το είναι τέλειο!!!!

 

 

 

http://www.zoomstinkanela.com/glyko-psomi-me-halva-tahini-kai-kanela/

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *