Σταφιδόψωμα, από την Λίτσα Ζαρίφη και το dairy-free.eu!







Στρογγυλά αφράτα ψωμάκια με σταφίδες.
Συνταγή: Litsa Zarifi
Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 60 γρ. νωπή μαγιά ή 130 γρ. νωπή μαγιά για πολύ αφράτα σταφιδόψωμα
- 100 γρ. ζάχαρη
- 100 γρ. ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
- 1 κούπα ξανθιές σταφίδες
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 πρέζα κανέλα
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- 1 πρέζα γαρίφαλο
- Νερό όσο πάρει (1 κούπα περίπου), χλιαρό
- Ασπράδι αυγού για την επιφάνεια (προαιρετικό)
Με μέλι
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 60 γρ. νωπή μαγιά ή 130 γρ. νωπή μαγιά για πολύ αφράτα σταφιδόψωμα
- 100 γρ. μέλι
- 50 γρ. ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
- 1 κούπα ξανθιές σταφίδες
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 πρέζα κανέλα
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- 1 πρέζα γαρίφαλο
- Νερό όσο πάρει (1 κούπα περίπου), χλιαρό
- Ασπράδι αυγού για την επιφάνεια (προαιρετικό)
Οδηγίες παρασκευής
- Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με λίγη ζάχαρη και προσθέτουμε λίγο νερό.
- Ανακατεύουμε τη μαγιά να διαλυθεί.
- Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Όταν η μαγιά αφρίσει είναι έτοιμη.
- Σε μία λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι, την κανέλα, το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο και κάνουμε μία λακούβα στο κέντρο.
- Προσθέτουμε τη μαγιά, το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν καθαρίσουν τα τοιχώματα της λεκάνης και είναι εύπλαστη χωρίς να κολλάει στα χέρια. Προσοχή δεν θέλουμε σφιχτή ζύμη για να βγουν αφράτα τα σταφιδόψωμα.
- Προσθέτουμε τις σταφίδες και ζυμώνουμε για να ενσωματωθούν στη ζύμη.
- Κάνουμε τη ζύμη μπάλα, την τοποθετούμε σε λαδωμένο μπολ και τη σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη η νάιλον.
- Αφήνουμε το μπολ στην άκρη 40 λεπτά περίπου για να διπλασιαστεί η ζύμη σε όγκο.
- Όταν η ζύμη φουσκώσει, τη χωρίζουμε σε μπαλάκια στο μέγεθος της χούφτας μας.
- Πλάθουμε τα μπαλάκια σε μικρά ψωμάκια και τα τοποθετούμε σε ταψί.
- Σκεπάζουμε τα ψωμάκια με μεμβράνη και τα αφήνουμε 45 λεπτά περίπου για να διπλασιαστούν σε όγκο.
- Αν θέλουμε, αλείφουμε τα ψωμάκια με το ασπράδι αυγού για γυαλάδα.
- Ψήνουμε τα σταφιδόψωμα στον φούρνο, στους 160 βαθμούς, για 15-20 λεπτά.
Eνημέρωση :
Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.
https://www.dairy-free.eu/raisin-bun/











Ίσως σας ενδιαφέρουν :
Νηστίσιμα σταφιδοκεκάκια, από την Σόφη Τσιώπου και τις "Λιχουδιές της Σόφης"!
Γλύκισμα με ανθότυρο και σταφίδες, από το icookgreek.com!
Σταφιδόψωμα αφράτα, από την Μυρσίνη Λαμπράκη και το mirsini.gr!
Σταφιδόψωμο από το icookgreek.com!
Νηστίσιμα σταφιδόψωμα, από την Ντι και τις "Μαγειρικές Διαδρομές"!
Σταφιδόψωμο σαν τσουρέκι για τον καφέ, από την αγαπημένη μας Αλεξία Αλεξιάδου† και το Realfood!
Αφήστε μια απάντηση