- 420 γρ. γάλα πλήρες σε θερμοκρασία δωματίου
- 180 γρ. μέλι
- 60 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 1 αυγό
- 400 γρ. αλεύρι ολικής
- 250 γρ. αλεύρι γι.ο.χ.
- 1 φακελάκι μαγιά 9 γρ.
- 1 1/2 κ.γ. αλάτι
- 200 γρ. σταφίδες
Υλικά για το άλειμμα
- 1 κ.σ. βούτυρο μαλακό
- 1 κ.γ. μέλι
1 ώρα 30 λεπτά
Χρόνος Εκτέλεσης
1
Βαθμός Δυσκολίας
Μέθοδος Εκτέλεσης
Photo credit: G. Drakopoulos
Τι να σας πω για αυτή τη συνταγή… Υγιεινή στο φουλ, νόστιμη ακόμα πιο πολύ στο φουλ. Πρέπει να τη φτιάξετε και θα πάθετε!
Eνημέρωση :
Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.
- Σε ένα μπολ με τη βοήθεια ενός σύρματος ανακατεύουμε τα 420 γρ γάλα με τα 180 γρ. μέλι, τα 60 γρ βούτυρο και το αυγό. Αν δεν έχουμε χρόνο για να περιμένουμε το γάλα να φτάσει θερμοκρασία δωματίου μπορούμε να το ζεστάνουμε μόνο του λίγο στα μικροκύματα ή σε ένα κατσαρολάκι πάνω στο μάτι. Θα πρότεινα όμως να μην το κάνετε ή να είστε πολύ προσεκτικοί να μην ανέβει η θερμοκρασία πάνω από τους 40 βαθμούς γιατί θα καταστραφεί η μαγιά που θα βάλουμε μετά και δεν θα φουσκώσει το ψωμάκι μας.
- Αφήνουμε το μείγμα αυτό στην άκρη λοιπόν και ετοιμάζουμε το μείγμα με τα στερεά. Ανακατεύουμε τα αλεύρια με το αλάτι και τη μαγιά μέσα στο μίξερ. Μιας και θα κάνουμε ζύμη χρησιμοποιούμε το γάντζο.
- Προσθέτουμε το μείγμα με το γάλα και ανακατεύουμε στην υψηλή ταχύτητα για 6-8 λεπτά μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ αλλά θα κολλάει ακόμα στον πάτο. Προσθέτουμε και τις σταφίδες και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν και εκείνες. Γενικά η ζύμη είναι πολύ υγρή αλλά ΜΗΝ βάλετε περισσότερο αλεύρι.
- ΧΩΡΙΣ ΜΙΞΕΡ. Η ζύμη μπορεί να γίνει άνετα και στο χέρι αν δεν έχετε μίξερ. Απλά βάζετε πρώτα τα στερεά και μετά το μείγμα με τα υγρά σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύετε με ένα κουτάλι στην αρχή και μετά με τα χέρια σας. Εδώ τις σταφίδες τις βάζετε από την αρχή. 5 λεπτά ζυμώματος είναι αρκετά. Και εδώ πάλι το μείγμα είναι πολύ υγρό αλλά μην μασάτε!
- Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ που το έχουμε λαδώσει και αφού πασπαλίσουμε λίγο αλεύρι πάνω κλείνουμε με ζελατίνα και κάνουμε 2-3 τρύπες. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Αδειάζουμε το μπολ με τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια. Κόβουμε σε 16 κομμάτια και πλάθουμε ψωμάκια σε ότι σχήμα θέλετε. Εγώ προτιμώ τα κοτσιδάκια.
- Βάζουμε σε ταψί που του έχουμε βάλει λαδόκολλα στον πάτο 8 από αυτά. Τα υπόλοιπα 8 σε ένα δεύτερο ταψί.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 13-14 λεπτά μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα τα ψωμάκια μας.
- Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.
- Σε ένα κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά βάζουμε το επιπλέον 1 κ.σ. βούτυρο και το 1 κ.γ. μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να αραιώσει το μέλι. Αλείφουμε με τη βοήθεια πινέλου τα ψωμάκια μας όσο αυτά είναι ακόμα ζεστά με το μείγμα.
Tip
Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε περισσότερες σταφίδες! Ακόμα και μαύρες, είναι πιο μικρές και γευστικές!
http://akispetretzikis.com/el/categories/pswmia-zymes/ta-pio-yperocha-stafidopswma
Αφήστε μια απάντηση