Ντόνατς φούρνου γεμιστά με πραλίνα, από την Νικόλ, και το nicolscooking.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Τα αγαπημένα σε όλους ντόνατς γίνονται πιο απολαυστικά όταν είναι γεμιστά με πραλίνα φουντουκιού και ψημένα στο φούρνο.

Αφράτα , φουσκωτά χωρίς περιττά λάδια και με λιγότερες τύψεις είναι το καλύτερο σνακ για το σχολείο και όχι μόνο.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

ΜΕΡΙΔΕΣ 12
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:    1 ώρα 20 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ:   25 λεπτά
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ :    1 ώρα 45 λεπτά

Υλικά

  • 700 γρ. αλεύρι για τσουρέκι ή αλεύρι σκληρό
  • 200 ml φρέσκο γάλα χλιαρό
  • 2 κουτ.σουπ. ζάχαρη κρυσταλλική 
  • 200 ml φρέσκο γάλα αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 10 γρ. ξηρή μαγιά
  • 40 γρ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 40 ml ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο
  • 1 τεμ. αβγό
  • 1 τεμ. ασπράδι αβγού
  • 1/2 κουτ.γλ. αλάτι
  • πραλίνα φουντουκιού

Για την επικάλυψη:

  • τεμ. κρόκο αβγού
  • 1 κουτ.σουπ. φρέσκο γάλα
  • ζάχαρη άχνη

Οδηγίες

  • Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το χλιαρό γάλα μαζί με την μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με τον αγβοδάρτη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και η μαγιά. Αφήνουμε 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  • Στη συνέχεια βάζουμε το σύρμα στο μίξερ και ρίχνουμε μέσα ένα αβγό και ένα ασπράδι ακόμα , το φρέσκο βούτυρο , το ηλιέλαιο και χτυπάμε να ενωθούν τα υλικά.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε μέσα το αλάτι .
  • Αφαιρούμε το σύρμα και προσθέτουμε τον γάντζο στο μίξερ.
  • Ακολούθως προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι με το γάλα που κρατήσαμε σε θερμοκρασία δωματίου και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα τοιχώματα του μπολ. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα έτσι ώστε να την φτάσουμε στο σημείο που θέλουμε.
  • Όταν είναι έτοιμη βάζουμε λίγο ηλιέλαιο στα χέρια μας και περνάμε την ζύμη και τα τοιχώματα του μπολ. Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και από πάνω με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε μια ώρα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.
  • Στρώνουμε σε μια λαμαρίνα λαδόκολλα και λαδώνουμε απαλά τα χέρια μας και παίρνουμε μια μπαλίτσα ζύμης 110 γραμμαρίων και την ανοίγουμε στον πάγκο εργασίας σε μικρό δισκάκι διαμέτρου 15 εκ. περίπου.
  • Στο κέντρο του δίσκου βάζουμε μια κουταλιά της σούπας όχι γεμάτη με πραλίνα φουντουκιού και κλείνουμε τις άκρες πολύ καλά πιέζοντας τη ζύμη γύρω γύρω έτσι ώστε να σχηματιστεί μια μπαλίτσα.
  • Βάζουμε την μπαλίτσα στη λαμαρίνα με το κλείσιμο προς τα κάτω για να μην ανοίξει στο ψήσιμο.
  • Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη ζύμη φροντίζοντας να αφήσουμε απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν στο ψήσιμο.
  • Σε ένα μπολάκι χτυπάμε τον κρόκο αβγού με το γάλα και περνάμε την επιφάνεια των ντόνατς με ένα πινελάκι.
  • Αφήνουμε για 10 λεπτά να ξεκουραστούν και στη συνέχεια ψήνουμε για 25 λεπτά.
  • Όταν κρυώσουν ελαφρώς πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και βάζουμε στο κέντρο λίγη πραλίνα για στόλισμα.

Σημειώσεις

Τipς: Μπορούμε αντί για πραλίνα φουντουκιού να βάλουμε μαρμελάδα ή οποιαδήποτε άλλη κρέμα μας αρέσει.

Αν δεν θέλουμε να τα καταναλώσουμε όλα την ίδια στιγμή  , όταν ψηθούν και αφού κρυώσουν πολύ καλά  τα διπλώνουμε ένα ένα με διαφανή μεμβράνη χωρίς τη ζάχαρη άχνη και τα βάζουμε στον καταψύκτη. Τα βγάζουμε από την προηγούμενη ημέρα στη  συντήρηση τα ζεσταίνουμε και ρίχνουμε ζάχαρη άχνη.

https://tinyurl.com/bdtvwhxd
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *