Ταχινόψωμα με σοκολάτα & κανέλα, από την Μαριλού Παντάκη και την Madame Ginger!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Εκείνη την μέρα, ξύπνησα στις 6. Από μόνη μου, χωρίς ξυπνητήρι, χωρίς το πρώτο φως της μέρας να με ενοχλεί από κάποιο ανοιχτό  πατζούρι ξεχασμένο κατά λάθος. Τσέκαρα τα mail μου από συνήθεια, φίλησα τον σκύλο μου και ξεκίνησα την μέρα μου όπως πάντα με ένα φλυτζάνι καφέ. Στις 8 είχα σχεδόν τελειώσει τις δουλειές μου, -το πρωί γίνονται όλα τόσο γρήγορα- και έμενε μόνο να ξυπνήσει και ο υπόλοιπος κόσμος για να αρχίσει ξανά ο χαμός. “Έχω δύο ώρες”, σκέφτηκα. “Θα ζυμώσω. Θα φτιάξω ταχινόψωμα”.


Συγκεντρώνοντας τα υλικά για τα ταχινόψωμά μου, θυμήθηκα ότι έχω και μισό βάζο Μακεδονικό Ταχίνι με Κακάο κάπου κρυμμένο, για ειδικές περιπτώσεις νυχτερινής λιγούρας. Το ανακάτεψα με κανέλα, το άλειψα πάνω στην αφράτη ζύμη μου και voila! Ταχινόψωμα με μια extra τσαχπινιά, ζεστά και αφράτα έτοιμα να βουτήξουν στο δεύτερο φλυτζάνι καφέ.

Ταχινόψωμα με σοκολάτα & κανέλα

  • Μερίδες: 10
  • Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
  • Χρόνος ψησίματος: 30-35 λεπτά
  • Χρόνος αναμονής: 1 ώρα

Υλικά για τη ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (9 γρ.)
  • 2 κ.σ. ζάχαρη λευκή
  • 250 ml χλιαρό νερό
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • σουσάμι

Υλικά για τη γέμιση

Εκτέλεση

1) Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Σε μπολ βάζουμε τη μαγιά, 4 κ.σ. από το αλεύρι, τη λευκή ζάχαρη και λίγο από το χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε και αφήνουμε 10 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

2) Ρίχνουμε στο μπολ το υπόλοιπο αλεύρι και κάνουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο. Εκεί προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι, το αλάτι, την κανέλα και σταδιακά το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε καλά, μέχρι να έχουμε μια ζύμη που δεν κολλά στα χέρια.

3) Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά, για να φουσκώσει.

4) Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε μικρό μπολ ανακατεύουμε το Μακεδονικό Ταχίνι με Κακάο με την κανέλα και αφήνουμε στο πλάι.

5) Ζυμώνουμε το ζυμάρι λίγο ακόμα και μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Ανοίγουμε το ζυμάρι, με ελαφρώς αλευρωμένο πλάστη, σε -σχετικά- ορθογώνιο σχήμα με πάχος δυο δάχτυλα. Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με την καστανή ζάχαρη και πιέζουμε ελαφρά να κολλήσει στη ζύμη. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση από πάνω , αφήνοντας ένα κενό 2 εκ. σε όλες τις άκρες της ζύμης. Βρέχουμε ελαφρά όλες τις άκρες της ζύμης που αφήσαμε ακάλυπτες.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

6) Προσεκτικά τυλίγουμε τη ζύμη με τη γέμιση προς τα μέσα, έτσι ώστε να έχουμε ένα μακρόστενο ρολό. Κόβουμε 10 ροδέλες ίσου πάχους και τις τοποθετούμε σε ταψί περασμένο με λαδόκολλα, αφήνοντας μεταξύ τους ένα μικρό κενό. Τις πασπαλίζουμε με σουσάμι, τις καλύπτουμε και τις αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά.

7) Ψήνουμε τα ταχινόψωμα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180oC, για 30-35 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν αλλά να παραμείνουν αφράτα.

#LoveOnly,
Madame Ginger


Αυτό το άρθρο περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Στο Madame Ginger, προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα τα οποία χρησιμοποιούμε και οι ίδιοι στην κουζίνα μας και βάζουμε στο τραπέζι μας, brands τα οποία ταιριάζουν στην φιλοσοφία μας και εστιατόρια στα οποία θα μας δείτε να τρώμε συχνά.

 

https://www.madameginger.com/syntages/glyka/sokolata/tachinopsoma-sokolata-kanela/

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *