Τάρτα σοκολάτας με μπανάνα- Chocolate and banana tart, by Akis Petretzikis!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Mια ακόμη εξαιρετική συνταγή από τον μοναδικό ‘Ακη Πετρετζίκη!

Συστατικά

Για τη ζύμη

  • 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα για το πασπάλισμα και το αλεύρωμα
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 180 γρ. βούτυρο, παγωμένο, κομμένο σε κύβους + έξτρα για το άλειμμα της φόρμας
  • 1 αβγό
  • 1 κ.σ. νερό, παγωμένο
  • 1 κρόκο, αραιωμένο σε 1 κ.σ. νερό

Για τη γέμιση

  • 2 μπανάνες, ώριμες
  • 300 γρ. κουβερτούρα
  • 5 αβγά, μέτρια
  • 150 γρ. βούτυρο
  • 150 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

Για το σερβίρισμα

  • 200 γρ. κουβερτούρα
  • 170 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
  • 180 γρ. κουβερτούρα λευκή

Διατροφικός
πίνακας

Διατροφική αξία ανά μερίδα

628
Θερμίδες (kcal)
31 %
37.0
Λιπαρά (γρ.)
53 %
22.0
Κορ.Λίπη (γρ.)
110 %
61.0
Υδατ/κες (γρ.)
23 %
26.0
Σάκχαρα (γρ.)
29 %
11.0
Πρωτεΐνη (γρ.)
22 %

Πρωτεΐνη

Απαραίτητη για την ανάπτυξη των μυών και τη λειτουργία των κυττάρων. Βρίσκεται στο κρέας, στο ψάρι, στα γαλακτοκομικά, στα αυγά, στα όσπρια, στους ξηρούς καρπούς και στους σπόρους.

2.8
Φυτικές Ίνες (γρ.)
11 %
0.19
Αλάτι
(γρ.)
3 %

*Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

*Για τον υπολογισμό των στοιχείων του πίνακα χρησιμοποιείται λογισμικό Nutritics logo

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

 

Ingredients

For the dough

  • 300 g all-purpose flour, + extra for dusting and for the pan
  • 100 g icing sugar
  • 1 pinch salt
  • 180 g butter, ice-cold, cut into cubes + extra for the pan
  • 1 egg
  • 1 tablespoon(s) water, ice-cold
  • 1 egg yolk, diluted in 1 tablespoon water

For the filling

  • 2 bananas, ripe
  • 300 g chocolate couverture
  • 5 eggs, medium
  • 150 g butter
  • 150 g all-purpose flour
  • 100 g granulated sugar

To serve

  • 200 g chocolate couverture
  • 170 g milk chocolate couverture
  • 180 g white chocolate couverture

 

Method

For the dough

  • In a bowl add the flour, sugar, salt, and the ice-cold butter cut into cubes.
  • Rub the mixture with your hands and crumble the butter until the flour turns yellow like wet sand. You should wear gloves while working with the mixture, in order to prevent the heat from your hands to increase the mixture’s temperature.
  • Add the egg, the ice-cold water, and mix until the mixture thickens and you get an elastic dough.
  • Wrap the dough in plastic wrap and refrigerate it for 1 hour to rest.
  • Take the dough out of the refrigerator and set it aside for 10 minutes to start softening.
  • Preheat the oven to 160οC (320ο F) set to fan.
  • Spread a piece of parchment paper on your worktop and dust it with a little flour.
  • Lightly roll out the dough with a rolling pin and place it on the parchment paper.
  • Dust the dough with flour, cover it with a second piece of parchment paper, and roll it out with the rolling pin. If needed, dust the dough with more flour to roll it out more easily.
  • Butter and flour a 27 cm springform pan.
  • Remove the parchment paper, wrap the dough on the rolling pin, and transfer it to the pan.
  • Press the dough with your fingers so that it sticks well to the sides of the pan and cut it all around so it is 2 cm high.
  • Prick the whole surface of the dough with a fork.
  • Spread a piece of plastic wrap or parchment paper over the dough and add some pie weights on it. Attention! In case you use plastic wrap, you should fold its edges inwards so that the plastic wrap does not touch the sides of the pan at all.
  • Bake in the oven for 30 minutes.
  • Take the pan out of the oven, remove the pie weights, and put it back in the oven for another 20 minutes.
  • Take the pan out of the oven again, brush the surface of the crust with the egg wash, and bake it for 5 more minutes until golden.
  • Remove the pan from the oven and let the tart crust cool for 10-20 minutes.

For the filling

  • Increase the oven’s temperature to 180οC (350ο F) set to fan.
  • Cut the bananas into thin slices, 1 cm thick each, and arrange them over the tart crust, covering the whole surface.
  • Melt the chocolate in a bain-marie.
  • Remove the bowl from the bain-marie and add the eggs, butter, flour, and sugar into the bowl.
  • Whisk well until the ingredients are homogenized and pour the mixture over the bananas.
  • Bake in the oven for 20 minutes, until the filling is set.
  • Remove the tart from the oven and set it aside to cool.

To serve

  • Optionally, cut the chocolates into pieces to decorate the tart.
  • Place the chocolate pieces alternately on top of the tart.
  • Serve.

https://akispetretzikis.com/en/categories/glykes-pites-tartes/tarta-sokolatas-me-mpanana

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *