ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ , Γλυκιά Κολοκυθόπιτα από την Μπέττυ μας και το “Taste of Life by Betty”!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Το κίτρινο κολοκύθι είναι ένα από τα αγαπημένα μου υλικά στην κουζίνα. Όταν είναι η εποχή του τρελλαίνομαι και θέλω να τα φτιάξω όλα….. κολοκυθόπιτα αλμυρή , κολοκυθοκεφτέδες , κολοκύθια ψητά με ζάχαρη και κανέλα , και βέβαια τη γλυκιά κολοκυθόπιτα , την οποία λατρεύω. Αυτήν την τελευταία στην περιοχή μας  (Πελοπόνησσο)  την φτιάχνουν σιροπιαστή με καρύδια και μπαχαρικά έτσι ώστε να μη διαφέρει πολύ από τον μπακλαβά . Εγώ όμως ήθελα αυτή την κολοκυθόπιτα κάπως διαφορετική ,  σα ”χωριάτικη” πίτα ,  με πιο απλή γέυση ώστε να μη σκεπάζεται η δροσερή και παράλληλα γλυκιά και ανάλαφρη γεύση του κολοκυθιού. Πείραμα στο πείραμα κατέληξα σ’ αυτή τη συνταγή και σας την παρουσιάζω με μεγάλη χαρά:

 

 

Υλικά:
1 πακέτο φύλλο για χωριάτικες πίτες
1 κιλό κίτρινο κολοκύθι
300γρ. ζάχαρη καστανή
20γρ. καβουρδισμένο σουσάμι
100ml. λάδι
100γρ. ξανθές σταφίδες
1 κούπα λάδι για τα φύλλα
Λίγη κανέλα (προαιρετικά) για το σερβίρισμα

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.


Εκτέλεση:
-Τρίβω το κολοκύθι με τον τρίφτη του κρεμμυδιού και το τοποθετώ σε σουρωτήρι κι αυτό μέσα σε μια λεκάνη γιατί τα υγρά που θα στραγγίσουν τα θέλω.
-Προσθέτω τη ζάχαρη και ανακατεύω λίγο. Η ζάχαρη θα αφυδατώσει το κολοκύθι… Στραγγίζω , πιέζοντας μέσα στο σουρωτήρι και μεταφέρω το στεγνό πλέον κολοκύθι με τη ζάχαρη σε μια καθαρή λεκάνη. Τα υγρά που στράγγισαν τα αφήνω στην άκρη.
-Προσθέτω και όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύω να ενωθούν πολύ καλά.
-Λαδώνω ένα ταψί 35 x 30 και απλώνω τα δύο φύλλα , λαδώνοντας και ενδιάμεσα.
-Σκορπίζω πάνω το 1/3 της γέμισης και συνεχίζω εναλλάξ  ένα -ένα φύλλο και 1/3 από τη γέμιση κάθε φορά
-Τελειώνω με τα δυό τελευταία φύλλα λαδώνοντας τα και αυτά.
-Χαράζω την πίτα μου και ραντίζω από πάνω με το υγρό του κολοκυθιού που φυλάξα στην αρχή.
-Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο για 45 λεπτά ή μέχρι να πάρει η πίτα μου ένα ροδοκόκκινο
χρώμα!!!

Και δυο λόγια ακόμα:
-Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και 100 γρ. χοντροκομμένο καρύδι
-Μακράν το  καλύτερο χωριάτικο φύλλο που προτείνω ανεπιφύλακτα  είναι το ”Ζαγορίσιο παραδοσιακό του Χαβέλα”
-Ένα από τα υλικά που μετράει πολύ σ’αυτή την πίτα είναι το ελαιόλαδο…. βάλτε μπόλικο…εκεί κρύβεται όλη η νοστιμιά και η επιτυχία… 😉

http://tasteoflife.com.gr/index.php/paradosiaka-glyka/839-glykia-kolokythopita

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *