Η απόλυτη σοκολατόπιτα….και χωρίς μίξερ, από την Μαριφάνη Ξανθάκη!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Η απόλυτη σοκολατόπιτα….και μάλιστα χωρίς μίξερ, μόνο με ένα σύρμα!  Τη ζεσταίνεις για 30 δευτερόλεπτα και λούζεται με σοκολάτα που θυμίζει σουφλέ!💙Την απολαμβάνεις σε θερμοκρασία δωματίου ή ψυγείου και μοιάζει με φοβερή σοκολατίνα! Οι επιλογές δικές σας ανάλογα τα γούστα σας!

Δέσποινα Φωτοπούλου

Η αποθέωση της…σοκολάτας!!!

 

 

Υλικά για ταψί 30 x 35 

  • 5 αυγά μεγάλα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 100γρ. κακάο
  • 250ml ηλιέλαιο
  • 250ml γάλα φρέσκο
  • 2 κάψουλες βανίλια
  • 1/2 φακελάκι baking powder
  • 1/2 κουτ.γλ. αλάτι
  • 400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για το σιρόπι:

  • 1 1/2 κούπα του νες ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 2/3 κούπας του νες νερό
  • 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ ή λικέρ ανεξαρτήτου γεύσης

*Για τη γκανάζ σοκολάτας

  • 125γρ. κουβερτούρα υγείας
  • 75γρ. κουβερτούρα γάλακτος
  • 100ml φρέσκο γάλα

* Οι αναλογίες είναι προσαρμοσμένες ώστε να είναι ισορροπημένη σε γλυκύτητα η γκανάζ και να μη λιγώνει. Σε κάθε περίπτωση αυτές μπορούν να τροποποιηθούν ανάλογα τα γούστα, αρκεί συνολικά να χρησιμοποιηθούν 200γρ. κουβερτούρας.

Στην πράξη:

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

  • Ξεκινάμε με το σιρόπι, βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη για 3 λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη, το αφήνουμε να γίνει χλιαρό και τέλος προσθέτουμε το λικέρ ή το κονιάκ.
  • Σε ένα άνετο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το κακάο και το baking powder. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα ξηρά υλικά δηλαδή τη ζάχαρη, τις βανίλιες και το αλάτι. Σε χωριστό μπολ χτυπάμε τα αυγά με σύρμα για 2-3 λεπτά, ενώνουμε το γάλα και το σπορέλαιο κι έπειτα ανακατεύουμε στο μείγμα αυγών όλα τα ξηρά υλικά (ή το ανάποδο). Ανακατεύουμε πολύ καλά μαζεύοντας από τα τοιχώματα του μπολ τα υπολείμματα των ξηρών υλικών για να ανακατεύουν κι αυτά. Το τελικό μείγμα θα είναι σοκολατένιο ενδιάμεσης πυκνότητας όπως αυτή των κέικ.
  • Βουτυρώνουμε το ταψί μας καλά κι αδειάζουμε το μείγμα. Χτυπάμε το ταψί στον πάγκο για να κατανεμηθεί ισομερώς το μείγμα. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις στο μεσαία σχάρα για 40-45 λεπτά. Όταν το γλυκό κάνει ρωγμές στις επιφάνεια είναι έτοιμο, σε κάθε περίπτωση όμως στα 40 λεπτά ελέγχουμε το εσωτερικό με ένα μαχαιράκι για να δούμε εάν είναι ψημένο. Βάζουμε το καυτό ταψί με το γλυκό πάνω σε σχάρα. Το κόβουμε ως κάτω σε κομμάτια και το σιροπιάζουμε όπως είναι καυτό με το χλιαρό σιρόπι σιγά σιγά από χαμηλή απόσταση. Αφήνουμε πάνω στο σχάρα  τη σοκολατόπιτα να τραβήξει το σιρόπι της και να γίνει χλιαρή προς κρύα.
  • Για τη γκανάζ βάζουμε το γάλα να πάρει μια βράση. Ψιλοκόβουμε τις σοκολάτες σε μπολ και ρίχνουμε το καυτό γάλα. Περιμένουμε 3 λεπτά κι έπειτα ανακατεύουμε με μαρίζ να γίνει λεία και σοκολατένια.
  • Με πιρούνι “τρυπάμε” απαλά τα κομμάτια της σοκολατόπιτας κι έπειτα απλώνουμε προσεχτικά την γκανάζ. Αφήνουμε να σταθεροποιηθεί κι απολαμβάνουμε.

Πρόταση σερβιρίσματος:

Ζεσταίνουμε για 60 δευτερόλεπτα σε φούρνο μικροκυμάτων κάθε μερίδα σοκολατόπιτας και συνοδεύουμε με παγωτό βανίλια.

Σημ. Η σοκολατόπιτα στις φωτό       1,2,3 είναι ζεσταμένη στο φούρνο μικροκυμάτων και μοιάζει με σουφλέ, ζουμερή και αφράτη! Στις φωτό 2 & 3 η σοκολατόπιτα είναι σερβιρισμένη σε θερμοκρασία δωματίου και μοιάζει με πεντανόστιμη σοκολατίνα!!!!

Καλή σας επιτυχία!

Φιλικά,

Μαριφάνη 

 

https://lixoudiesmarifanis.blogspot.com/2022/02/blog-post_16.html?m=1&fb

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *