Σοκολατόπιτα σιροπιαστή, από τον Γιώργο Τσούλη!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ζουμερή και γλυκιά σοκολατόπιτα που θα λατρέψετε!

ΜΕΡΙΔΕΣ   6-8
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ    10Λ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ  30Λ
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ   1/5

ΥΛΙΚΑ

Για τη σοκολατόπιτα:

370 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.

300 ml γάλα, πλήρες

150 ml ηλιέλαιο

60 γρ. κακάο

60 γρ. καρύδια, τριμμένα

40 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική

αυγά, medium

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

 

Για το σιρόπι:

400 ml νερό

400 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική

50 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη

 

Για την επικάλυψη:

200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

200 ml κρέμα γάλακτος ΝΟΥΝΟΥ, πλήρης

10 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

ανά μερίδα/ τεμάχιο
ΒΑΖΑΘερμίδες 83  442%
ΒΑΖΑΛίπος  38g  54%
ΒΑΖΑKορεσμένα  11.6g   58%
ΒΑΖΑΠρωτεΐνες   14.5g  29%
ΒΑΖΑYδατάνθ.   116.4g   45%
ΒΑΖΑΣάκχαρα   73.7g   82%
ΒΑΖΑΑλάτι   0.1g   1.67%
ΒΑΖΑΙνες   5.1g   21%
by Danai Petropoulou
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1Για το σιρόπι: Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, αδειάζουμε μέσα το νερό, τη ζάχαρη, τη σοκολάτα, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και βράζουμε για 10 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμο, αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
2Για την επικάλυψη: Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά, αδειάζουμε μέσα την κρέμα γάλακτος, τη σοκολάτα και τα αφήνουμε να ομογενοποιηθούν ανακατεύοντας με ένα κουτάλι.
3Μόλις ομογενοποιηθούν, αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε εκ νέου και αφήνουμε την επικάλυψη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
4Για τη σοκολατόπιτα: Αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ τα αυγά, τη ζάχαρη και τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με το σύρμα, μέχρι να αφρατέψουν πολύ καλά.
5Μόλις αφρατέψουν, χτυπώντας ταυτόχρονα, προσθέτουμε σε δόσεις το γάλα και το ηλιέλαιο.
6Ύστερα, χαμηλώνουμε την ταχύτητα, ρίχνουμε το κακάο, το αλεύρι, το μπέικιν και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να προκύψει ένα ομοιογενές μείγμα.
7Κατόπιν, σταματάμε το χτύπημα, προσθέτουμε στον κάδο τα καρύδια και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.
8Αμέσως μετά, αδειάζουμε το παραπάνω μείγμα σε ορθογώνιο πυρέξ διαστάσεων 25Χ20, το οποίο έχουμε βουτυροκακαώσει, και ψήνουμε τη σοκολατόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 15-20 λεπτά.
9Μόλις ψηθεί η σοκολατόπιτα, τη χαράσσουμε με ένα ίσιο μαχαίρι, την περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι και την αφήνουμε να το απορροφήσει.
10Αφού το απορροφήσει, στρώνουμε πάνω από τη σοκολατόπιτα την επικάλυψη και αφήνουμε τη σοκολατόπιτα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για 20 λεπτά.
11Τέλος, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε τη σοκολατόπιτα.

 

#tsoulotip: 1. Τρυπάμε με ένα πιρούνι ελαφρώς την επιφάνεια του γλυκού, ώστε να απορροφηθεί καλύτερα το σιρόπι. 2. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φουντούκια αντί για καρύδια.

https://www.giorgostsoulis.com/syntages/gluka/sokolatopita-siropiasti

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *