Mont Blanc, από την Ιωάννα Σταμούλου και το sweetly!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Γαλλικό γλυκό με ιταλικές ρίζες το οποίο έχει πάρει το όνομά του από την υψηλότερη κορφή των Άλπεων και της Ευρώπης γενικότερα γιατί είναι πάντα χιονισμένο.

Στην Αλσατία είναι γνωστό και ως «la torche aux marrons». Ωστόσο Mont Blanc στα γαλλικά και Monte Bianco στα ιταλικά σημαίνει λευκό βουνό. Όταν πρόκειται βέβαια για γλυκό μιλάμε για ένα «βουνό» από vermicceli φτιαγμένο από κρέμα κάστανου, κάτω από το οποίο κρύβεται τραγανή μαρέγκα, σαντιγί και κάποιες φορές και μπισκότο. Αρκετά πολύπλοκο γλυκό με πολλές παρασκευές που όμως αξίζει να φτιάξετε σαν γιορτινό επιδόρπιο.  Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι η ιδανική…

Για το μπισκότο

  • 150γρ. βούτυρο μαλακωμένο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος

  • 75γρ. ζάχαρη άχνη

  • 300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

  • 1 καψουλάκι βανιλίνη

  • 3 κρόκους αβγών

Για τις μαρέγκες 

  • 3 ασπράδια αβγών

  • 200γρ. ζάχαρη

  • 1 βανιλίνη

  • Μερικές σταγόνες ξύδι

  • Μια πρέζα αλάτι

Για τα μακαρόνια του κάστανου 

  • 600γρ. κάστανα καθαρισμένα και βρασμένα

  • 100γρ. ζάχαρη

  • 2 κουτ. σούπας ρούμι μαύρο

  • 100γρ. κρέμα γάλακτος

  • 1 βανιλίνη

Για την σαντιγί

  • 500γρ. κρέμα γάλακτος

  • 1 κουτ. σούπας άχνη ζάχαρη

  • 1 βανιλίνη

Για τη διακόσμηση

  • Μαρόν γλασέ ή γλυκό κουταλιού κάστανο καλά στραγγισμένο

  • Άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση

  1. Για το μπισκότο: Ζυγίζουμε όλα τα υλικά μας (εκτός από τους κρόκους) και τα ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ. Ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα με το γάντζο και όταν γίνει ένα μίγμα σαν ψίχουλα ρίχνουμε τμηματικά τους κρόκους και ανακατεύουμε λίγο ακόμα. Ζυμώνουμε λίγο με το χέρι, κάνουμε τη ζύμη μπάλα και την αφήνουμε για 10 λεπτά στο ψυγείο.

  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC και στρώνουμε με χαρτί ψησίματος 2 ρηχά ταψιά. Μετά χωρίζουμε τη ζύμη στη μέση και τοποθετούμε ένα κομμάτι λαδόκολλας στον πάγκο μας. Τοποθετούμε στο κέντρο το πρώτο κομμάτι ζύμης αφού το κάνουμε μπάλα και το πιέζουμε με τις παλάμες σας να πλατύνει. Σκεπάζουμε με δεύτερο κομμάτι λαδόκολλας και με τη βοήθεια πλάστη το ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 3χιλ.

  3. Με κουπ πατ διαμ. 10εκ. κόβουμε μπισκότα και τα μεταφέρουμε στα ταψιά που ετοιμάσαμε. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά, μέχρι να πάρουν απαλό χρυσαφί χρώμα, όχι να ροδοκοκκινίσουν πολύ. Τα ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα βγάλουμε από το ταψί για να μην διαλυθούν.

  4. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 100οC κι ετοιμάζουμε τη μαρέγκα: Βάζουμε τα ασπράδια με το αλάτι και το ξύδι στον κάδο του μίξερ και προσαρμόζουμε τον αβγοδάρτη. Ξεκινάμε να χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα και όταν κάνει αφρούς η μαρέγκα ρίχνουμε σταδιακά τη ζάχαρη. Χτυπάμε για 15 λεπτά τουλάχιστον μέχρι να φουσκώσει και να σφίξει καλά η μαρέγκα.

  5. Μεταφέρουμε τη μαρέγκα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με στρογγυλή μύτη διαμ. 5χιλ. και κόβουμε πάνω σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα σπείρες ξεκινώντας από το κέντρο. Όταν φτιάξουμε δίσκο διαμ. 5εκ. ξεκινάμε να ανεβαίνουμε προς τα πάνω δημιουργώντας κώνους.

  6. Αφήνουμε να στεγνώσουν 10 λεπτά και ψήνουμε για μιάμιση ώρα στον προθερμασμένο φούρνο. Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε τις μαρέγκες να κρυώσουν μέσα στο φούρνο.

  7. Στο μεταξύ βράζουμε σε κατσαρόλα τα ήδη βρασμένα κάστανα μαζί με τη ζάχαρη, τη βανίλια και 500ml νερό για 10 λεπτά. Εκτός φωτιάς προσθέτουμε το ρούμι, πολτοποιούμε τα κάστανα με ραβδομπλέντερ και περνάμε τον πουρέ από σίτα. Τον αφήνουμε να κρυώσει πριν τον μεταφέρουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με λεπτή μύτη μπροστά. Αν είναι πολύ σφιχτός τον αραιώνουμε με λίγη κρέμα γάλακτος για να βγαίνει πιο εύκολα.

  8. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη και τη βανιλίνη σε σαντιγί και στήνουμε τα γλυκά μας:Παίρνουμε ένα μπισκότο και στερεώνουμε στο κέντρο του ένα κώνο μαρέγκας αφού βάλουμε λίγη σαντιγί στη βάση του. Με μια σπάτουλα καλύπτουμε τον κώνο με σαντιγί και μετά καλύπτουμε όλο τον κώνο με μακαρόνια κάστανου.

  9. Σερβίρουμε διακοσμώντας την κάθε κορυφή με ένα κομμάτι μαρόν γλασέ ή γλυκό κάστανο καλά στραγγισμένο και την τελευταία στιγμή πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

https://sweetly.gr/2019/12/mont-blanc/?fb


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *