Καριόκες από κέικ με μαρμελάδα και καρύδια, από την Μπέττυ μας και το “Taste of life by Betty”!
Ναι ακριβώς! Αυτές τις περίφημες καριόκες θα φτιάξουμε σήμερα που τις θυμόμαστε όλοι από παιδιά. Αυτά τα “πλακέ” γλυκίσματα που ήταν περιλουσμένα με σοκολάτα και όταν κόβαμε την πρώτη μπουκιά , έκανε την εμφάνισή του το πλούσιο και δελεαστικό , ζουμερό και λαχταριστό εσωτερικό του. Η γεύση του κονιάκ έντονη , όπως και η παρουσία του χοντροτριμμένου καρυδιού ενώ το clou της υπόθεσης ήταν το χρωματιστό , γυαλιστερό περιτύλιγμα που μας θάμπωνε και μας κέντριζε την περιέργεια για το πολύτιμο περιεγχόμενο. Η βάση της γέμισης είναι το κέικ , το οποιοδήποτε κέικ διαθέτουμε στο σπίτι μας. Εγώ ωστόσο θα σας δώσω μια συμβουλή: Μην περιμένετε να ξεμείνει μισό κέικ στον πάγκο της κουζίνας για να δοκιμάσετε τις καριόκες…Φτιάξτε ένα κέικ και εκμεταλλευτείτε το άμεσα , αξίζει πραγματικά!
Υλικά:
Μισό κέικ οποιασδήποτε συνταγής (ιδανικό είναι το κέικ καρότου ή η φανουρόπιτα ή το κέικ λαδιού-πορτοκαλιού)
400 γρ. μαρμελάδα (όποια γεύση προτιμάμε)
Δυο γεμάτες χούφτες χοντροτριμμένα καρύδια
4 κ.σ. κονιάκ ή λευκό ρούμι ή άλλο ποτό
Για την επικάλυψη:
300 γρ. κουβερτούρα
3 κ.σ. ηλιέλαιο
Σημ. : Αν το κέικ δεν περιέχει μπαχαρικά ή είναι ένα απλό κέικ βανίλιας προσθέτουμε ένα μικρό κουταλάκι κανέλα+μια τσιμπιά γαρύφαλλο , ή μίγμα μπαχαρικών και ένα κουταλάκι κακάο.
Eνημέρωση :
Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.
Εκτέλεση:
Τρίβουμε το κέικ μέσα σε μια λεκάνη ώστε να γίνει όλο ψίχουλα. Προσθέτουμε τη μαρμελάδα , το καρύδι , τα μπαχαρικά και το ποτό και τα ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να πετύχουμε μια συμπαγή “λασπερή” ζύμη.
Στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπαιν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα και όταν λιώσει προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε επίμονα με μια μαρίζ μέχρι να ενωθούν τα δυο υλικά και να πετύχουμε ένα παχύ , γυαλιστερό , σοκολατένιο μίγμα.
Παίρνουμε τότε μια μικρή ποσότητα από τη ζύμη του κέικ , ίσα με ένα μικρό βερύκοκο , την πλάθουμε , την πατάμε ανάμεσα στις χούφτες μας και φροντίζουμε ώστε να της δώσουμε ομοιόμορφο “πλακέ” σχήμα (όπως όταν κάνουμε μπιφτέκια) . Βουτάμε τότε το σχηματισμένο εσωτερικό μέσα στο μίγμα της λιωμένης κουβερτούρας και φροντίζουμε να βυθιστεί καλά ώστε να καλυφθεί ολόγυρα. Με τη βοήθεια δυο πιρουνιών το απομακρύνουμε από τη σοκολάτα αφού περιμένουμε λίγα δευτερόλεπτα να στραγγίσουν τα περισσεύματα σοκολάτας και ακουμπάμε την καριόκα σε μια λαδόκολλα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά (γίνονται περίπου 25 κομμάτια). Αφήνουμε τις καριόκες να παγώσουν καλά όλη τη νύχτα και να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα .
Αν θέλουμε τις τυλίγουμε ή τις μισοτυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και τις σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Αφήστε μια απάντηση