Συστατικά
- Για τη ζύμη
- 460 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 280 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 120 γραμμάρια άχνη ζάχαρη
- 2 αβγά
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 πρέζα βανίλια
- Για την κρέμα με τα κυδώνια
- 400 γραμμάρια ξεφλουδισμένα και κομμένα σε φέτες κυδώνια
- 65 γραμμάρια χυμός λεμονιού
- 125 γραμμάρια καφέ ζάχαρη
- 4 αβγά
- 75 γραμμάρια βούτυρο, παγωμένο κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 1 πρέζα αλάτι
Οδηγίες
- 1.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς.
- 2.Βάζουμε το βούτυρο, το αλάτι, τη ζάχαρη και τη βανίλια σε ένα μπωλ και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν ένα μείγμα αφράτο και χλωμό σε χρώμα.
- 3.Σπάμε τα αβγά σε ένα μπωλάκι και τα χτυπάμε ελαφρά.
- 4.Σιγά-σιγά προσθέτουμε τα αβγά στο μείγμα με το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.
- 5.Κοσκινίζουμε το αλεύρι πάνω από το μείγμα και χτυπάμε στο μίξερ σε αργή ταχύτητα. Μόλις γίνουν ένα σταματάμε.
- 6.Βάζουμε τη ζύμη σε μια επιφάνεια ελαφρώς αλευρωμένη και τη χωρίζουμε σε τετράγωνες μερίδες ανάλογα με τα φορμάκια που έχουμε χωρίς να τη ζυμώσουμε.
- 7.Βάζουμε τα κομμάτια ζύμης στο ψυγείο για μισή ώρα.
- 8.Μετά τα ανοίγουμε με τον πλάστη όσο χρειάζεται και απλώνουμε κάθε φορμάκι έτσι ώστε η ζύμη να καλύπτει τον πάτο και την περιφέρεια του.
- 9.Ψήνουμε τα φορμάκια με τη ζύμη για 25 λεπτά και έπειτα τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
- 10.Για την κρέμα με τα κυδώνια, βάζουμε τα κυδώνια σε μια μικρή κατσαρόλα, γεμίζουμε με νερό και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν.
- 11.Στραγγίζουμε τα κυδώνια από το νερό και τα κάνουμε πολτό.
- 12.Ετοιμάζουμε μπεν μαρί και αφήνουμε τον πολτό να διατηρείται ζεστός.
- 13.Χτυπάμε σε ένα μπωλ τα αβγά, τη ζάχαρη, το αλάτι και το χυμό λεμονιού.
- 14.Προσθέτουμε το μείγμα στον πολτό από κυδώνια ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά σε σιγανή φωτιά μέχρι να πήξει.
- 15.Προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και η κρέμα αποκτήσει μια γυαλιστερή υφή.
- 16.Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει εντελώς. Μοιράζουμε την κρέμα στα φορμάκια μας και αρτύζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη την επιφάνειά τους. Με ένα φλόγιστρο ζεσταίνουμε τη ζάχαρη μέχρι να γίνει καραμέλα.
- 17.Αφήνουμε να κρυώσουν πριν τις σερβίρουμε.
- Μερίδες : 6
- Έτοιμο σε : 120 Λεπτά
Αφήστε μια απάντηση