Πορτοκαλόπιτα από την Μπέττυ μας και το “Τaste of life by Betty”!

Δεν υπάρχει  site  ή blog που να ασχολείται με  τη μαγειρική τέχνη και να μη φιλοξενεί στις σελίδες του την περιβόητη και δημοφιλέστατη συνταγή της πορτοκαλόπιτας . Το ξέρω ότι λίγο πολύ , με κάποιες παραλλαγές όλοι κατέχουν τον τρόπο παρασκευής τους αλλά  θέλω να συμπεριλάβω τη συνταγή αυτή  στα περιεγχόμενά μου….Είναι ένα εξαιρετικό γλύκισμα , πολύ νόστιμο , πολύ αφράτο , πολύ αρωματικό και απολαυστικό. Το μόνο που πρόσθεσα , σα μια προσωπική πινελιά είναι το σιρόπι σοκολάτας στο σερβίρισμα αφού ο συνδυασμός αυτός  είναι τουλάχιστον εκρηκτικός….

portokalopita1

Υλικά :

1 πακέτο φύλλο κρούστας

1 ποτήρι ηλιέλαιο

230 γρ. ζάχαρη

4 αυγά

1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (ή 2 κ.σ. , ή 20 γρ. )

2 βανίλιες

Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

1 κεσεδάκι γιαούρτι κατά προτίμηση στραγγιστό με χαμηλά λιπαρά

Για το σιρόπι :

3 ποτήρια νερό

2 ποτήρια ζάχαρη

Ξύσμα από ένα ακόμα πορτοκάλι

Σιρόπι σοκολάτας ή κανέλα για το σερβίρισμα.

Εκτέλεση :

– Σε ένα μεγάλο μπωλ ρίχνουμε το ηλιέλαιο , τη ζάχαρη  , το ξύσμα και  τις βανίλιες . Τα ανακατεύουμε με σύρμα πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και προσθέτουμε τα αυγά και το γιαούρτι συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Τέλος προσθέτουμε το μπέικιν και το ενσωματώνουμε κι αυτό.

Απλώνουμε τότε στο πάγκο εργασίας μας τα φύλλα και το κόβουμε κάθετα και οριζόντια σχηματίζοντας τετράγωνα κομμάτια . Παίρνουμε τότε ένα – ένα κομματάκι και το ρίχνουμε στο μίγμα που έχουμε ετοιμάσει . Με τη βοήθεια σπάτουλας τα πιέζουμε ώστε να υγρανθούν τελείως  και τότε ρίχνουμε άλλη μια μικρή ποσότητα κομμένων φύλλων . Τα ενσωματώνουμε κι αυτά  επαναλαμβάνοντας την ίδια  διαδικασία ωσότου τελειώσουν όλα τα φυλλαράκια . Μεταφέρουμε το μίγμα τότε σε λαδωμένο παραλληλόγραμμο ταψί 26×33 ή σε στρογγυλό Νο 35 και ψήνουμε το γλυκό μας σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 30-40 λεπτά αφού έχουμε σιγουρευτεί ότι η πορτοκαλόπιτά μας είναι ροδοψημένη. Βγάζουμε το γλυκό απ’ το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει .

-Ετοιμάζουμε στη συνέχεια το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά του για 12 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά . Όταν το σιρόπι είναι έτοιμο , περιλούζουμε το πλέον κρύο γλυκό και το αφήνουμε μέχρι να το απορροφήσει τελέιως.

Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με σιρόπι σοκολάτας ή πασπαλισμένο με κανέλα ή ακόμα και σκέτο . Είναι θεϊκό!!!!

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση… 🙂

Δείτε αναλυτικές φωτογραφίες στο :

http://tasteoflife.com.gr/index.php/paradosiaka-glyka/1091-portokalopita



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *