Πορτοκαλόπιτα με βάση κανελένιο φύλλο, από την Κατερίνα και το “Ζουμ στην Κανέλα”!







Έχεις καλεσμένους στο σπίτι & θέλεις να φτιάξεις ένα γλυκό που να τους ενθουσιάσεις όλους & να κερδίσεις τις εντυπώσεις. Φτιάξε πορτοκαλόπιτα!!!
Είναι ένα γλυκό κλειδί, γιατί τρώγεται όλες τις εποχές ευχάριστα. Μπορείς να το φας όλες τις ώρες, να ξεκινήσεις από το πρωί & να καταλήξει το βραδινό σου γλυκάκι. Επίσης είναι τέλειο για μετά το φαγητό που θέλουμε να αλλάξουμε γεύση & παράλληλα να είναι & ελαφρύ.
Είναι από τα ωραιότερα γλυκά, σε συνδυασμό με την ευκολία παρασκευής του θα σε κάνει να το αγαπήσεις διπλά. Είναι αφράτη, ζουμερή & γεμάτη αρώματα η συγκεκριμένη πορτοκαλόπιτα. Ακόμη & οι πιο φανατικοί της σοκολάτας θα το λατρέψουν αυτό το γλυκό.
Aν έχεις & παγωτάκι στο ψυγείο ταιριάζει απόλυτα. Ακόμη καλύτερα αν έχεις φτιάξει το συγκεκριμένο παγωτό με τα χεράκια σου τότε η επιτυχία είναι δεδομένη.
Υλικά (για 8-10 κομμάτια)
Για το σιρόπι
Eνημέρωση :
Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.
- 300ml. νερό
- 300ml. χυμό πορτοκαλιού
- 500γρ. ζάχαρη
- 1 φλούδα πορτοκαλιού
- 1 ξυλάκι κανέλα (προαιρετικά)
Για την πίτα
- 500γρ. φύλλο κρούστας
- 50γρ. ζάχαρη καστανή
- 2 κ.γ. κανέλα
- 80γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένη
- 3 αυγά
- 150γρ. ζάχαρη
- 200ml. σπορέλαιο
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 2 βανίλιες ή εκχύλισμα βανίλιας
- 50ml. λικέρ πορτοκαλιού ή 3 κ.σ. μαρμελάδα πορτοκάλι για άρωμα
- 200γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Εκτέλεση
- Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι, ώστε όταν βγάλουμε το γλυκό να είναι κρύο το σιρόπι & το γλυκό πολύ ζεστό για να πετύχει το σιρόπιασμα.
- Βράζουμε σε ένα σκεύος τη ζάχαρη, το χυμό, τη φλούδα από το πορτοκάλι & την κανέλα. Όταν λιώσει η ζάχαρη & πάρει μία βράση το σιρόπι, το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά μέχρι να το χρειαστούμε.
- Παίρνουμε τα μισά φύλλα (6 φύλλα) από το πακέτο και τα απλώνουμε στον πάγκο. Αναμειγνύουμε τη ζάχαρη με την κανέλα σε ένα μπολάκι. Βουτυρώνουμε ένα ένα τα φύλλα & πασπαλίζουμε με το μείγμα κανέλας-ζάχαρης. Μαζεύουμε σαν βεντάλια το κάθε φύλλο ξεχωριστά.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί & τοποθετούμε τα φύλλα κατά μήκος. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160º στον αέρα για 15′, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
- Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Προσθέτουμε σιγά σιγά το λάδι & συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
- Ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ, τις βανίλιες, το λικέρ, το γιαούρτι & το ξύσμα. Ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Με το χέρι ή με ένα ψαλίδι κόβουμε τα υπόλοιπα φύλλα σε μικρά κομματάκια. Τα αφήνουμε 10′ να ξεραθούν & τα ρίχνουμε σιγά σιγά σε δόσεις στο μείγμα φροντίζοντας να μην είναι κολλημένα μεταξύ τους. Κάθε φορά που ρίχνουμε μερικά ανακατεύουμε καλά.
- Βάζουμε τη γέμιση επάνω από τα ψημένα φύλλα & με μία σπάτουλα ισιώνουμε το μείγμα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160º στον αέρα για 30-35′, μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
- Την βγάζουμε από το φούρνο & αμέσως την περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.
- Αφήνουμε την πορτοκαλόπιτα να κρυώσει & την σερβίρουμε ιδανικά με το παγωτάκι που λέγαμε.
Συμβουλές
- Για να πετύχει το σιρόπιασμα πρέπει το σιρόπι να είναι κρύο & η πορτοκαλόπιτα καυτή.
- Τα φύλλα που προορίζονται για τη γέμιση πρέπει να τα ξεχωρίσετε καλά για να μην κολλήσουν μεταξύ τους & επίσης να τα ρίχνετε σιγά σιγά στο μείγμα γιατί αλλιώς θα ενωθούν και θα δημιουργήσουν μία μάζα.
Καλή επιτυχία!!!!!!!
http://www.zoomstinkanela.com/portokalopita-me-vasi-kanelenio-phyllo/
Αφήστε μια απάντηση