Πύργος από σου, από την Μαριφάνη Ξανθάκη!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

 

Το γλυκό αυτό το είχα χρόνια άχτι. Το’χα δοκιμάσει μικρή σε ένα εστιατόριο με τους γονείς μου και στα παιδικά μου μάτια φαινόταν κάτι το ασύλληπτο! Σίγουρα δεν μπορούσα να καταλάβω επ’ακριβώς τη σύνθεσή του πόσο μάλλον να προφέρω το όνομα του..  Αργότερα διαπίστωσα ότι σε κανένα από τα ζαχαροπλαστεία που επισκεπτόμουν δεν πωλούσαν το συγκεκριμένο γλύκισμα πιθανά λόγω των άβολων διαστάσεων και του ύψους του (προβλήματα τα οποία σίγουρα δεν θα επιλύσω εγω…). Πλέον μπορώ να το φτιάξω μόνη μου στο σπίτι και να το προσφέρω στους καλεσμένους μου! Είναι το επιδόρπιο που έφτιαξα στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς και ενθουσιάστηκαν όλοι! Εύκολο στο σερβίρισμα και πολύ εντυπωσιακό.

Τα υλικά που θα σας δώσω μοιάζουν με blackforest σε συνδυασμό με προφιτερόλ.

Η δοσολογία μας για έναν μικρό πύργο είναι:

  • 40 σουδάκια (η συνταγή για τη ζύμη βρίσκεται  εδώ )

  • 360 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά

  • 1 κάψουλα άρωμα βανίλιας

  • 2 κουτ.γλ. μέλι ή 1 κουτ.σ. άχνη ζάχαρη

  • 1 κονσέρβα κομπόστα βύσσινο

  • 180 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα με 52-55% κακάο, ψιλοκομμένη

  • 80 ml γάλα φρέσκο

  • 1 σφηνάκι λικέρ βύσσινο/κεράσι/κονιάκ

  • νιφάδες σοκολάτας ή ψιλοκομμένη κουβερτούρα για διακόσμηση

Εκτέλεση:

  • Ετοιμάζουμε τα σουδάκια κι αφού κρυώσουν καλά τα ανοίγουμε στη μέση. Εάν τα σουδάκια τα ψήσουμε από την προηγούμενη μέρα,  τα φυλάμε σε σακουλάκια αεροστεγώς   -αφού κρυώσουν πρώτα- εκτός ψυγείου.

  • Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαν γιαούρτι. Προσθέτουμε το μέλι ή την άχνη και τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σφίξει εντελώς και κάνει απαλές κορυφές. Μεταφέρουμε τη σαντιγί σε μεγάλη σακούλα κορνέ με στρογγυλή μύτη ή μύτη αστέρι.

  • Ανοίγουμε ελαφρώς τα σουδάκια και τα γεμίζουμε με σαντιγί κι από ένα βυσσινάκι στο καθένα. Τα κλείνουμε ξανά χωρίς να τα πιέζουμε. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με όλα τα σουδάκια. Κρατάμε λίγη σαντιγί γι’αργότερα. Αφού ολοκληρώσουμε τη διαδικασία μεταφέρουμε  τα γεμισμένα σου σε ένα ταψί το ένα δίπλα στο άλλο και τα βάζουμε λίγο στο ψυγείο να σταθούν.

  • Μεταφέρουμε σε ένα μπολ την ψιλοκομμένη κουβερτούρα. Ζεσταίνουμε το γάλα και το ρίχνουμε στο μπολ με την κουβερτούρα. Αφήνουμε λίγο να μαλακώσει η σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά με σύρμα να ομογενοποιηθούν και να γίνουν σοκολατένια σως. Τέλος ρίχνουμε και το λικέρ κι αφήνουμε να χλιάνει η γκανάζ.

Συναρμολόγηση:

  • Επιλέγουμε μια στρογγυλή πιατέλα.

  • Κάνουμε ένα κύκλο από σουδάκια καλύπτοντας και εσωτερικά το κέντρο του (περίπου 12 σε σύνολο). Από πάνω τους κάνουμε έναν μικρότερης διαμέτρου κύκλο από σουδάκια (περίπου 9) που θα τα στερεώσουμε με λίγη σαντιγί από εκείνη που κρατήσαμε. Συνεχίζουμε τη διαδικασία φτιάχνοντας έναν ακόμη κύκλο με σουδακια (περίπου 7) που θα στερεώσουμε ξανά με σαντιγί. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με όσα σουδάκια απέμειναν σχηματίζοντας έτσι έναν μικρό πύργο.

  • Λούζουμε από ψηλά το γλυκό μας με την σοκολατένια γκανάζ και διακοσμούμε με τις νιφάδες σοκολάτας κι αν μας έμειναν μερικά ακόμη βύσσινα. Η διαδικασία με την γκανάζ είναι καλό να γίνει λίγο πριν το σερβίρισμα ώστε να είναι ρευστή. Για εντυπωσιακό εφέ φέρνουμε την πιατέλα με των πύργο στο κέντρο του τραπεζιού κι αφήνουμε τους καλεσμένους να σερβιριστούν μόνοι τους με πιρουνάκι!

Τέλειο!!!

Καλή σας επιτυχία ????

Σας φιλώ :*

Μαριφάνη

https://lixoudiesmarifanis.blogspot.com/2020/01/croquembouche.html?m=1&fb


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *