Σου κρακελέ, από τον Γιώργο Τσούλη!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Παραδοσιακό γαλλικό γλύκισμα που θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!

ΤΕΜΑΧΙΑ; 28-30
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 15Λ
ΑΝΑΜΟΝΗ: 2Ω
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 1Ω
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 3/5

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη μπισκότου:

70 γρ. ζάχαρη, καστανή

65 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.

60 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

8 γρ. κακάο

 

Για τα σου:

125 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.

100 ml γάλα, πλήρες

100 ml νερό

80 γρ. βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κύβους

αυγά, medium

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

2 κ.σ. ζάχαρη, κρυσταλλική

½ κ.γ. αλάτι

 

Για τη σαντιγί:

480 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης

60 γρ. ζάχαρη άχνη

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

ανά μερίδα/ τεμάχιο
ΒΑΖΑΘερμίδες965%
ΒΑΖΑΛίπος5.3g8%
ΒΑΖΑKορεσμένα3.1g16%
ΒΑΖΑΠρωτεΐνες1.7g3%
ΒΑΖΑYδατάνθ.10.7g4%
ΒΑΖΑΣάκχαρα5.5g6%
ΒΑΖΑΑλάτι0.08g1.33%
ΒΑΖΑΙνες0.3g1%
by Danai Petropoulou
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ
 
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1Για τη ζύμη μπισκότου: Αδειάζουμε σε ένα μπολ το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλεύρι και τα ανακατεύουμε με τα χέρια μας φορώντας γάντια μια χρήσης, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
2Έπειτα, χωρίζουμε τη ζύμη στα 2, παίρνουμε το ένα κομμάτι, το τοποθετούμε πάνω σε ένα φύλλο λαδόκολλας, το καλύπτουμε με ένα άλλο φύλλο και το ανοίγουμε με έναν πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα πάχους 3 χιλιοστών.
3Κατόπιν, ρίχνουμε το κακάο στο άλλο κομμάτι ζύμης, το ζυμώνουμε, μέχρι να ομογενοποιηθεί και το ανοίγουμε με τον παραπάνω τρόπο κι αυτό.
4Ύστερα, μεταφέρουμε και τις δύο ζύμες στο ψυγείο για 2 ώρες (ή στην κατάψυξη για 45-50 λεπτά).
5Για τα σου: Βάζουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι το νερό, το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι και σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
6Μόλις λιώσει, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με την κουτάλα, μέχρι το ζυμάρι να χάσει σχεδόν όλη την υγρασία για 5-6 λεπτά περίπου.
7Έπειτα, αδειάζουμε τη ζύμη στον κάδο του μίξερ και με το σύρμα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να κρυώσει τελείως. Ύστερα, ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά (πρέπει το ζυμάρι να είναι αρκετά κολλώδες).
8Στη συνέχεια, αδειάζουμε τη ζύμη σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και κάνουμε με το μείγμα μικρές στρογγυλές μπουκίτσες διαμέτρου 3 εκατοστών πάνω σε ένα ταψί του φούρνου με λαδόκολλα. Προσέχουμε να αφήνουμε λίγο κενό μεταξύ τους για να μην κολλήσουν.
9Αμέσως μετά, αφαιρούμε τις ζύμες μπισκότου από το ψυγείο και και τις κόβουμε με ένα στρογγυλό κουπάτ διαμέτρου 3 εκατοστών (ή ένα στρογγυλό ποτήρι).
10Κατόπιν, τοποθετούμε τα μπισκότα πάνω από τα σου και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 25-30 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμα, τα αφήνουμε να κρυώσουν.
11Για τη σαντιγί: Αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος και την χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με το σύρμα, μέχρι να γίνει σαντιγί.
12Όταν αρχίσει να δημιουργείται, προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη, το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να ομογενοποιηθεί η γέμιση. Μόλις είναι έτοιμη, την αδειάζουμε σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής, στην οποία έχουμε τοποθετήσει μία ίσια μύτη και την αφήνουμε στην άκρη.
13Σύνθεση: Με ένα μαχαίρι κάνουμε μία μικρή τρύπα στο κάτω μέρος των σου, τα γεμίζουμε με τη σαντιγί και σερβίρουμε.

#tsoulotip: 1. Βγάζουμε τις ζύμες μπισκότου από το ψυγείο όταν θα τις κόψουμε, για να μη λιώσουν. 2. Τα σου πρέπει να κρυώσουν μέσα στο φούρνο για να ξεραθούν τελείως και να μην ξεφουσκώσουν

 

https://www.giorgostsoulis.com/syntages/gluka/choux-craquelin

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *