Προφιτερόλ οικογενειακό, από τον Γιώργο Τσούλη!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
ΜΕΡΙΔΕΣ: 4-6
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 20Λ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 1Ω 30Λ
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 2/5

 

#tsoulotip: Τα σουδάκια πρέπει να κρυώσουν μέσα στο φούρνο για να ξεραθούν τελείως και να μην ξεφουσκώσουν.

ΥΛΙΚΑ

Για τα σουδάκια:

150 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.

200 ml νερό

100 γρ. βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κυβάκια

αυγά, medium

6 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική

1 κρόκο, για το άλειμμα των choux

2 γρ. αλάτι

 

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Για τη γέμιση:

500 ml γάλα, πλήρες

100 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική

50 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

40 γρ. κορν φλάουρ

κρόκους

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

 

Για την επικάλυψη:

800 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, λιωμένη

200 γρ. σαντιγί

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

ανά μερίδα/ τεμάχιο
ΒΑΖΑΘερμίδες  1317  66%
ΒΑΖΑΛίπος  78.3g  112%
ΒΑΖΑKορεσμένα   50.1g  251%
ΒΑΖΑΠρωτεΐνες   22.5g   45%
ΒΑΖΑYδατάνθ.   133.6g   51%
ΒΑΖΑΣάκχαρα   97.3g  108%
ΒΑΖΑΑλάτι   0.5g  8.33%
ΒΑΖΑΙνες    5.7g   24%
by Danai Petropoulou
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1Για τα σουδάκια: Ρίχνουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι το νερό, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι, την τοποθετούμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
2Μόλις λιώσει, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με την κουτάλα για 5-6 λεπτά περίπου, μέχρι το ζυμάρι να χάσει σχεδόν όλη την υγρασία.
3Έπειτα, αδειάζουμε τη ζύμη στον κάδο του μίξερ και με το σύρμα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να κρυώσει τελείως. Ύστερα, ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά (πρέπει το ζυμάρι να είναι αρκετά κολλώδες).
4Στη συνέχεια, μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής. Σε ένα ταψί φούρνου, όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα, κάνουμε με το μείγμα μικρές στρογγυλές μπουκίτσες και με το δάχτυλο μας πιέζουμε τις κορυφές τους. Προσέχουμε να αφήνουμε λίγο κενό μεταξύ τους, για να μην κολλήσουν.
5Κατόπιν, αλείφουμε με έναν κρόκο διαλυμένο σε νερό το κάθε σουδάκι, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 20-25 λεπτά.
6Μόλις ψηθούν, κλείνουμε τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά μέσα σε αυτόν (καλό θα ήταν να βάλουμε στην πόρτα του φούρνου λίγο χαρτί κουζίνας, ώστε να μείνει ελάχιστα χιλιοστά ο φούρνος ανοιχτός).
7Για την γέμιση: Σε ένα μπολ αδειάζουμε τα αυγά, τη μισή ποσότητα ζάχαρης (50 γρ.), τη βανίλια, το κορν φλάουρ και χτυπάμε με το σύρμα χειρός, μέχρι να αφρατέψει λίγο το μείγμα.
8Παράλληλα, προσθέτουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, την υπόλοιπη ποσότητα ζάχαρης (50 γρ.) και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρει βράση. Μόλις βράσει, ρίχνουμε στην κατσαρόλα σιγά-σιγά το μείγμα με τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς με μία κουτάλα.
9Αφού πάρουν θερμοκρασία τα αυγά, αδειάζουμε το μείγμα ζάχαρης-βανίλιας μέσα στην κατσαρόλα και σιγοβράζουμε την κρέμα ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει.
10Μόλις πήξει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε εκ νέου και αδειάζουμε την κρέμα σε ένα βαθύ μπολ.
11Ύστερα, καλύπτουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη, η οποία εφάπτεται με την κρέμα και την αφήνουμε να κρυώσει καλά Με ένα μικρό μαχαιράκι κάνουμε μικρές τρύπες κάτω από τα σουδάκια, αδειάζουμε την κρέμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και γεμίζουμε με αυτή τα σουδάκια.
12Σύνθεση: Αδειάζουμε τη σαντιγί σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής με κατσαρή μύτη, τοποθετούμε τα σουδάκια στο μπολ που θα σερβίρουμε, τα περιχύνουμε με τη λιωμένη σοκολάτα, στολίζουμε με σαντιγί και σερβίρουμε.
https://www.giorgostsoulis.com/syntages/gluka/profiterol-oikogeneiako

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *