Stollen, από τον Στέλιο Παρλιάρο!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Μερίδες: 24, Προετοιμασία: 35΄, Αναμονή: 30΄, Ψήσιμο: 55΄-65΄

Υλικά

  • 200 γρ. βούτυρο αγελάδας, τεμαχισμένο
  • 200 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2 αυγά
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 1 κ.γ. κάρδαμο
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 125 γρ. σταφίδες μαύρες
  • 250 γρ. σταφίδες ξανθές
  • 150 γρ. αμύγδαλα, χοντροκομμένα
  • 100 γρ. πορτοκάλι γλασέ, κομμένο σε κύβους
  • 50 γρ. ρούμι μαύρο ή κονιάκ
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Επιφάνεια

  • 50 γρ. βούτυρο γάλακτος (αυτό που πωλείται σε βάζο), σε θερμοκρασία δωματίου
  • 50 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική για πασπάλισμα
  • 50 γρ. ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

 

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό, σε χαμηλή ταχύτητα, το βούτυρο με την άχνη ζάχαρη και τα αυγά. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και όταν ενοποιηθούν τα υλικά, ρίχνουμε τα αρωματικά, τους ξηρούς καρπούς και το πορτοκάλι, το ρούμι και στο τέλος το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ. Ζυμώνουμε με το φτερό μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα στο ψυγείο.

Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και πιέζουμε κάθε κομμάτι με την παλάμη μας να ανοίξει σε στρογγυλό χοντρό φύλλο πάχους 2 εκ. Διπλώνουμε τον κάθε κύκλο στα δύο, αφήνοντας όμως το κάτω μέρος να εξέχει 1 εκ. περισσότερο. Μεταφέρουμε τα δύο κομμάτια στη λαμαρίνα του φούρνου, πάνω σε λαδόκολλα, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 55-65 λεπτά. Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα αλείφουμε με το βούτυρο γάλακτος, τα πασπαλίζουμε με την κρυσταλλική ζάχαρη και όταν κρυώσουν τα πασπαλίζουμε με άχνη.

Tips

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

  • Στο εσωτερικό από τα Stollen βάζουν συχνά ένα μπαστούνι από αμυγδαλόπαστα, πριν τα διπλώσουν.
  • Μπορούμε να αλλάξουμε τα μπαχαρικά με άλλα τις αρεσκείας μας.
  • Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την κρέμα γάλακτος με κρεμώδες τυρί (250 γρ.)

 

http://www.steliosparliaros.gr/tou-kosmou/evropi/stollen/

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *