Χριστουγεννιάτικα γλυκά του κόσμου: Πανφόρτε από την Ιταλία, από την Madame Gâteaux και το ionsweets.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

To πανφόρτε, που κατάγεται από την Ιταλία και συγκεκριμένα από την πόλη Σιένα της Τοσκάνης, φτιάχνεται παραδοσιακά ήδη από τον 13ο αιώνα. Αρχικά προοριζόταν για τα Χριστούγεννα, τώρα όμως, θα το βρείτε να πωλείται στη Σιένα όλο το χρόνο, σε δεκάδες παραλλαγές. Η δική μας είναι -φυσικά- σοκολατένια!

Συστατικά
  • 90 γρ αλεύρι γ.ο.χ.
  • 2 κτσ κακάο ΙΟΝ
  • 1 κτγ κανέλα
  • ½ κτγ γαρύφαλλο
  • ¼ κτγ μοσχοκάρυδο
  • ¼ κτγ αλάτι
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 70 γρ σύκα αποξηραμένα, σε κομματάκια
  • 50 γρ βερίκοκα αποξηραμένα, σε κομματάκια
  • 200 γρ φουντούκια, ψημένα, αποφλοιωμένα
  • 200 γρ αμύγδαλα, ασπρισμένα
  • 110 γρ μέλι
  • 65 γρ ζάχαρη καστανή
  • 65 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 2 κτσ νερό
  • 100 γρ κουβερτούρα κλασική ΙΟΝ
  • άχνη, για το σερβίρισμα
Μέθοδος
  1. Σε ένα μπολ, ζυγίζουμε τους ξηρούς καρπούς και τα αποξηραμένα φρούτα.
  2. Σε ένα δεύτερο μπολ, ζυγίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το αλάτι και τα μπαχαρικά και τα ανακατεύουμε.
  3. Ρίχνουμε τα υλικά του δεύτερου μπολ μέσα στο πρώτο και ανακατεύουμε καλά.
  4. Σε μια κατσαρόλα, τοποθετούμε το μέλι, τη λευκή και την καστανή ζάχαρη και το νερό και ζεσταίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, ώσπου να γίνει σιρόπι.
  5. Στο μεταξύ, λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα.
  6. Χύνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας μέσα στο μπολ με τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε.
  7. Χύνουμε τη λιωμένη σοκολάτα μέσα στο μπολ και ανακατεύουμε.
  8. Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 20 εκ. πολύ καλά, στον πάτο και τα πλαϊνά του.
  9. Κόβουμε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί που να καλύπτει ακριβώς τον πάτο του ταψιού και το στρώνουμε μέσα στο ταψάκι. Βουτυρώνουμε.
  10. Ρίχνουμε μέσα στο ταψάκι το μείγμα και το πιέζουμε με τα χέρια μας ώστε να γίνει επίπεδο.
  11. Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 150 βαθμούς φούρνο για περίπου 40’.
  12. Αφήνουμε το πανφόρτε να κρυώσει καλά για αρκετές ώρες ή και όλο το βράδυ.
  13. Πασπαλίζουμε με άχνη. (Αν θέλουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο στένσιλ για να το διακοσμήσουμε.)
  14. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

 

https://ionsweets.gr/recipe-items/christougenniatika-glyka-tou-kosmou-panforte-apo-tin-italia/

 

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *