Χριστουγεννιάτικη μαρμελάδα, από την Σιμόνη Καφίρη και το olivemagazine.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Μερίδες:για 2 βάζα
Χρόνος προετοιμασίας:15′
Χρόνος μαγειρέματος:1:30′
Έτοιμο σε:1:45′

Υλικά

  • 250γρ. αποξηραμένα βερίκοκα
  • 250γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι
  • 250γρ. αποξηραμένα σύκα
  • 250γρ. αποξηραμένα μήλα*
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 2 πορτοκάλια
  • 2 λεμόνια
  • 2¼ λίτρα νερό
  • 1 φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα
  • ½ φλιτζάνι μπράντι

Διαδικασία

Mε το εργαλείο που καθαρίζετε τις πατάτες αφαιρείτε από τα πορτοκάλια και τα λεμόνια την εξωτερική φλούδα τους, ώστε να μην έχουν την άσπρη μεμβράνη. Ψιλοκόβετε τη φλούδα σε λεπτά μπαστουνάκια.

Στύβετε τα πορτοκάλια και τα λεμόνια και κρατάτε τις ίνες και τα κουκούτσια τους. Τα δένετε με πουγκάκι μέσα σε τουλπάνι μαζί με τις φλούδες και τα κουκούτσια από τα μήλα.

Βάζετε τα ξερά φρούτα (σύκα, δαμάσκηνα, βερίκοκα, μήλα) κομμένα στη μέση ή στα τέσσερα μέσα σε κατσαρόλα με το νερό, μαζί με τους χυμούς και τη φλούδα από τα πορτοκάλια και τα λεμόνια. Προσθέτετε το πουγκάκι με τις φλούδες των μήλων και τα κουκούτσια. Τα βράζετε όλα μαζί σε χαμηλή φωτιά για 45-55 λεπτά.

Προσθέτετε τη ζάχαρη και την ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει. Προσθέτετε τα αμύγδαλα ολόκληρα ή κομμένα φιλέ. Δυναμώνετε τη φωτιά και, αν χρειάζεται, ξαφρίζετε. Βράζετε τη μαρμελάδα με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα μέχρι να δέσει το σιρόπι. Λίγο πριν την αποσύρετε από τη φωτιά αρωματίζετε με το μπράντι.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Μεταφέρετε τη μαρμελάδα καυτή σε αποστειρωμένα βάζα. Τα κλείνετε με το καπάκι τους. Αναποδογυρίζετε τα βάζα και αφήνετε τη μαρμελάδα αναποδογυρισμένη να κρυώσει. Τη διατηρείτε σε σκοτεινό μέρος.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης – Food styling: Elena Jeffrey

Tips

Για τα μήλα: Ξεφλουδίζετε τα μήλα και τα καθαρίζετε από τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο. Τα κόβετε σε ροδέλες, κρατάτε στην άκρη τις φλούδες και τα κουκούτσια και τα δένετε σε πουγκάκι από τουλπάνι. (Θα σας χρειαστούν για το «δέσιμο» της μαρμελάδας). Αραδιάζετε τις ροδέλες σε σχάρα και τις ψήνετε στους 70-80°C για μερικές ώρες μέχρι να στεγνώσουν. Αφήνετε να κρυώσουν πριν τις χρησιμοποιήσετε.

https://tinyurl.com/y8kglm6r

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *