Keto Donuts, donut holes, φούρνου, τηγανητά, γεμιστά ή όχι.
Δεν έχω κάτι ειδικό να πω για αυτή τη συνταγή.
- Ήθελα να γίνονται χωρίς γαλακτοκομικά.
- Ήθελα να γίνονται χωρίς ξηρούς καρπούς.
- Ήθελα να γίνονται χωρίς να χρειάζεται φόρμα ειδική.
- Ήθελα να πλάθονται τέλεια.
- Δεν ήθελα να είναι σαν κέικ σε σχήμα donut.
- Ήθελα να μπορώ να τα τηγανίσω.
- Ήθελα να μπορώ να τα γεμίσω.
- Να είναι σαν τα συμβατικά.
- Ήθελα να γίνονται και μικρα donut holes.
Νομίζω τα κατάφερα όλα, είμαι ευχαριστημένη!
Είναι μια ομορφιά!
Α, και μιάς που το θυμήθηκα…
ΤΩΡΑ ΈΧΕΙ ΚΑΙ ΛΟΥΚΟΥΜΆΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΊΑ.
Ξέρω, ανοίξατε την συνταγή και λέτε, “Οκ, τι να γράψει για τα donuts;
“It´s just junk stupid American junk food!”
Χα! Δεν ισχύει αυτό. ΚΑΘΟΛΟΥ! Και προφανώς, θα σας πω την ιστορία τους.
Είναι αλήθεια ότι το ταπεινό donut έχει ένα περίπλοκο παρελθόν που περιλαμβάνει Ολλανδούς μετανάστες, Ρώσους εξόριστους, Γάλλους αρτοποιούς, τη μουσική του Αμερικανού συνθέτη Irving Berlin, και τον ηθοποιό του Gone With The Wind, τον Clark Gable και τις πρώιμες κοινότητες των ιθαγενών της Αμερικής! Σαπουνόπερα σκέτη!
Και, ναι, με αυτή την ανάμεικτη προέλευσή του, την μπερδεμένη ιστορία, την ένωση τόσων διαφορετικών στοιχείων για να γίνει το donut που ξέρουμε, το κάνει άκρως αμερικάνικο.
Φυσικά, τα donuts σε κάποια μορφή υπάρχουν τόσο πολύ καιρό που οι αρχαιολόγοι συνεχίζουν να ανακαλύπτουν απολιθωμένα κομμάτια από κάτι που μοιάζουν με donuts στα μισά των προϊστορικών οικισμών των ιθαγενών της Αμερικής. Αλλά το σωστό donut, υποτίθεται ότι ήρθε στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης – τότε ακόμα λεγόταν Νέο Άμστερνταμ, με το δυσάρεστο ολλανδικό όνομα olykoeks -δηλάδή λαδερά κέικ.
Οκ, αυτό ακουγεται λίγο μπλιάχ…
Ίσως αν ακόμα τα έλεγαν έτσι, δε θα τα τρώγαμε με τις ντουζίνες.
Επειδή η λέξη donuts, είναι φωνετική απόδοση της λέξης doughnuts (ζύμη+ξηροί καρποί), να δούμε πώς βγήκε αυτή η ονομασία.
Fast forward λοιπόν στα μέσα του 19ου αιώνα όπου η Elizabeth Gregory, η μητέρα του καπετάνιου ενός πλοίου της Νέας Αγγλίας, που έφτιαχνε μια τηγανητή ζύμη της κακιάς ώρας, που χρησιμοποιούσε όμως έξυπνα το φορτίο μπαχαρικών του πλοίου του γιου της, μοσχοκάρυδο και κανέλα, μαζί με φλούδα λεμονιού.
Η κυρία αυτή λοιπόν, έβαζε στο κέντρο φουντούκια ή καρύδια, όπου η ζύμη είχε δυσκολία να ψηθεί, και με κυριολεκτικό τρόπο τα ονόμασε doughnuts.
Αυτή η κυρία ήταν τόσο καλή στο να δίνει ονόματα στα φαγητά, όσο εγώ βλέπω…
Ο γιος της πάντα διεκδικεί όμως τα εύσημα για ποιο χαρακτηριστικό σε αυτά;
Έβαλε την τρύπα στο donut!
Μερικοί κυνικοί ιστορικοί των donut υποστηρίζουν ότι ο καπετάνιος το έκανε για να περιορίσει τα συστατικά, άλλοι ότι πίστευε ότι η τρύπα θα μπορούσε να κάνει το σύνολο πιο εύκολο στην πέψη.
-Οκ. Δυσανεξία στους ξηρούς καρπούς καπετάνιε ή σου ξεφτίλισε το εμπόρευμα η μανούλα και της έκοψες τη φόρα;
Άλλοι πάλι λένε ότι έδωσε στο donut το σχήμα του όταν χρειαζόταν να κρατήσει και τα δύο χέρια στο τιμόνι σε μια καταιγίδα, σουβλίστηκε ένα από τα donuts της μαμάς του σε μια ακτίνα του τροχού του πλοίου του.
Μέχρι το 1931, το New Yorker ψιθύριζε στους αναγνώστες του: «Μπορούμε να σας πούμε λίγα λόγια για το μέρος παρασκευής donuts στο Μπρόντγουεϊ» και περιέγραφε πώς «τα donuts επιπλέουν ονειρεμένα μέσα από ένα κανάλι λίπους, σε μία μηχανή κλεισμένη σε ένα φαντασμαγορικό γυάλινο θόλο, οδηγούνται ονειρεμένα πάνω σε μία κινούμενη ράμπα και πέφτει ανάλαφρα σε ένα καλάθι εξόδου». Βρήκα και το αρχικό άρθρο!
Eνημέρωση :
Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.
Στο μιούζικαλ του Στρατού του 1942, ο Irving Berlin έβαλε έναν ερωτοχτυπημένο στρατιώτη να βουτάει donuts στον καφέ, «Κάθισα εκεί βουτώντας donuts μέχρι να βρω τρόπο να την πείσω».
Και πώς να μην γίνουν συνώνυμα με το Αμερικανικό food culture, όταν το donut έχει γίνει ένα με την ιστορία της χώρας, τη βιομηχανική εξέλιξη, τα έβλεπαν στις ταινίες, στο θέατρο, σε διαφημισεις, έφερναν παρηγοριά στους στρατιώτες σε 2 πολέμους, και πλέον έχει πολλές αλύσίδες που φτιάχνουν μόνο διάφορα είδη donut.
Δεν υπάρχει άτομο που να το ρωτάς για Αμερικανικό junk food και δε λέει donuts!
Ingredients
- 200 γρ κρέμα γάλακτος ή κρέμα καρύδας
- 45 γρ νερό
- 10 γρ ξύδι
- 20 γρ νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξηρή
- 30 γρ καθαρό λίπος λάδι καρύδας, βούτυρο κλαριφιέ ή ελαιόλαδο
- 10 γρ ζελατίνη σε σκόνη
- 60 γρ στέβια-ερυθριτόλη 1:1 Sukrin Gold έβαλα αλλά αν βάλετε γλυκαντικό από έξω, βάλτε την μισή ποσότητα
- 4 γρ αλάτι
- 30 γρ baking powder
- 2 γρ τριμμένη κανέλα
- 10 γρ ξύσμα λεμόνι
- 1/2 στικ φυσική βανίλια
- λίγο μοσχοκάρυδο
- λίγο κάρδαμο
- 15 γρ xanthan gum ή guar gum
- 40 γρ σιμιγδάλι χωρίς υδατάνθρακες της nocarb γνωστό και ως μιξ 2
- 40 γρ ψίλλιουμ
- 25-30 γρ αλεύρι από ίνες μπαμπού ανάλογα την μάρκα
- 200 γρ αυγά
Λιωμένο βούτυρο ή λάδι καρύδας αν θέλετε να κάνετε sugar donuts, γλύκαντικό σε άχνη, ή κρυσταλλική, κανέλα, κακάο, χυμό λεμόνι.
Βουτυράτη μαρμελάδα, lemon curd, strawberry curd, ganache με κρεμα καρύδας, κρεμώδης ganache, Crème Pâtissière βανίλια ή σοκολάτα για γέμιση
Σακούλα με κορνέ για να γεμίσετε τα donuts.
Instructions
Προθέρμανση φούρνου στους 170 βαθμούς Κελσίου, αέρα.
Βγάζει 7 κομμάτια σε κανονικό μέγεθος. 92 με 97 γρ ζύμης.
Ψήσιμο 40 λεπτά. Στα 25 λεπτά γυρίστε τα και ψήστε άλλα 15.
Ή τηγανίστε τα σε λάδι καρύδας ή λαρδί, θέλει αρκετή ποσότητα.
Ή κάντε τα μπουκίτσες, 20 κομμάτια των 32 με 37 γρ.
Ψήστε τα για 20 λεπτά. ή τηγανίστε όπως εγώ εδώ.
Μπορείτε και να τα γεμίσετε και ας είναι μπουκίτσες.
Βάζετε την κρέμα, το νερό, το ξύδι, το γλυκαντικό, το λίπος, το αλάτι, την ζελάτίνη, τα μπαχαρικά, το ξύσμα, την μαγιά σε μία κατσαρόλα να χωράει όλα τα υλικά γιατί θα μπουν όλα σε αυτή.
Βράστε μέχρι να κάνει φουσκάλες ανακατεύοντας με ένα σύρμα συνέχεια.
Προσθέστε το σιμιγδάλι, το xanthan και το ψύλλιουμ, το baking powder και ανακατέψτε καλά.
Αφήστε το στην άκρη να κρυώσει και να τραβήξει τα υγρά το μείγμα.
Μετά από 10 λεπτά, προσθέστε τα αυγά και χτυπήστε με ένα μίξερ.
Τελευταίο προσθέστε το αλεύρι από ίνες μπαμπού με το χέρι.
Κολλάει αρκετά, αλλά αφήστε το 5, 10 λεπτά να δέσει.
Πλάστε τα όπως τα θέλετε.
Αν θέλετε να τα γεμίσετε, αφήστε τα να κρυώσουν, κάντε μια τρύπα στο donut να χωράει η γέμιση, βάλτε την άκρη του κορνέ στην τρύπα που κάνατε και πιέστε την γέμιση στο κέντρο του donut.
Σε αυτά που θέλετε να βάλετε κρυσταλλικό γλυκαντικό, περάστε τα από λιωμένο βούτυρο ή λάδι καρύδας πρώτα για να κολλήσει.
Εκτός αν τα τηγανίσατε, βάλτε τα ζεστά κατευθείαν στο γλυκαντικό.
Recipe Video
Notes
Μάκρος για όλη τη δόση ζύμης, χωρίς τίποτα άλλο, μόνο η ζύμη: θερμίδες 1601, πρωτεΐνη 44 γρ, λίπος 93 γρ, ίνες 122 γρ, νετ υδατάνθρακες 25 γρ.
Αφήστε μια απάντηση