“Κέτο-τροφές ή πως να αντιστρέψετε τη διατροφική πυραμίδα”, από την Λίνα Αληχανίδου και το ketolina.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Όταν ξεκινάει κανείς την κετογονική διατροφή αναρωτιέται τι ακριβώς μπορεί να φάει, για να είναι μέσα στα μάκρος του (Βλ. «Macros,…») και κυρίως πως μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση λίπους. Το πιο εύκολο είναι να γυρίσει τη διατροφική πυραμίδα ανάποδα. Επιλέγουμε λοιπόν τρόφιμα με υψηλά λιπαρά, μέτρια πρωτεΐνη και χαμηλούς υδατάνθρακες.

Ένας σύντομος οδηγός κέτο-τροφών για την αρχή

Τα τρόφιμα με επισήμανση είναι αυτά που επιλέγουμε.

Σημαντικό: Πάντα να ζυγίζετε τις τροφές!

ΛΙΠΗ & ΕΛΑΙΑ

Αγαπάμε τα καλά λιπαρά: λάδι καρύδας, βούτυρο (κλαριφιέ και κανονικό), λαρδί, tallow, μαγιονέζα (κατά προτίμηση σπιτική), ελαιόλαδο (με μέτρο), ελιές και αποφεύγουμε σπορέλαια και μαργαρίνες.

ΚΡΕΑΣ & ΑΥΓΑ

Προτιμάμε πάντα τα λιπαρά μέρη του ζώου. Περιέχουν λιγότερη πρωτεϊνη, η οποία πρέπει να καλύπτει το 15% των ημερήσιων θερμίδων σας, πάντα σύμφωνα με τα προσωπικά σας μάκρος. Ο κρεοπώλης θα σας βοηθήσει στην επιλογή.

Μοσχάρι  (κιμά λάπα, στήθος, στηθοπλευρές), Χοιρινό (παντσέτα, λάπα, λαιμός, παϊδάκια, μπριζόλα), Αρνί & Κατσίκι, Εντόσθια, Αυγά, Κοτόπουλο (με πέτσα) μπούτι και φτερούγες, κυνήγι.

Μετράμε το κρέας ψημένο!

ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ

Προτιμάμε τα λιπαρά ψάρια (σολομό, σαρδέλες, σκουμπρί). Τα θαλασσινά δεν είναι ιδανικά γιατί περιέχουν πολύ πρωτεϊνη και υδατάνθρακες.

ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Πρώτη μας επιλογή τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά(σπανάκι, μαρούλι, χόρτα, σαλάτα) και αυτά που φυτρώνουν πάνω από τη γη (αβοκάντο, αγγουράκια, σπαρράγγια, μανιτάρια, κουνουπίδι, μπρόκολο, ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνα…)Αποφεύγουμε ή καταναλώνουμε με μέτρο τα λαχανικά που φυτρώνουν κάτω από τη γη (κρεμμύδι, καρότα, παντζάρια, κ.α.).

Μετράμε τα λαχανικά ωμά, δηλαδή προτού τα μαγειρέψουμε!

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ

Εικόνα: www.wpr.org

Καταναλώνουμε γαλακτοκομικά με μέτρο, μια και δυσχεραίνουν την απώλεια βάρους και δημιουργούν ή εντείνουν φλεγμονές στο σώμα. Επιλέγουμε τυριά με υψηλά λιπαρά (μανούρι, γραβιέρα, κασέρι, cheddar, ροκφόρ…). Χρησιμοποιούμε κρέμα γάλακτος και μασκαρπόνε και με μέτρο γιαούρτι (10% λιπαρά). Δεν καταναλώνουμε γάλα.

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ & ΣΠΟΡΟΙ

Καταναλώνουμε ξηρούς καρπούς και σπόρους με μέτρο περιστασιακά μια και δυσχεραίνουν την απώλεια βάρους. Επιλέγουμε ξηρούς καρπούς με υψηλά λιπαρά (μακαντέμια, πεκάν, brazil nuts, κουκουνάρι, καρύδια, καρύδα, φουντούκι, σουσάμι, ηλιόσπορος, αμύγδαλα, λιναρόσπορος και αποφεύγουμε κάστανα, κάσιους και κολοκυθόσπορος. Τα  φυστίκια με κέλυφος και αράπικα φυστίκια θεωρούνται όσπρια και η κατανάλωσή τους δεν συνίσταται στα πλαίσια μιας κετογονικής διατροφής.

ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ & ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Σε πολλούς που ξεκινούν την κετογονική διατροφή η πρώτη στέρηση που νιώθουν είναι η γλυκιά γεύση. Θα δείτε πως σε λίγο διάστημα δε θα σας αφορά πια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με μέτρο στέβια και ερυθριτόλη. Σοκολάτα καταναλώνουμε από 85% κακάο και πάνω.

Στα πλαίσια της κετογονικής διατροφής αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες τους. Προτιμούμε προϊόντα βιολογικά ή/και ελευθέρας βοσκής και, γιατί όχι, από μικρούς παραγωγούς. Ανακαλύπτουμε ξανά τη χαρά της μαγειρικής. Φροντίζουμε για την αειφορία και την ευημερία του πλανήτη. (αλλά αυτό είναι το περιεχόμενο ενός από τα επόμενα άρθρα)

Καλές γαστρονομικές εμπνεύσεις! Καλά μαγειρέματα!

Ευχαριστούμε θερμά για την παραχώρηση των φωτoγραφιών!

 http://www.ketokitchenninja.com

https://www.ketolina.gr/γενικά/κέτο-τροφές-ή-πως-να-αντιστρέψετε-τη-δι/

 

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *