“Κετογονική δίαιτα ή αλλιώς keto”, από τον Διαιτολόγο -Διατροφολόγο Θανάση Τσιούδα, και το yourdoc.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Η κετογονική δίαιτα είναι μια δίαιτα που έχει γίνει πολύ γνωστή τα τελευταία χρόνια, με φανατικούς οπαδούς όσους θέλουν να χάσουν γρήγορα βάρος.

Ωστόσο, πρόκεται για μια δίαιτα η οποία μελετάται εκτενώς, όχι τόσο για την απώλεια βάρους – λίπους που επιφέρει, αλλά επειδή έχει αποδειχτεί πως συμβάλλει στην αντιμετώπιση της επιληψίας, του διαβήτη τύπου 2 και αρκετών άλλων χρόνιων παθήσεων, κυρίως του νευρικού συστήματος.

Πρόκειται για μια δίατα χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή σε λίπος. Ονομάζεται κετογονική, γιατί το σώμα μας, σε απουσία υδατανθράκων, παράγει ουσίες που ονομάζονται κετόνες, οδηγείται δηλαδή σε μια κατάσταση που ονομάζεται κέτωση.

 

 

       

Κατά την κέτωση το σώμα μας χρησιμοποιεί το λίπος για παραγωγή ενέργειας, με την διάσπαση του οποίου παράγονται κετόνες, ουσίες με τις οποίες θα τρέφεται ο εγκέφαλος και τα υπόλοιπα μέρη του σώματός μας. Εδώ να σημειωθεί πως ο εγκέφαλος τρέφεται κανονικά με γλυκόζη (υδατάνθρακες), με αποτέλεσμα η απουσία της (λόγω περιορισμού των υδατανθράκων), να προκαλεί επιπτώσεις τουλάχιστον στα αρχικά στάδια της κετογονικής δίαιτας.

Οι επιπτώσεις αυτές περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, κούραση, κακή ποιότητα ύπνου, ναυτία και μειωμένη σωματική απόδοση. Επίσης, εξαιτίας της κέτωσης είναι συχνό το φαινόμενο της δυσάρεστης αναπνοής. Είναι σημαντικό επιπλέον να αναφερθεί ότι οι υδατάνθρακες στο σώμα μας συγκρατούν νερό και περιορίζοντάς τους αυτό χάνεται, με αποτέλεσμα την απότομη μείωση βάρους που παρατηρείται στις πρώτες μέρες της keto.

Εκτός από την απότομη μείωση βάρους όμως, η αποβολή νερού μπορεί να επιφέρει μυϊκές κράμπες στα πόδια, προβλήματα στην πέψη, αυξημένο καρδιακό ρυθμό, πέτρες στα νεφρά, αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης αλλά και κετοξέωση (= πτώση του pH του αίματος εξαιτίας μεγάλων συγκεντρώσεων κετονών, σοβαρή κλινική κατάσταση).

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Συμπερασματικά, η κετογονική διατροφή είναι ένας επιστημονικά αποδεκτός τρόπος αντιμετώπισης χρόνιων νόσων και έχει παρατηρηθεί πως βοηθά στην καύση λίπους. Η καύση λίπους όμως, αναμφισβήτητα μπορεί να επιτευχθεί με μια ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με άσκηση, χωρίς τον φόβο των παραπάνω επιπτώσεων. Παρόλα αυτά, ο κόσμος που θα επιλέξει την keto ως τρόπο απώλειας βάρους θα πρέπει κατά ανάγκη να συμβουλεύεται και να παρακολουθείται από έναν ειδικό (διαιτολόγο-διατροφολόγο) για τήρηση σωστού πλάνου και για αποφυγή των επιπτώσεων όσο γίνεται.

Θανάσης Τσιούδας, διαιτολόγος – διατροφολόγος

Food photo created by pereslavtseva – www.freepik.com

 

 

http://yourdoc.gr/ketogoniki-diaita-keto/?fb

 

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *