Κέτο Χαλβάς τύπου σιμιγδάλι (VIDEO), από την αγαπημένη Μika Kitrina και το ketokitchenninja.com!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ο χαλβάς υπάρχει σε πολλές εκδοχές σχεδόν σε όλο τον κόσμο.

Το όνομα αναφέρεται σε μια τεράστια ποικιλία γλυκών, οι πιο πολλές έχουν βάση το τηγανητό σιμιγδάλι.

Ο χαλβάς είναι δημοφιλής στην Κεντρική και Νότια Ασία, στα Βαλκάνια, στον Καύκασο, στην Ανατολική Ευρώπη, στη Μάλτα, στη Βορεια Αφρική και ακόμα και στην Κίνα.

Δεν σας κάνω μάθημα, απλά πολλοί νομίζουν ότι ο χαλβάς από σιμιγδάλι, είναι ελληνική κουζίνα, και αυτό δεν ισχύει καθόλου.

Αυτή η εκδοχή είναι βασισμένη σε έναν χαλβά ινδικό, τον λεγόμενο badam halwa -badam σημαίνει αμύγδαλο- και αυτό έχει μόνο αυτή η συνταγή. Έχω κάνει και εκείνον σε κέτο εκδοχή, αλλά μιάς και είναι σαρακοστή, προέχει ο… δικός μας.

Την έχω αλλάξει λίγο να να γίνεται πιο εύκολα και γρήγορα από ότι ο ορίτζιναλ badam halwa.

Χρησιμοποιώ το αλεύρι αμυγδάλου ακριβώς όπως το σιμιγδάλι στη συμβατική συνταγή, αλλά δεν κάνω σιρόπι.

Προσθέτω όλα τα μπαχαρικά, τα μυρωδικά και το γλυκαντικό στο αμύγδαλο, έτσι ώστε να μην πάει τίποτα χαμένο, αν το υγρό είναι πολύ, αφού όλα τα γευστικά είναι ήδη στο αμύγδαλο!

Δεν ρουφάνε όλα τα άλευρα την ίδια ποσότητα υγρού, και εδώ έχει σημασία για το πόσο θα πήξει ο χαλβάς. Περίπου 450 γρ υγρό ήθελε.

Τώρα αν θέλει λίγο πιο πολύ, προσθέστε λίγο από τη βρύση, κι αν πέσει πολύ, απλά θέλει πιο πολλή ώρα να εξατμιστεί.

Επίσης, έχει σημασία το λάδι καρύδας στη συνταγή, επειδή πήζει τον χαλβά στο ψυγείο, έτσι ώστε να κόβεται.

Δεν περιέχει τίποτα το περίεργο ή περίπλοκο.

Αλεύρι αμυγδάλου, λάδι καρύδας και ελαιόλαδο, μπαχαρικά και μυρωδικά, ξηρούς καρπούς ολόκληρους, αν θέλετε, γλυκαντικό και νερό.

Απλά και ωραία.

Δοκίμασα και μια εκδοχή με τα έτοιμα άλευρα μιξ, τύπου σιμιγδάλι και για πανάρισμα, αλλά η υφή δεν μου άρεσε καθόλου!

Με αρκετό υγρό έδενε, αλλά ήταν σαν ένα άγευστο ζελεδάκι, με λίγο υγρό, όσο λίπος και να να έβαζα, πάλι ξερό ήταν.

Θυμήθηκα τον ινδικό χαλβά ευτυχώς.

Τα υλικά, απλά και γευστικά.

Βλέπετε την υφή στο βίντεο, δεν είναι ωραίος;

Είναι σε θερμοκρασία δωματίου!

… κι ακόμα και στην Ελλάδα, ο χαλβάς έχει χίλιες διαφορετικές συνταγές.

Η μαγειρική είναι ατελείωτη.

Αν σας ενδιαφέρει λίγο η ιστορία του, έχει λίνκ στο τέλος της συνταγής και αυτό επειδή, ακόμα και στη μαγειρική, αν δεν καταλάβεις από που έρχεσαι, πώς μπορείς να πας ένα βήμα παραπέρα;

Η κάθε αλλαγή στις συνταγές με τα χρόνια, γίνεται για κάποιο λόγο.

Αν την κατανοήσεις, καταλαβαίνεις και την κουλτούρα, την εποχή που την άλλαξαν, τα έθιμα της περιοχής, το τι ευδοκιμούσε στο έδαφος εκεί όπου άλλαξε η συνταγή, και καλή ώρα, γιατί ένας ινδικός χαλβάς, έγινε κέτο για μένα.

Πολλά είπα, enjoy!

Course cake, Dessert, easter
Cuisine Greek
Prep Time 15 minutes
Cook Time 30 minutes
cooling time 3 hours
Total Time 3 hours 45 minutes
Servings 12 servings

Ingredients

  • 450 γρ νερό

Βράστε το νερό σε ένα κατσαρολάκι με 2 στικ κανέλας, τις στυμμένες από πριν λεμονόκουπες -ο χυμός του λεμονιού θα μπει στον χαλβά- 2 γαρύφαλλα και 3 φλούδες πορτοκάλι, και αφήστε το να τραβήξει μέχρι να ετοιμάσετε τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής. Σουρώστε πριν την χρήση.

Ο χαλβάς

  • 100 γρ αλεύρι αμυγδάλου
  • 100 γρ τριμμένο αμύγδαλο βάζω και τα δύο γιατί έχει διαφορά στην υφή του χαλβά στο τέλος αλλά γίνεται και απλά με αλεύρι αμυγδάλου
  • 80 γρ ελαιόλαδο
  • 130 γρ λάδι καρύδας άγευστο ΑΓΕΥΣΤΟ ΕΙΠΑ
  • 100 γρ ξηροί καρποί και σπόροι διαλέξτε εσείς τι σας αρέσει και μετρήστε τους και στα μάκρος, δεν θα τους προσθέσω, το κουκουνάρι όμως του πάει πολύ
  • 30 γρ χυμό λεμόνι
  • 30 γρ ξύσμα λεμόνι
  • 30 γρ ξύσμα πορτοκάλι
  • 15 γρ τριμμένη κανέλα
  • 60 γρ στέβια-ερυθριτόλη 1:1 Sukrin Gold έβαλα
  • άρωμα μέλι αν θέλετε δεν έβαλα

 

Instructions

  1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα, προσθέστε το ελαιόλαδο και αφήστε το να κάψει.

    Ζυγίστε το λάδι καρύδας, να είναι έτοιμο για την συνέχεια της συνταγής.

  2. Προσθέστε το αλεύρι αμυγδάλου, το τριμμένο αμύγδαλο, και όσους ξηρούς καρπούς θέλετε στο τηγάνι, κρατήστε λίγους για ντεκόρ αν θέλετε.

    Ανακατεύετε συνέχεια μέχρι να ρουφήξει το αμύγδαλο το λάδι.

  3. Προσθετετε ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ με μία κουτάλα το νερό που βράσατε με τα μυρωδικά στο τηγάνι.

    Με προσοχή γιατί το αμύγδαλο αντιδρά ακριβώς όπως και το σιμιγδάλι, και βράζει αμέσως, βγάζοντας υδρατμούς. Μην σας στείλει νοσοκομείο ένας ….χαλβάς.

    Χαμηλώστε την φωτιά, και προσθέστε τον χυμό του λεμονιού.

  4. Προσθέστε το γλυκαντικό, τα ξύσματα, την κανέλα και το άρωμα μελιού αν βάλετε.

    Ανακατεύετε συνέχεια.

  5. Προσθέτετε λίγο λίγο το λάδι καρύδας και το νερό, μέχρι να τελειώσουν, ανακατεύοντας συνέχεια.

  6. Όταν το μείγμα είναι αρκετά σταθερό και σας φαίνεται σαν να πλάθεται, είναι έτοιμος.

  7. Τον έβαλα σε ορθογώνιο τσέρκι και τον πάτησα με μία λαδόκολλα να ισιώσει.

  8. Στόλισα με έξτρα κανέλα, ξηρούς καρπούς, και ξύσμα πορτοκάλι.

  9. Θέλει χρόνο να δέσει στο ψυγείο και σαφώς είναι καλύτερος όσο μένει.

  10. Σερβίρετε με λίγη κανελίτσα… μμμ…

Recipe Video

Notes

Εδώ ο χαλβάς που βράζει.

Μάκρος και για όλο το χαλβά χωρίς τους έξτρα ολόκληρους ξηρούς καρπούς:  2938 θερμίδες, πρωτεΐνη 43 γρ, λίπος 300 γρ, ίνες 35 γρ, νετ υδατάνθρακες 25 γρ.

 

https://www.ketokitchenninja.com/keto-halva-semolina-style-greek/

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *