Η επιστημονική ονομασία για το δέντρο της χαρουπιάς, Ceratonia siliqua L., προέρχεται από:
– την ελληνική λέξη «κέρατο», που σχετίζεται με το κερατομορφικό σχήμα του καρπού, και
– την λατινική λέξη siliqua, που αναφέρεται στη σκληρότητα και στο σχήμα των λοβών.
Το δέντρο της χαρουπιάς καλλιεργείται στις περισσότερες μεσογειακές χώρες, κυρίως σε ήπιες και ξηρές περιοχές.
Η παγκόσμια παραγωγή για το χαρούπι εκτιμάται σε 160.000 τόνους ετησίως. Η Ισπανία παράγει τις μεγαλύτερες ποσότητες, ακολουθούμενη από την Ιταλία, την Πορτογαλία, το Μαρόκο, την Τουρκία, την Ελλάδα, την Κύπρο και τον Λίβανο.
Οι καρποί του χαρουπιού χαρακτηρίζονται από:
– υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα (48% –56%) (κυρίως σακχαρόζη, γλυκόζη και φρουκτόζη),
– 3% –4% πρωτεΐνη,
– χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (0,2% –0,6%),
– χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκαλοειδή, και
– υψηλή περιεκτικότητα σε διαιτητικές ίνες, ειδικά οι σπόροι.
Συγκεκριμένα, ο πολτός αποτελείται από σάκχαρα, πολυφαινόλες (π.χ. τανίνες, φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα) και μέταλλα (π.χ. κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, νάτριο, χαλκός, σίδηρος, μαγγάνιο, ψευδάργυρος), ενώ ο σπόρος περιέχει πρωτεΐνες, φυτικές ίνες , πολυφαινόλες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και δεν περιέχει γλουτένη.
Η χαρουπόσκονη είναι μια πολύτιμη πηγή βιταμινών E, D, C, νιασίνη, B6 και φολικού οξέος.
Οι βιταμίνες Α, Β2 και Β12 παρέχονται σε χαμηλότερα επίπεδα.
Το λάδι της χαρουπόσκονης αποτελείται από 17 λιπαρά οξέα, κυρίως ελαϊκό, λινολεϊκό, παλμιτικό και στεατικό οξύ σε ποσότητες 40%, 23%, 11% και 3%, αντίστοιχα.
Ένας αριθμός κυκλολιτολών υπάρχουν επίσης σε κόκκους χαρουπιού. Η κύρια κυκλοτίλη είναι η D-πινιτόλη (D-pinitol) με πολλαπλά οφέλη για την υγεία.
Το ενδοσπέρμα του σπόρου περιέχει την υδατοδιαλυτή βλέννα, γνωστή ως κόμμι χαρουπιού (locust bean gum), που είναι ένας πολυσακχαρίτης (γαλακτομαννάνη) που αποτελείται από 16% –20% D‐γαλακτόζη και 80%–84% D‐μαννόζη.
Δημιουργείται από την επεξεργασία σπόρων και είναι ένα φυσικό πρόσθετο (E410). Χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων ως πυκνωτικό μέσο, σταθεροποιητής και ως παράγοντας πηκτωματοποίησης ή διασποράς και η επισήμανση του είναι υποχρεωτική.
Το κόμμι χαρουπιού έχει πολλές εφαρμογές σε καλλυντικά, φαρμακευτικά προϊόντα, φιλμ γαλακτωμάτων, χρώματα, στιλβωτικά, κεραμικά και κόλλες.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα χαρούπια και τα προϊόντα τους μπορούν να προασπίσουν την ανθρώπινη υγεία και να βοηθήσουν στην πρόληψη συγκεκριμένων χρόνιων ασθενειών.
Συγκεκριμένα, παρουσιάζουν αντιπολλαπλασιαστική και αποπτωτική δράση έναντι καρκινικών κυττάρων, προτείνονται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της διάρροιας και παρουσιάζουν αντιυπερλιπιδαιμικές και αντιδιαβητικές επιδράσεις αποτελέσματα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες και φυτικές ίνες.
Ως εκ τούτου, θεωρούνται ιδανικά τρόφιμα για άτομα με διαβήτη.
Το χαρουπάλευρο (από σπόρους χαρουπιού) χρησιμοποιείται για την παραγωγή διαιτητικών προϊόντων και προϊόντων για ασθενείς με κοιλιοκάκη (προϊόντα χωρίς γλουτένη).
Το χαρούπι είναι ένα γηγενές δέντρο, το οποίο είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και τη θερμοκρασία και καλλιεργείται στην Κύπρο επί αιώνες.
Eνημέρωση :
Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.
Στο παρελθόν, ωφέλησε σημαντικά τη γεωργική οικονομία του νησιού. Ήταν ευρέως γνωστό ως «μαύρος χρυσός» της Κύπρου.
Τα τελευταία χρόνια, επισημαίνονται η θρεπτική αξία του χαρουπιού και τα οφέλη για την υγεία και, ως εκ τούτου, τα παραδοσιακά προϊόντα με βάση το χαρούπι καταλήγουν στην αγορά. Στην Κύπρο παράγονται πολλά παραδοσιακά προϊόντα χαρουπιού. Το πιο γνωστό είναι το σιρόπι χαρουπιού (χαρουπόμελο) που εξάγεται σε πολλές χώρες.
Αφήστε μια απάντηση