Χαρουπολάτα χειροποίητη, από την Βίκυ και το Vegan in Athens!
Θα το φανταζόσασταν ότι θα μπορούσαμε να φτιάξουμε εύκολα και γρήγορα ένα vegan γλυκό που να μοιάζει με μια πλάκα σοκολάτας, αλλά να είναι χωρίς κακάο και χωρίς ζάχαρη; Η σημερινή συνταγή είναι μια σπιτική χαρουπολάτα, στην οποία το κακάο έχει αντικατασταθεί από ψημένη σκόνη χαρουπιού και η ζάχαρη από φυσικό χαρουπόμελο. Συνήθως, όταν θέλω ένα υγιεινό γλυκό που να θυμίζει σοκολάτα αλλά να μην περιέχει ζάχαρη φτιάχνω πολύ γρήγορα ένα βαζάκι χαρουπέλα με ταχίνι. Όμως τώρα μιλάμε για μια στέρεη μπάρα χαρουπολάτας με υπέροχη υφή και γεύση!
Βασικά λατρεύω τα χαρούπια, όχι μόνο για τη μεγάλη τους θρεπτική αξία, αλλά και γιατί η γεύση τους με ταξιδεύει απευθείας στην παιδική μου ηλικία, στα τέλη κάθε Αυγούστου, που σκαρφαλωμένη πάνω στις χαρουπιές, άνοιγα και μάσαγα το γλυκό αυτό φασόλι, ξεχνώντας για λίγο τη μελαγχολία που ακολουθεί μετά από κάθε καλοκαιριάτικο τελείωμα.
Ποτέ δε σταμάτησα αυτή την συνήθεια, αν και τώρα πια τεντώνω τα χέρια μου και σηκώνομαι στις μύτες των ποδιών μου, παρά σκαρφαλώνω, για να φτάσω τον πολυπόθητο καρπό. Και βέβαια, όταν πριν από αρκετά χρόνια είδα, σε ένα ταξίδι μου στην Κύπρο, μπουκάλια με παχύρρευστο χαρουπόμελο και συσκευασίες χαρουπόσκονης να πωλούνται, ο ενθουσιασμός μου ήταν απερίγραπτος. Αυτό σήμαινε πρακτικά ότι θα μπορούσα να γεύομαι τα αγαπημένα μου χαρούπια όλο το χρόνο, απλά σε άλλη μορφή.
Πλέον, χαρουπόσκονη ή αλλιώς χαρουπάλευρο και χαρουπόμελο, βρίσκει κανείς πολύ εύκολα σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων και σε μπαχαροπωλεία. Η θρεπτική τους αξία είναι αξιοσημείωτη και οι χρήσεις τους αναρίθμητες. Πολλοί είναι αυτοί άλλωστε που αντικαθιστούν το κακάο με χαρουπόσκονη στις συνταγές τους, χαρίζοντάς τους έτσι μια ελαφρώς φρουτώδη -και καθόλου πικρή, όπως το κακάο- γεύση. Επειδή τόσο το χαρουπόμελο όσο και η χαρουπόσκονη είναι πολύ γλυκά, εξαιτίας των φυσικών σάκχαρων που περιέχουν, μπορούν να εκτοπίσουν τη ζάχαρη από τα γλυκά μας, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε τις αγαπημένες μας συνταγές στην πιο υγιεινή τους εκδοχή.
Αν είστε λοιπόν σαν και εμένα λάτρεις του χαρουπιού και της αμαρτωλής σοκολάτας, θα ενθουσιαστείτε με αυτή τη χειροποίητη… χαρουπολάτα! Η γεύση της -πλούσια και γλυκιά- θυμίζει πολύ σοκολάτα, χάρη στο καβουρντισμένο χαρουπάλευρο, ενώ η υφή της είναι το ίδιο συμπαγής χάρη στο λάδι καρύδας, που σε θερμοκρασίες κάτω από τους 24 oC στερεοποιείται.
Είναι μια από τις πλέον αγαπημένες μου συνταγές που συνήθως φτιάχνω στις αρχές του χειμώνα, τότε που η επιθυμία για γλυκά εντείνεται. Καθώς διατηρείται πολύ καιρό στο ψυγείο, φροντίζω να έχω μια ποσότητα σχεδόν πάντα στο σπίτι, ώστε να μπορώ να προσφέρω ανά πάσα στιγμή, ένα γλυκό κερασματάκι, στον εαυτό μου και τους φίλους μου, μια λιχουδιά που σαν σε μια χώρα θαυμάτων –σε εμένα και ελπίζω και σε άλλους- πυροδοτεί μια σύντομη μα συνάμα απολαυστική κατάδυση στη δίνη του παρελθόντος χρόνου.
Υλικά
1 φλιτζ. χαρουπάλευρο ψημένο ( το sokolatomania.gr προτείνει χαρουπόσκονη Creta Carob )
1 φλιτζ. λάδι καρύδας (όχι βούτυρο καρύδας γιατί δε θα γίνει αρκετά σφικτή)
¾ φλιτζ. χαρουπόμελο (( το sokolatomania.gr προτείνει χαρουπόμελο Creta Carob)
1 κ.γ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας ή ξύσμα από ½ πορτοκάλι ή ½ κ.γ. κανέλλα για πιο αρωματικό αποτέλεσμα
ξηρούς καρπούς ψιλοκομμένους (όπως φυστίκια Αιγίνης, κάσιους, αμύγδαλα ψημένα)
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε τη χαρουπόσκονη σε μια γαβάθα και τη βάζουμε στην άκρη.
Λιώνουμε το λάδι καρύδας σε μπεν μαρί .
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ ή στο μίξερ και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα. Αν δεν έχουμε μπλέντερ ή μίξερ μπορούμε να ανακατέψουμε τα υλικά και στο χέρι, με ένα σύρμα, αλλά πρέπει να σιγουρευτούμε ότι έχουν αναμειχθεί πολύ καλά πριν φτιάξουμε τη χαρουπολάτα μας, διαφορετικά υπάρχει περίπτωση το λάδι καρύδας να «βγει» και να σχηματίσει μια λεπτή λευκή επίστρωση στην επιφάνεια του γλυκού μας.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε θήκες για σοκολατάκια ή το απλώνουμε πάνω σε ένα μικρό ταψάκι, το οποίο έχουμε στρώσει προηγουμένως με αντικολλητικό χαρτί.
Πριν στερεοποιηθούν τα γλυκάκια μας, γαρνίρουμε την επιφάνεια με ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας. Εναλλακτικά, μπορούμε να τους προσθέσουμε στο μείγμα της χαρουπολάτας ακριβώς πριν τη βάλουμε στις θηκούλες ή το ταψάκι μας.
Βάζουμε στο ψυγείο 2-3 ώρες, μέχρι να στερεοποιηθούν τα χαρουπολατάκια μας και στη συνέχεια ξεφορμάρουμε ή κόβουμε σε κομματάκια.
Η χαρουπολάτα διατηρείται στο ψυγείο για πολύ καιρό.
Σημείωση: Η συνταγή μπορεί να γίνει και με βούτυρο κακάο. Το πλεονέκτημα θα είναι ότι το βούτυρο κακάο παραμένει στέρεο ακόμα και σε σχετικά ψηλές θερμοκρασίες και επομένως τα γλυκά μας θα διατηρούνται πολύ καλά εκτός ψυγείου, ενώ το λάδι καρύδας ρευστοποιείται στους 24 oC. Όμως, επειδή το βούτυρο κακάο είναι αρκετά πιο ακριβό, προτιμώ το λάδι καρύδας.
Eνημέρωση :
Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.
http://veganinathens.com/gr/2014/12/20/carrob-late/
Ίσως σας ενδιαφέρουν :
Χαρουποκουλουράκια (κουλουράκια με χαρουπόμελο και χαρουπάλευρο), από το "Όλα Νηστίσιμα"!
Soft Kings μπισκότα με βρώμη, χαρουπάλευρο και στέβια, από την Μαρία Κούρτη και το cookpad!!
Χαρούπι-φαρμακευτικές ιδιότητες και συνταγές, από την Ελευθερία Μαντζώρου, καθηγήτρια μάλαξης και φ...
Μπακλαβάς με χαρουπόμελο, από τον Στέλιο Παρλιάρο και τις Γλυκές Αλχημείες!
Macarons με χαρουπάλευρο γεμιστά με μπανάνα και χουρμάδες, από το Όλα Νηστίσιμα!
Νηστίσιμα Τρουφάκια με ξερά σύκα και χαρουπάλευρο, από την Βίκυ και το Vegan in Athens!
Αφήστε μια απάντηση