Νόστιμο κέικ της μαμάς, από την Μαριφάνη Ξανθάκη!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Ποιος δεν αγαπά το κέικ; Νομίζω όλοι τρέφουμε αγνά … συναισθήματα γι’αυτό το πεντανόστιμο σνακ. Ήρθε η στιγμή να σας δείξω μια συνταγή από αυτές που έκανε η μαμά μου παλιά όταν ήμασταν πιτσιρίκια.
Το κέικ αυτό κάνει πυκνή-κρουστή ψίχα και δεν θρυμματίζεται. Γίνεται πολύ νόστιμο και χορταστικό ενώ μάλιστα μένει τρυφερό για μέρες. Δεν περιέχει όπως θα δείτε, πολλά υγρά συστατικά ενώ μάλιστα η διαδικασία γίνεται με τρόπο μεικτό ξεκινώντας τη με μίξερ και ολοκληρώνοντας με το χέρι.
Ας δούμε λοιπόν πώς θα το φτιάξουμε…
 
Τα υλικά μας:
  • 5 αυγά μεσαία σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κεσεδάκι μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κούπα του νες ζάχαρη κρυσταλλική
  • 150ml γάλα φρέσκο ( το βγάζουμε λίγο εκτός ψυγείου να μην είναι πολύ κρύο)
  • 2 κάψουλες άρωμα βανίλιας
  • 1 σφηνάκι λικέρ (εσπεριδοειδών κατά προτίμηση, εναλλακτικά βάζουμε κονιάκ)
  • 1/3 κουτ.γλ. αλάτι
  • 1/3 κουτ.γλ. σόδα μαγειρική
  • 1/2 φλιτζάνι τσ. τρούφα σοκολάτας (προαιρετικά)
  • 450γρ +/- αλεύρι απλό ανακατεμένο με 2 κουταλάκια του γλυκού baking powder.
 
Πώς το φτιάχνουμε:
  • Με το μίξερ χτυπάμε τη μαργαρίνη μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να φουσκώσει το μείγμα και σχηματίζονται κορυφές.
  • Ρίχνουμε το πρώτο αυγό και χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα να απορροφηθεί από το μείγμα. Ομοίως κάνουμε και με τα υπόλοιπα αυγά. Στο ποτό διαλύουμε τη σόδα και τα προσθέτουμε κι αυτά στο μείγμα. Σειρά έχουν το αλάτι και οι βανίλιες.
  • Ρίχνουμε μια κουταλιά από το αλεύρι (που έχουμε ανακατέψει μέσα το baking) και το ενώνουμε με μαρίζ. Αδειάζουμε το μισό γάλα και ρίχνουμε τη δεύτερη κουταλιά από το αλεύρι. Ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα και σταδιακά ρίχνουμε κουταλιές από το αλεύρι πάντα ανακατεύοντας με μαρίζ. Το μείγμα που θα προκύψει θα πρέπει να είναι λείο, χωρίς σβόλους και να μιάζει με πυκνό κουρκούτι. Στο τέλος βάζουμε και την τρούφα (εάν τη χρησιμοποιήσουμε).
  • Αλευροβουτυρώνουμε μια φόρμα με τρύπα για κέικ κι αδειάζουμε τη ζύμη.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στη δεύτερη θέση από το τέλος στους 170 βαθμούς με αντιστάσεις για 50′ έως 60′ λεπτά (στα 50 λεπτά ελέγχουμε το εσωτερικό του κέικ με ένα μαχαιράκι για να δούμε εάν ψήθηκε εσωτερικά κι ανάλογα συνεχίζουμε το ψήσιμο ή σταματάμε το ψήσιμο).
  • Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και μετά από 15 λεπτά το ξεφορμάρουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.
Αυτό το κέικ το φτιάξαμε κι αντί βασιλόπιτας!
Καλή σας επιτυχία 
Σας φιλώ :*
Μαριφάνη

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *