Σταφιδόψωμα τσουρεκένια πανεύκολα, από την Ιωάννα Σταμούλου και το Sweetly!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Αυτά τα σταφιδόψωμα με την τσουρεκωτή ζύμη τα έφτιαξα όπως τα εύκολα τσουρέκια χωρίς ζύμωμα, μόνο που άλλαξα τα αρώματα, ελάττωσα από 100γρ. ζάχαρη και αλεύρι από την συνταγή και πρόσθεσα σταφίδα κορινθιακή. Κατά τα άλλα ακολούθησα την ίδια ακριβώς διαδικασία. 

Υλικά για 12-16 ατομικά

  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό
  • 4 αβγά
  • 300γρ.  ζάχαρη
  • 500ml γάλα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 185γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 1 ½ φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 2 βανίλιες
  • 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουτ. γλυκού μαστίχα
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κρόκο αβγού χτυπημένο με 1 κουταλιά νερό
  • λίγο καλαμποκέλαιο για το μπολ τα χέρια μας και τον πάγκο
  • 200γρ. σταφίδα κορινθιακή

stafidopsoma tsourekenia 4edited

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ βάζετε το αλεύρι τη μαγιά, το αλάτι, τη βανίλια, την κανέλα, τη μαστίχα, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα αφήνετε στην άκρη.
  2. Βάζετε σε μια κατσαρόλα το γάλα και το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύετε να λιώσει το βούτυρο και προσέχετε να μην κάψει πολύ το γάλα, πρέπει να είναι ζεστό προς χλιαρό.
  3. Χτυπάτε τα αβγά με τη ζάχαρη. Κατεβάζετε από την φωτιά το κατσαρόλι και προσθέτετε μέσα τα χτυπημένα αβγά με τη ζάχαρη. Ανακατεύετε με το σύρμα ή με ένα πιρούνι να ενωθούν τα υλικά.
  4. Ρίχνετε το μείγμα σε λεκανίτσα και προσθέτετε λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας με μια μαρίζ. Στο τέλος η ζύμη θα είναι σε θέση να ξεκολλάει από το μπολ, αλλά γενικά θα κολλάει και δεν θα είναι σφιχτή. Ανακατεύετε μέσα στη ζύμη και τις σταφίδες έτσι ώστε να μοιραστούν ομοιόμορφα. Τη σκεπάζετε και την αφήνετε περίπου 2 ώρες να φουσκώσει.
  5. Μετά από 2 ώρες βλέπετε ότι η ζύμη έχει γίνει διπλάσια-τριπλάσια. Παίρνετε μια μαρίζ και απλά διπλώνετε το ζυμάρι μέσα στο μπολ 5-6 φορές να ξεφουσκώνει.
  6. Τη μεταφέρετε σε μπολ αλειμμένο με λάδι, σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο.
  7. Την επόμενη μέρα ή μετά από 3-4 ώρες βγάζετε την ζύμη από το ψυγείο, τη χωρίζετε και την πλάθετε όπως επιθυμείτε. Εγώ έφτιαξα μπάλες και κοτσίδες. Εσείς μπορείτε να φτιάξετε σαλιγκάρια ή στεφάνια.
  8. Αράδιαζετε τα σταφιδόψωμα σε ταψάκια στρωμένα με χαρτί ψησίματος αφήνοντας σημαντικό κενό μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν και θα απλώσουν, τα αλείφετε με χτυπημένο κρόκο αβγού και τα πασπαλίζετε με σουσάμι. Τα αφήνετε 35-40 λεπτά να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
  9. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα. Χαμηλώνετε μετά στους 180 και ψήνετε τα ταψιά ανά δύο στον αέρα.

 

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

http://www.sweetly.gr/2016/05/stafidopsoma-tsourekenia-panefkola/

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Μία απάντηση στο “Σταφιδόψωμα τσουρεκένια πανεύκολα, από την Ιωάννα Σταμούλου και το Sweetly!”

  1. Ο/Η greekraisins λέει:

    Γιατί η κορινθιακή (μαύρη) σταφίδα είναι διατροφικός θησαυρός (ultrafood) και μάλιστα αποκλειστικά ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ;
    Ανακαλύψτε το εδώ:
    https://greekraisins.wordpress.com/
    https://www.facebook.com/groups/1407610409456088/
    http://goo.gl/GdRG1R

Γράψτε απάντηση στο greekraisins Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *