Πορτοκαλένια σιροπιαστή γιαουρτόπιτα με σοκολάτα, από την αγαπημένη Μαριφάνη Ξανθάκη!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

 

Όταν το γιαούρτι συνυπάρχει με το πορτοκάλι και τη σοκολάτα, ο συνδυασμός που προκύπτει είναι αναπάντεχα πετυχημένος!

Γιαουρτόπιτα με γεύση πορτοκαλιού και επικάλυψη σοκολάτας για κάθε σας κέρασμα!!!

Ζουμερή, αρωματική, πανεύκολη..
Ένας φοβερός συνδυασμός υλικών για ένα πολύ νόστιμο κέρασμα!!!!
Να επισημάνω ότι δεν μοιάζει με κέικ, δεν περιέχει διογκωτικά κι έτσι διαφοροποιείται από άλλα γλυκά όμοιά του!!!!
Δοκιμάστε το!!!!!

 

 

 

Υλικά (για ένα μεσαίο πυρέξ):

  • 3 μεσαία αυγά
  • 100γρ. μαργαρίνη λιωμένη και χλιαρή
  • 50ml ηλιέλαιο
  • 150γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 350γρ. γιαούρτι σταγγιστό κατά προτίμηση πλήρες
  • χυμός από 1 ζουμερό πορτοκάλι + την πούλπα πορτοκαλιού που προκύπτει από το στύψιμο
  • ξύσμα από 2 ακέρωτα πορτοκάλια
  • 3 κάψουλες βανίλια
  • 1/2 κουτ.γλ.σόδα μαγειρικής
  • 1 τσιμπιά αλάτι
  • 2 κουταλιές σούπας σιμιγδάλι χονδρό
  • 150γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
(Προσοχή! Η συνταγή δεν περιέχει διογκωτικά πέραν της σόδας)

Για το σιρόπι:

  • 350γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 200ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
  • 100ml νερό
  • φλούδα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι

Για την επικάλυψη σοκολάτας:

  • 125γρ. κουβερτούρα κλασική ψιλοκομμένη
  • 100ml κρέμα γάλακτος
  • 1 κουτ.γλ. μέλι

 

 

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Στην πράξη:

  • Ξεκινάμε βάζοντας τα υλικά του σιροπιού να βράσουν για 2 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
  • Χτυπάμε με μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, το αλάτι και τις βανίλιες μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
  • Προσθέτουμε τη λιωμένη μαργαρίνη, το λάδι, την πούλπα πορτοκαλιού κι έπειτα το χυμό αφού πρώτα διαλύσουμε τη σόδα μέσα να αφρίσει. Ανακατεύουμε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα.
  • Συνεχίζουμε προσθέτοντας το γιαούρτι, το ξύσμα πορτοκαλιού και τέλος το αλεύρι και το σιμιγδάλι -για καλύτερα αποτελέσματα ενσωματώνουμε τα ξηρά υλικά με μαρίζ απαλά, χωρίς τη χρήση μίξερ.  Το τελικό μείγμα πρέπει να είναι πυκνότητας όπως ενός κέικ, εάν όμως βγει αραιό τότε προσθέτουμε ελάχιστο ακόμα αλευράκι.
  • Βουτυρώνουμε το πυρέξ ή το ταψί μας και αδειάζουμε ομοιόμορφα το μείγμα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180′ βαθμούς με αντιστάσεις για 45-50 λεπτά ή έως ότου ροδίσει το γλυκό (στα 40 λεπτά ελέγχουμε το εσωτερικό του με ένα μαχαιράκι για να δούμε εάν βγαίνει στεγνό).
  • Αφού το γλυκό ψηθεί βγάζουμε από το φούρνο και αμέσως το σιροπιάζουμε σε δύο δόσεις (πρώτα περιμένουμε να τραβήξει το μισό σιρόπι κι έπειτα συνεχίζουμε με το υπόλοιπο).
  • Ανεβάζουμε το γλυκό σε σχάρα και περιμένουμε να κρυώσει εντελώς.
  • Φτιάχνουμε την επικάλυψη σοκολάτας: Μέσα σε ένα μπολ βάζουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και τη ρίχνουμε πάνω από τη σοκολάτα. Αφήνουμε  2 λεπτά κι έπειτα ανακατεύουμε καλά να λιώσει το ένα υλικό μέσα στο άλλο. Τέλος προσθέτουμε το μέλι να ενωθεί κι αυτό.
  • Επικαλύπτουμε το γλυκό με τη γκανάζ και της δίνουμε χρόνο να σταθεί πριν σερβίρουμε το γλυκό σε κομμάτια!

Σημ. Καθώς η συνταγή δεν περιέχει διογκωτικά πέραν της σόδας, προσέχουμε πολύ τη μεταχείριση των αυγών στο χτύπημα για να μην κόψουν! Τα διογκωμένα αυγά βοηθούν το μείγμα να πάρει όγκο. Στη συνταγή δεν χρησιμοποιούμε baking powder ή αλεύρι που φουσκώνει γιατί δε θέλουμε η γιαουρτόπιτα να μοιάζει με κέικ. 

 

 

Καλή επιτυχία!

Φιλικά,

Μαριφάνη 

https://lixoudiesmarifanis.blogspot.com/2023/11/blog-post_23.html?m=1&fb

 

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *