Χαλβάς με ταχίνι, από την Εύα Κατραμίδου και το evicita.gr!
Tι καλύτερο από το να φτιάξουμε με τα χεράκια μας τον παραδοσιακό χαλβά!
Περιττό να σας πω ότι είμαι πολύ ενθουσιασμένη με τη συγκεκριμένη συνταγή! Ο λόγος πολύ απλός! Χαίρομαι όταν κάνω μια συνταγή για κάποιο προϊόν του εμπορίου και το γευστικό αποτέλεσμα είναι σχεδόν ίδιο! Και βέβαια χωρίς τα πρόσθετα που βάζουν μέσα!
Αφού λοιπόν αποφάσισα να φτιάξω τον χαλβά έκανα την ερευνά μου για το πως γίνεται, τι βάζουν μέσα, πόσο εύκολο είναι κλπ κλπ. Στην αρχή απογοητεύτηκα γιατί πολλοί που το επιχείρησαν απέτυχαν. Είτε τους βγήκε μια ωραία κρεμούλα με ταχίνι είτε η καραμέλα κρυστάλλωνε. Κάποιοι μιλούσαν και για θερμόμετρο ,να μετράμε δηλαδή τη θερμοκρασία της καραμέλας και την κατάλληλη στιγμή να τη ρίχνουμε στο ταχίνι. Οι αμφιβολίες πολλές ,ωστόσο αποφάσισα να το κάνω! Νομίζατε πως εγώ θα γλύτωνα;;;Αποτυχημένη η πρώτη απόπειρα! Έριξα την καραμέλα μέσα στο ταχίνι και κρυστάλλωσε με αποτέλεσμα να μην ομογενοποιηθούν τα υλικά! Προφανώς η διαφορά θερμοκρασίας ήταν μεγάλη για αυτό και την πάτησα. Κολπάκι…την επόμενη φορά ζεσταίνουμε λίγο το ταχίνι(για να μη μετράμε τη θερμοκρασία της καραμέλας).
Παρ΄όλα αυτά το έσωσα! Και θα σας πω τον τρόπο σε περίπτωση που βρεθείτε στη θέση μου! Πήρα το αποτυχημένο μείγμα και το έβαλα σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με ένα κουτάλι! Η ζάχαρη άρχισε πάλι να λιώνει και σταδιακά ενώθηκε με το ταχίνι! Το αποτέλεσμα;Ίδιο με χαλβά του εμπορίου! Οπότε παρακάτω προσάρμοσα τη συνταγή στα νέα δεδομένα και την έκανα έχοντας τα υλικά ζεστά.
Στη συνταγή εγώ χρησιμοποίησα ταχίνι ολικής αλέσεως. Εννοείται, βάζετε όποιο ταχίνι σας αρέσει. Επιπλέον, μπορείτε να προσθέσετε κακάο ή κουβερτούρα αν το θέλετε σοκολατένιο ή και ξηρούς καρπούς για εξτρα γεύση!
ΥΛΙΚΑ
- 260 γρ. ζάχαρη
- 10 γρ. γλυκόζη
- 450 γρ. ταχίνι
- 1 βανίλια
- Προαιρετικά βάζουμε κακάο ή κουβερτούρα αν το θέλουμε σοκολατένιο ή και ξηρούς καρπούς για εξτρα γεύση!.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά βάζουμε τη ζάχαρη μαζί με μία κουταλιά νερό. Ανακατεύουμε συνεχώς. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη γλυκόζη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για να μην κολλήσει και καεί η ζάχαρη. Αυτό θα είναι το μείγμα της καραμέλας. Όταν πάρει ένα σκούρο καφέ χρώμα σημαίνει ότι είναι έτοιμη.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το ταχίνι και το ζεσταίνουμε. Όταν είναι έτοιμη η καραμέλα, την ρίχνουμε σιγά σιγά στο ταχίνι ενώ ανακατεύουμε. Σιγά σιγά το μείγμα θα αρχίζει να πήζει. Σε αυτό το σημείο βάζουμε, αν θέλουμε, τα πρόσθετα. Δηλαδή τη σοκολάτα ή τα αμύγδαλα ή ότι άλλο αγαπάμε.
Στο τέλος, το μείγμα μας θα έχει τη μορφή ζυμαριού. Ο χαλβάς μας είναι έτοιμος όταν όλα τα υλικά έχουν ομογενοποιηθεί και δεν σκορπίζονται. Πρέπει όλα τα υλικά να είναι ενωμένα και σε στερεή μορφή.
Ρίχνουμε τον χαλβά σε ένα μπολ ή σε οποιοδήποτε σκεύος της αρεσκείας μας. Σ΄ αυτό το στάδιο δίνουμε στο χαλβά το σχήμα που επιθυμούμε.
Αφήνουμε τον χαλβά να κρυώσει στο σκεύος και να σφίξει.Αναποδογυρίζουμε πολύ προσεκτικά.Αν θέλουμε περιχύνουμε λιωμένη κουβερτούρα!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
Προσαρμοσμένη η συνταγή απο εδώ
Ίσως σας ενδιαφέρουν :
Το νηστίσιμο ταχίνι, από την Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Βασιλική Νεστορή και το diaitologia.gr!
Χαλβάς Φαρσάλων ή παζαριώτικος, από την Μπέττυ μας και το "Taste of life by Betty"!!
Πανεύκολος χαλβάς πορτοκάλι, από την Ιωάννα Σταμούλου και το sweetly!
Χαλβάς σιμιγδαλένιος νηστίσιμος με πορτοκάλι και σοκολάτα, από τον Γιώργο Τσούλη και το sintayes.gr!
Σιμιγδαλένιος χαλβάς με σοκολάτα, από το sintayes.gr!
Νηστίσιμο Μπράουνι με ταχίνι, από την Κατερίνα και το "Ζουμ στην κανέλα"!
Αφήστε μια απάντηση