Μπανανόπιτα με σοκολάτα, από την Μαριφάνη Ξανθάκη!

 

Μπανάνα και σοκολάτα: ένα ταίρι ζηλευτό. Γι’ αυτό κι εγώ φτιάχνω αυτό το κεκάκι, για να αξιοποιήσω συνήθως μπανάνες που έχουν ξεμείνει!

Εξαιρετικό σε γεύση, τα παιδιά θα το λατρέψουν! Δεν περιέχει πολλή ζάχαρη, διότι οι ώριμες μπανάνες μας προσφέρουν φυσική γλυκειά γεύση και η σοκολάτα επίσης περιέχει μια ποσότητα ζάχαρης.

Να σας πω ένα μυστικό;;; Την μπανανόπιτα αυτή την φτιάχνω ακόμη και για βασιλόπιτα!!!!

Για την ιστορία, η συνταγή αυτή βασίζεται στην αρχική που είχα φτιάξει και δημοσιεύσει στα πρώτα βήματα του blog κι από τη χαρά μου την είχα ονομάσει “μεγαλειότατη μπανανοσοκολατόπιτα” (δείτε  εδώ )

Η λογική των υλικών βασίζεται στην αρχική όπως σας είπα, συνταγή αλλά με τρόπο που να μπορεί να ετοιμαστεί χωρίς μίξερ και να περιέχει λιγότερη ζάχαρη και υλικά.

Ας δούμε λοιπόν πώς γίνεται αυτή η καταπληκτική μπανανόπιτα με σοκολάτα..

 

 

Υλικά για ένα μικρό πυρέξ:

  • 3 μπανάνες μεσαίες πολύ ώριμες (όχι μαύρες όμως)
  • 100 γρ. βούτυρο αγελαδινό ( αυστηρά, όχι άλλη λιπαρή ουσία)
  • 2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κάψουλα εσάνς βανίλιας
  • 2 κουταλιές ζάχαρη ή γλυκαντικό σε αναλογία 1:1
  • 120 ml γάλα φρέσκο
  • 1/3 κουτ.γλ. κανέλα σε σκόνη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό μέλι απαλό
  • 2 κουταλιές της σούπας τρούφα σοκολάτας
  • 1/3 κουτ.γλ. αλάτι
  • 300-330 γρ. αλεύρι που φουσκώνει

Για την γκανάζ σοκολάτας:

  • 130 γρ. κουβερτούρα σκούρη ψιλοκομμένη
  • 100 ml γάλα φρέσκο

Στην πράξη:

  • Σε ένα μπολ λιώνουμε με πιρούνι πολύ καλά τις μπανάνες. Σε κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο να λιώσει χωρίς να κάψει μαζί με το μέλι.
  • Χτυπάμε με σύρμα ελαφρά τα αυγά με τη ζάχαρη και προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα βουτύρου-μελιού να ενωθούν. Έπειτα προσθέτουμε το γάλα, τη βανίλια, το αλάτι και την κανέλα.
  • Στο μπολ με τις μπανάνες προσθέτουμε το νέο μείγμα ανακατεύοντας καλά με το πιρούνι και τέλος ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι. Η σύσταση του μείγματος θα πρέπει να μιάζει με αυτό του κλασικού κέικ ελαφρά πιο σφιχτό. Στο τέλος ανακατεύουμε με σπάτουλα και την τρούφα να φτάσει παντού στο μείγμα.
  • Βουτυρώνουμε ελαφρά το πυρέξ, αδειάζουμε ομοιόμορφα το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180′ βαθμούς με αέρα για 40-45 λεπτά ελέγχοντας μετά τα 40 λεπτά με οδοντογλυφίδα το κέντρο του κέικ. Εάν βγαίνει στεγνή τότε βγάζουμε από το φούρνο, διαφορετικά αφήνουμε ακόμη λίγο.

Ετοιμάζουμε την γκανάζ σοκολάτας:

  • Ζεσταίνουμε το γάλα και το ρίχνουμε πάνω από την ψιλοκομμένη σοκολάτα. Αφήνουμε 3-4 λεπτά κι ανακατεύουμε πολύ καλά να λιώσει το εάν υλικό μέσα στο άλλο.
  • Επικαλύπτουμε το κέικ με τη σοκολατένια γκανάζ κι αφήνουμε να σταθεί. Ιδανικά κάνουμε με ένα καλαμάκι τρυπούλες στην επιφάνεια του γλυκού κσι χαράζουμεσε κομμάτια την μπανανόπιτα για να φτάσει η γκανάζ κι εσωτερικά.
   

Το κέικ αυτό το απολαμβάνουμε χλιαρό αλλά και κρύο. Τη δεύτερη μέρα γίνεται καλύτερο.

Διατηρούμε την μπανανόπιτα σε θερμοκρασία δωματίου σκεπασμένη καλά.

Καλή σας επιτυχία 💓

Σας φιλώ :*

Μαριφάνη

https://lixoudiesmarifanis.blogspot.com/2020/11/blog-post_19.html?m=1&fb

 

 

 



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *