Σοκολατένιο κέικ με raspberries (video), από τον Γιώργο Τσούλη!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

 Αφράτο κέικ με σοκολατένιο γλάσο…σκέτη λιγούρα!

ΜΕΡΙΔΕΣ6-8
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ15Λ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ1Ω 20Λ
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ1/5

ΥΛΙΚΑ

290 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.

400 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική

80 γρ. κακάο, κοσκινισμένο

80 γρ. βούτυρο ΝΟΥΝΟΥ, λιωμένο

3 αυγά, large

280 ml ξινόγαλο

4 κ.σ. ηλιέλαιο

¾ κ.γ. μαγειρική σόδα

½ κ.γ. baking powder

¼ κ.γ. αλάτι

 

Για την επικάλυψη:

80 ml κρέμα γάλακτος ΝΟΥΝΟΥ, πλήρης

25 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική

15 γρ. κακάο, κοσκινισμένο

10 γρ. βούτυρο ΝΟΥΝΟΥ, σε θερμοκρασία δωματίου

10 γρ. μέλι

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

¾ κ.γ. κορν φλάουρ

 

Για το σερβίρισμα:

Raspberries

Φρέσκο δυόσμο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1Εκτέλεση για το κέικ: Αδειάζουμε σε ένα βαθύ μπολ το αλεύρι, το κακάο, το baking powder, τη σόδα, τη ζάχαρη, το αλάτι και τα ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

2Έπειτα, ρίχνουμε σε ένα άλλο μπολ τα αυγά, το ηλιέλαιο, το ξινόγαλο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

3Ύστερα, προσθέτουμε στο παραπάνω μπολ το λιωμένο βούτυρο ΝΟΥΝΟΥ και χτυπάμε εκ νέου.

4Στη συνέχεια, μεταφέρουμε το μείγμα με τα υγρά υλικά στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός, μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.

5Κατόπιν, αδειάζουμε το παραπάνω μείγμα σε μία στρογγυλή φόρμα για κέικ διαμέτρου 23εκ., την οποία έχουμε βουτυρώσει και στρώσει με λαδόκολλα, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C στον αέρα για 50-60 λεπτά.

6Μόλις είναι έτοιμο, το αφαιρούμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.

7Τέλος, το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει πλήρως.

8Εκτέλεση για την επικάλυψη: Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, αδειάζουμε μέσα το κακάο, τη ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος ΝΟΥΝΟΥ, το κορν φλάουρ, ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και βράζουμε για 1-2 λεπτό.

9Ύστερα, ρίχνουμε μέσα το μέλι, το εκχύλισμα βανίλιας, ανακατεύουμε ξανά και βράζουμε για περίπου 2 λεπτά ακόμα.

10Στη συνέχεια, σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο ΝΟΥΝΟΥ, ανακατεύουμε εκ νέου, μέχρι να διαλυθεί το τελευταίο, και αφήνουμε το γλάσο να κρυώσει.

11Σύνθεση γλυκού: Κάνουμε μερικές τρύπες στο κέικ, αδειάζουμε ομοιόμορφα το γλάσο από πάνω του και το αφήνουμε να σφίξει για 1-2 λεπτά.

12Τέλος, στολίζουμε με τα raspberries, το δυόσμο, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

#tsoulotip: Το βούτυρο πρέπει να έχει κρυώσει ελαφρώς πριν το ρίξουμε στο μείγμα γιατί θα κόψει.

 

https://www.giorgostsoulis.com/syntages/gluka/chocolate-cake-raspberries

 

 

 


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *