Κέικ με πετιμέζι – Grape Molasses Spice Cake by Akis and akispetretzikis.com!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Κέικ με πετιμέζι

Συστατικά
  • 120 γρ. βούτυρο κομμένο σε κομματάκια και επιπλέον για το ταψάκι μας
  • 250 ml νερό
  • 1,5 κ.γ. σόδα
  • 140 γρ. μαύρη ζάχαρη
  • 300 ml πετιμέζι
  • 1 κ.σ. τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
  • 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου ελαφρά χτυπημένα
  • 250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. και επιπλέον για το ταψί
  • 2 κ.γ. ξερό τζίντζερ σε σκόνη
  • 1,5 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • ½ κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο
  • ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • λίγη ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
  • λίγη κρέμα χτυπημένη για το σερβίρισμα
Clock

1 ώρα
Χρόνος Εκτέλεσης
Shares

8-10
Μερίδα/ες
Difficulty

1
Βαθμός Δυσκολίας

Photo credit: G. Drakopoulos – Food Styling: T. Webb

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Στρώνουμε τον πάτο της φόρμα ή από το ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί φούρνου το οποίο βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά.
  • Βάζουμε το νερό σε ένα κατσαρολάκι μαζί με την σόδα και τα φέρνουμε σε βρασμό. Επειδή αφρίζει πολύ, καλό θα ήταν το κατσαρολάκι να είναι βαθύ.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και περιμένουμε 5 λεπτά. Ρίχνουμε μέσα το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
  • Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη, το πετιμέζι και το φρέσκο τζίντζερ και ανακατεύουμε καλά 2-3 λεπτά.
  • Περνάμε το αλεύρι και τα μπαχαρικά (το τζίντζερ, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ) από σίτα και τα αφήνουμε σε ένα μπολ.
  • Αφαιρούμε το μείγμα με το πετιμέζι και το βάζουμε κι αυτό σε ένα μπολ.
  • Με τη βοήθεια του σύρματος ανακατεύουμε μέσα σε αυτό τα αυγά ένα – ένα.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα στερεά υλικά μας και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Στη συνέχεια αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι και ψήνουμε για 30 – 35 λεπτά.
  • Αφαιρούμε και βάζουμε να κρυώσει πάνω σε μία σχάρα.
  • Αναποδογυρίζουμε, κόβουμε σε κομματάκια και σερβίρουμε με ελαφρώς γλυκιά κρέμα αφού το πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη.

Grape Molasses Spice Cake

Ingredients
  • 120 g butter, cut into pieces + extra for cake pan
  • 250 ml water
  • 1 ½ teaspoons baking soda
  • 140 g brown sugar
  • 300 ml petimezi (grape molasses)
  • 1 tablespoon grated fresh ginger
  • 2 eggs, slightly beaten, at room temperature
  • 250 g all-purpose flour + extra for dusting cake pan
  • 2 teaspoons ginger powder
  • 1 ½ teaspoons ground cinnamon
  • ½ teaspoon ground cloves
  • ½ teaspoon freshly ground nutmeg
  • ½ teaspoon salt
  • 2 teaspoons baking powder
  • caster sugar, for serving
  • heavy cream, beaten, for serving
Clock

1 hour
Preparation Time
Shares

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

8-10
Portion(s)
Difficulty

1
Difficulty
Method

                                                                                                                    Photo credit: G. Drakopoulos – Food Styling: T. Webb

  • Preheat oven to 180* C (350* F) Fan.
  • Line the bottom of the cake pan with parchment paper. Grease the parchment and walls of pan with butter and generously dust with flour.
  • In a deep saucepan, add the water and baking soda and bring to a boil. It will froth a lot this is why your saucepan needs to be deep.
  • Remove from heat and set aside for 5 minutes. Then add the butter and stir until it melts.
  • Add the brown sugar, grape molasses and freshly grated ginger. Stir for 2-3 minutes.
  • Sift the flour, ginger powder, cinnamon, cloves, nutmeg, salt and baking powder into a bowl. Set aside.
  • Pour the grape molasses mixture into another bowl. Start to whisk using a hand whisk and add the eggs, one at a time, waiting for each one to become completely incorporated in the mixture before adding the next.
  • Add the flour mixture in batches and whisk until all of the ingredients are thoroughly combined.
  • Transfer mixture to cake pan and bake for 30-35 minutes.
  • When ready, remove from oven and place on a wire rack to cool.
  • Turn out onto a serving plate. Cut into pieces.
  • Dust with caster sugar and top with lightly sweetened whipped cream to serve.

 

http://akispetretzikis.com/el/categories/glyka/moystos-petimezi

http://akispetretzikis.com/en/categories/keik-mpiskota/keik-me-petimezi

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *