- 120 γρ. βούτυρο κομμένο σε κομματάκια και επιπλέον για το ταψάκι μας
- 250 ml νερό
- 1,5 κ.γ. σόδα
- 140 γρ. μαύρη ζάχαρη
- 300 ml πετιμέζι
- 1 κ.σ. τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
- 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου ελαφρά χτυπημένα
- 250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. και επιπλέον για το ταψί
- 2 κ.γ. ξερό τζίντζερ σε σκόνη
- 1,5 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
- ½ κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο
- ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
- ½ κ.γ. αλάτι
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- λίγη ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
- λίγη κρέμα χτυπημένη για το σερβίρισμα
Κέικ με πετιμέζι – Grape Molasses Spice Cake by Akis and akispetretzikis.com!
Κέικ με πετιμέζι
Συστατικά
1 ώρα
Χρόνος Εκτέλεσης
1
Βαθμός Δυσκολίας
Photo credit: G. Drakopoulos – Food Styling: T. Webb
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Στρώνουμε τον πάτο της φόρμα ή από το ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί φούρνου το οποίο βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά.
- Βάζουμε το νερό σε ένα κατσαρολάκι μαζί με την σόδα και τα φέρνουμε σε βρασμό. Επειδή αφρίζει πολύ, καλό θα ήταν το κατσαρολάκι να είναι βαθύ.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και περιμένουμε 5 λεπτά. Ρίχνουμε μέσα το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
- Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη, το πετιμέζι και το φρέσκο τζίντζερ και ανακατεύουμε καλά 2-3 λεπτά.
- Περνάμε το αλεύρι και τα μπαχαρικά (το τζίντζερ, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ) από σίτα και τα αφήνουμε σε ένα μπολ.
- Αφαιρούμε το μείγμα με το πετιμέζι και το βάζουμε κι αυτό σε ένα μπολ.
- Με τη βοήθεια του σύρματος ανακατεύουμε μέσα σε αυτό τα αυγά ένα – ένα.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα στερεά υλικά μας και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Στη συνέχεια αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι και ψήνουμε για 30 – 35 λεπτά.
- Αφαιρούμε και βάζουμε να κρυώσει πάνω σε μία σχάρα.
- Αναποδογυρίζουμε, κόβουμε σε κομματάκια και σερβίρουμε με ελαφρώς γλυκιά κρέμα αφού το πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη.
Grape Molasses Spice Cake
Ingredients
- 120 g butter, cut into pieces + extra for cake pan
- 250 ml water
- 1 ½ teaspoons baking soda
- 140 g brown sugar
- 300 ml petimezi (grape molasses)
- 1 tablespoon grated fresh ginger
- 2 eggs, slightly beaten, at room temperature
- 250 g all-purpose flour + extra for dusting cake pan
- 2 teaspoons ginger powder
- 1 ½ teaspoons ground cinnamon
- ½ teaspoon ground cloves
- ½ teaspoon freshly ground nutmeg
- ½ teaspoon salt
- 2 teaspoons baking powder
- caster sugar, for serving
- heavy cream, beaten, for serving
1 hour
Preparation Time
1
Difficulty
Method
Photo credit: G. Drakopoulos – Food Styling: T. Webb
- Preheat oven to 180* C (350* F) Fan.
- Line the bottom of the cake pan with parchment paper. Grease the parchment and walls of pan with butter and generously dust with flour.
- In a deep saucepan, add the water and baking soda and bring to a boil. It will froth a lot this is why your saucepan needs to be deep.
- Remove from heat and set aside for 5 minutes. Then add the butter and stir until it melts.
- Add the brown sugar, grape molasses and freshly grated ginger. Stir for 2-3 minutes.
- Sift the flour, ginger powder, cinnamon, cloves, nutmeg, salt and baking powder into a bowl. Set aside.
- Pour the grape molasses mixture into another bowl. Start to whisk using a hand whisk and add the eggs, one at a time, waiting for each one to become completely incorporated in the mixture before adding the next.
- Add the flour mixture in batches and whisk until all of the ingredients are thoroughly combined.
- Transfer mixture to cake pan and bake for 30-35 minutes.
- When ready, remove from oven and place on a wire rack to cool.
- Turn out onto a serving plate. Cut into pieces.
- Dust with caster sugar and top with lightly sweetened whipped cream to serve.
http://akispetretzikis.com/el/categories/glyka/moystos-petimezi
http://akispetretzikis.com/en/categories/keik-mpiskota/keik-me-petimezi
Ίσως σας ενδιαφέρουν :
Υπέροχο, πανεύκολο μιλφέιγ με φράουλες & βιολογικό πετιμέζι ΚΑΡΑΓΓΕΛΗ, από το sokolatomania.gr
Νηστίσιμα αφράτα κουλούρια με πετιμέζι, από το sidagi.gr!
Πετιμεζόπιτα, από τον Γιώργο Τσούλη και το giorgostoulis.com!
Μουστοκούλουρα με πετιμέζι, από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και το sintages panos!
Μαλακά μουστοκούλουρα με πετιμέζι, από την Αργυρώ μας!
Μαρμελάδα φράουλα για τους διαβητικούς μας φίλους, από την Αλίκη Μάρα, "Καθημερινή Γευσηλάτρη" και τ...
Αφήστε μια απάντηση