Cheese cake λεμόνι από την Ιωάννα Σταμούλου και το “Sweetly”!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Το έφτιαξα για να υποδεχτώ την κόρη μου που μου παρήγγειλε κάτι γλυκό και λεμονάτο. Αλλά μιλάμε για ονειρεμένο πράμα. Όσοι αγαπούν το λεμόνι θα του παραδοθούν αμαχητί. ΄Έρωτας με την πρώτη μπουκιά!

Για τη βάση

  • 1 πακέτο μπισκότα τύπου petit beurre

  • 70γρ. βούτυρο ζεσταμένο σε μπρίκι μέχρι να λιώσει

  • Ξύσμα και χυμός από ένα λεμόνι

Για την κρέμα τυριού

  • 600γρ. τυρί κρέμα τύπου Philadelphia

  • 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα

  • 330ml κρέμα γάλακτος πλήρης λιπαρών

  • 4 μικρές ζελατίνες μουλιασμένες για 10 λεπτά σε λίγο κρύο νερό

  • 2 λεμόνια ξύσμα και χυμός

Για την επικάλυψη 

  • ½ δόση κρέμα λεμονιού (lemon curd) – βλέπε παρακάτω τη σημείωση

Εκτέλεση

  1. Χτυπάτε στο μπλέντερ τα μπισκότα να γίνουν σκόνη, προσθέτετε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το λιωμένο βούτυρο και χτυπάτε λίγο ακόμη να γίνει ένα μείγμα σαν βρεγμένη άμμος. Το στρώνετε σε φόρμα με αποσπώμενο πάτο, στην οποία έχετε μαγκώσει προηγουμένως ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος και ψήνετε το μείγμα για 15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.

  2. Στο μεταξύ ετοιμάζετε την κρέμα: Πρώτα ζεσταίνετε τις μουλιασμένες ζελατίνες σε μπρικάκι μαζί με λίγο νερό, ανακατεύοντας τες με κουτάλι μέχρι να λιώσουν και κρατάτε το ζελέ στην άκρη.

  3. Χτυπάτε στο μίξερ το τυρί να αφρατέψει, σταδιακά προσθέτετε το ζαχαρούχο γάλα και την κρέμα γάλακτος σε δόσεις με το μίξερ σε λειτουργία και ρυθμισμένο στη μέτρια ταχύτητα. Τέλος προσθέτετε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, αλλά και τη διαλυμένη ζελατίνη συνεχίζοντας το χτύπημα για λίγο ακόμη μέχρι να πάρετε ένα ομοιογενές μείγμα, το οποίο στρώνετε πάνω από τη μπισκοτένια βάση. Ισιώνετε την επιφάνεια του γλυκού και το αφήνετε στο ψυγείο.

  4. Μόλις σταθεροποιηθεί η κρέμα τυριού, αδειάζετε από πάνω την κρέμα λεμονιού και βάζετε το γλυκό ξανά στο ψυγείο μέχρι τη στιγμή του σερβιρίσματος.

  5. Τότε ξεφορμάρετε το γλυκό περνώντας πρώτα ένα μαχαίρι γύρω από την περιφέρεια του τσερκιού κι αφαιρώντας το προσεκτικά στη συνέχεια, το μεταφέρετε προσεκτικά με τη βοήθεια του χαρτιού σε πιατέλα σερβιρίσματος.

Σημείωση: Για να φτιάξετε τη δική σας lemon curd βάζετε ένα σουρωτήρι πάνω από ένα γυάλινο βαζάκι κι ένα κατσαρολάκι πάνω σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνετε στο κατσαρολάκι 125ml χυμό λεμονιού και το ξύσμα από 2 λεμόνια, 2 αβγά και 2 κρόκους αβγών, 100γρ. ζάχαρη και 1 πρέζα αλάτι. Ανακατεύετε με αβγοδάρτη να ενωθούν τα υλικά και μόλις ζεσταθούν λίγο προσθέτετε 85γρ. βούτυρο και συνεχίζετε να ανακατεύετε μέχρι να λιώσει. Ανεβάζετε τη φωτιά στο μέτριο και συνεχίζετε να μαγειρεύετε την κρέμα ανακατεύοντας διαρκώς με τον αβγοδάρτη μέχρι να πήξει. Θα τραβήξετε την κρέμα από τη φωτιά, θα την περάστε από το σουρωτήρι και θα τη ρίξετε στο γυάλινο βαζάκι. Όταν κρυώσει τη βάζετε ψυγείο. Διατηρείται για τουλάχιστον 1 εβδομάδα στο ψυγείο.

http://www.sweetly.gr/2013/08/cheese-cake-lemoni/#more-1524

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *