Βασιλόπιτα joconde, από τον εκπληκτικό Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις “Συνταγές Πάνος”!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Φέτος σας έφτιαξα άλλη μια βασιλόπιτα. Βασιλόπιτα joconde, (γιοκόντ), μια αλλιώτικη… βασιλόπιτα, για αλλιώτικα… γούστα. Με αφράτο μπισκουί joconde, και γεμιστή με μους φυστικοβούτυρο. Δοκιμάστε την.

Υλικά για τσέρκι 25X30 εκ. περίπου: Για το μπισκότο:
250 γρμ.  αμυγδαλόσκονη
125 γρμ. φιστίκι Αιγήνης, τριμμένο σκόνη
150 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
185 γρμ. ζάχαρη άχνη
3 μέτρια αυγά, (150-155 γρμ. αυγά)
100 γρμ. κρόκους αυγών
345 γρμ. ασπράδι αυγού
125 γρμ. ζάχαρη κρυσταλλικήΓια την γέμιση φυστικοβούτυρο:
300 γρμ. τυρί μασκαρπόνε, σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρμ. φυστικοβούτυρο
130 γρμ. κουβερτούρα πραλίνας φουντουκιού

Εκτέλεση:

Μπισκότο:
1. Κοσκινίζουμε την αμυγδαλόσκονη με την ζάχαρη άχνη.
2. Ανακατεύουμε και κοσκινίζουμε το αλεύρι με το τριμμένο φιστίκι.
3. Χτυπάμε στο μίξερ τα ολόκληρα αυγά, τους κρόκους, και το μίγμα αμυγδάλου, μέχρι να ασπρίσει και να φουσκώσει το μίγμα καλά.
4. Προσθέτουμε το μίγμα αλεύρι, και το ενσωματώνουμε με μία σπάτουλα μαρίζ.
5. Χτυπάμε το ασπράδι με την κρυσταλλική ζάχαρη σε μαρέγκα. Ενσωματώνουμε την μαρέγκα σταδιακά στο μίγμα των αυγών, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα μαρίζ, με απαλές κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα επάνω.
6. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τα πλαϊνά σε τσέρκι 25X30 εκ. περίπου, και το τοποθετούμε σε λαμαρίνα που έχουμε βάλει αλουμινόχαρτο. Γυρνάμε προς τα επάνω το αλουμινόχαρτο, ώστε να μην μας φύγει η ζύμη.

7. Στρώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί στον πάτο, και αδειάζουμε την ζύμη. Την απλώνουμε προσεχτικά σε λεία επιφάνεια. (Εάν έχουμε ανάλογο ταψί, χρησιμοποιούμε αυτό, αφού βουτυρώσουμε και αλευρώσουμε τα πλαϊνά, και βάλουμε αντικολλητικό χαρτί στον πάτο).
8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C. για 12 – 15 λεπτά, να ροδίσει ελαφρώς.
9. Βγάζουμε το μπισκότο από τον φούρνο, και το βάζουμε πάνω σε σχάρα χωρίς τη λαμαρίνα, να κρυώσει.

10. Ξεκολλάμε με ένα μαχαιράκι τα πλαϊνά, και ξεφορμάρουμε προσεχτικά. Αφαιρούμε το χαρτί προσεχτικά από το κάτω μέρος.
11. Με ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε οριζόντια στη μέση το μπισκότο.

Γέμιση:
1. Λιώνουμε προσεχτικά τη σοκολάτα στο φούρνο μικροκυμάτων, και την αφήνουμε να πέσει σε θερμοκρασία 25-28 βαθμούς, ελαφρώς χλιαρή.
2. Μαλακώνουμε καλά το φυστικοβούτυρο, και προσθέτουμε το τυρί κρέμα.
3. Με το μίξερ χειρός δουλεύουμε να αφρατέψουν, και προσθέτουμε λίγη-λίγη τη σοκολάτα. Ανακατεύουμε να ενσωματωθούν, καλά, και να αφρατέψει το μίγμα.

Ολοκλήρωση:
1. Τοποθετούμε σε δίσκο το πάνω κομμάτι του μπισκότου ανάποδα, δηλαδή το κομμένο μέρος να είναι προς τα επάνω.
2. Απλώνουμε την γέμιση σε ένα επίπεδο στρώμα 1 εκ. πάχος, όχι περισσότερο.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

3. Τοποθετούμε το φλουρί όρθιο σε κάποιο σημείο, και σκεπάζουμε με το άλλο μισό κομμάτι μπισκότο, το οποίο το γυρνάμε καπάκι, δηλαδή το κομμένο μέρος να εφάπτει στην κρέμα. (Θέλουμε την επίπεδη κάτω επιφάνεια του μπισκότου, να την έχουμε για επάνω όψη). Πατάμε ελαφρώς να κάτσει, και με μια παλέτα, μαζεύουμε τυχών κρέμα που μας βγήκε στο πλάι.

4. Καλύπτουμε την βασιλόπιτα με μεμβράνη, και την τοποθετούμε στο ψυγείο να παγώσει και να σφίξει η κρέμα.
5. Με ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι, τετραγωνίζουμε την βασιλόπιτα, (προαιρετικά), ώστε να της δώσουμε καλύτερη εμφάνιση.
6. Πασπαλίζουμε με αρκετή ζάχαρη άχνη, ώστε να καλύψει αρκετά καλά την επιφάνεια του μπισκότου μας.
7. Στολίζουμε αν θέλουμε με κάτι Χριστουγεννιάτικο, και γράφουμε με γλάσο σοκολάτας, ή ζάχαρης χρωματισμένο, τον χρόνο που υποδεχόμαστε.
Καλή χρονιά!!

Tips:
1) Δεν την αφήνουμε για πολύ ώρα σε μεγάλη θερμοκρασία, καλοριφέρ, κ.λ.π. για να μην λιώσει η γέμιση.
2) Καλό θα είναι (αν είναι εφικτό), να την αφήσουμε στο ψυγείο, και να την πασπαλίσουμε με την ζάχαρη άχνη, λίγη ώρα πριν την κόψουμε, ή την βάζουμε σε χαρτόκουτο για τούρτες, και την κρατάμε δροσερή στο ψυγείο. Δεν πρέπει να πάρει υγρασία όμως η ζάχαρη, διότι θα λιώσει.
3) Γίνεται τετράγωνη, αλλά και στρογγυλή.

4) Αν έχετε χρόνο και διάθεση, χωρίστε την ζύμη σε δύο ίσα μέρη, και κάντε δύο ξεχωριστά μπισκότα. Ψήστε τα μαζί στον αέρα, για 8-10 λεπτά.
5) Μπορούμε να κάνουμε πολλές παραλλαγές, σύμφωνα με τα γούστα μας. π.χ να την καλύψουμε με ζαχαρόπαστα, να την γλασάρουμε με λιωμένη σοκολάτα, κ.λ.π.

 

http://sintagespanos-zaxaroplastiki.blogspot.gr/2014/12/joconde.html

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *