Vegan Τάρτα σοκολάτας με σύκα, καρύδια και βρόμη, από την Ιωάννα Σταμούλου και το sweetly!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

 

Ίσως δεν είναι η πιο πληθωρική τάρτα σοκολάτας που έχω φτιάξει ποτέ, όμως είναι πραγματικά ελαφριά, με λίγες σχετικά θερμίδες κι αξιοπρεπέστατη σε γεύση και εμφάνιση. Πολύ νόστιμη πραγματικά, αν και δεν περιέχει ούτε ζάχαρη πλην των φυσικών σακχάρων των ξερών σύκων και της όποιας ζάχαρης περιείχε η κουβερτούρα, ούτε βούτυρο, ούτε αλεύρι. Aν δεν ακολουθείτε vegan διατροφή αντικαθιστάτε το σιρόπι αγαύης με μέλι. Σε κάθε περίπτωση δοκιμάστε να τη φτιάξετε κι εσείς, σας τη συνιστώ ανεπιφύλακτα!

Υλικά

Για τη βάση 

  • 250γρ. σύκα ξερά
  • 1 φλιτζάνι νιφάδες βρόμης
  • 1 φλιτζάνι καρύδια
  • 1 κουτ. σούπας αγαύη
  • 1 κουτ. σούπας σπορέλαιο

Για τη γέμιση

  • 350γρ. κουβερτούρα
  • 300γρ. νερό
  • 1 κουτ. σούπας αγαύη

Για τη διακόσμηση

  • 3 κουτ. σούπας καρύδια ψιλοκομμένα

Εκτέλεση

  1. Για τη βάση της τάρτας: Μουλιάζουμε τα σύκα σε ζεστό νερό για 10 λεπτά να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και τα ψιλοκόβουμε.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Ψιλοκόβουμε τα καρύδια σε μπεντεράκι ή πολυκόφτη και τα ρίχνουμε σε μπολ. Μετά τρίβουμε τις νιφάδες της βρώμης και τις ρίχνουμε κι αυτές στο μπολ μετά καρύδια.
  3. Τέλος πολτοποιούμε στο πολυμίξερ τα σύκα μαζί με το λάδι και την αγαύη και ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί στο χέρι, δημιουργώντας μια ζύμη εύπλαστη.
  4. Με τις παλάμες και τα δάχτυλα ανοίγουμε τη ζύμη μέσα σε φόρμα τάρτας με αποσπώμενο πάτο, καλύπτοντας με ένα λεπτό κι ομοιόμορφο στρώμα τη βάση και τα πλαϊνά. Ψήνουμε τη βάση της τάρτας στον προθερμασμένο φούρνο για 10-15 λεπτά να στεγνώσει και να τραγανίσει ελαφρά.
  5. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση, που δεν είναι άλλο από μια γκανάς που θα φτιάξουμε με νερό αντί για κρέμα γάλακτος. Βάζουμε νερό να βράσει σε κατσαρόλι ή σε βραστήρα.
  6. Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα μέσα σε ένα μπολ και προσθέτουμε το νερό καυτό. Ανακατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης να λιώσει η κουβερτούρα, προσθέτουμε την αγαύη και ομογενοποιούμε με ραβδομπλέντερ. Αφήνουμε τόσο την γκανάζ όσο και τη βάση της τάρτας να κρυώσουν.
  7. Όταν κρυώσει η βάση της τάρτας, γεμίζουμε με την γκανάζ και αφήνουμε την τάρτα στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί καλά.
  8. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε ξεφορμάρουμε την τάρτα σε πιατέλα, πασπαλίζουμε με καρύδια ψιλοκομμένα και σερβίρουμε κόβοντας σε κομμάτια.

 

https://sweetly.gr/2021/11/vegan-tarta-sokolatas-me-sika-karidia-kai-vromi/?fb

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

 

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *