Μπαμπαδάκια (baba au rum), από την αγαπημένη μας Ρένα Κώστογλου και το Koykoycook.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

1 λίτρο νερό

1000 γρ ζάχαρη

1 ολόκληρο πορτοκάλι

5 κουταλιές της σούπας ρούμι.

Βράστε όλα τα 3 πρώτα  υλικά μαζί για 20 λεπτά.

Προσθέστε το ρούμι στο τέλος.

Αφήστε το να κρυώσει.

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ (20 μπαμπαδάκια)

500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κουταλάκια κοφτά του γλυκού αλάτι

2 κουταλάκια του γλυκού γεμάτα ζάχαρη

6 αυγά χτυπημένα με πιρούνι

ξύσμα από 2 πορτοκάλια

160 ml γάλα χλιαρό

6 φακελάκια ξηρή μαγιά των 8 γρ η μία

100 γρ βούτυρο λιωμένο για την ζύμη

100 γρ βούτυρο λιωμένο για το βουτύρωμα της φόρμας των Κάπκεικς

Σαντιγί ( 600 γρ κρέμα γάλακτος-150 γρ ζάχαρη άχνη-1 βανίλια)

Βάλτε τα 3 πρώτα υλικά σε ένα μεγάλο  μπώλ(που μπορεί να μπει σε φούρνο/πυρέξ).

Κάντε μια λακουβίτσα στην μέση και ρίξτε μέσα τα χτυπημένα αυγά.

Προσθέστε το ξύσμα πορτοκαλιού.

Ρίξτε σε ένα άλλο μπώλ το χλιαρό γάλα και προσθέστε την μαγιά.

Ανακατέψτε με ένα κουτάλι να διαλυθεί καλά η μαγιά .

Προσθέστε το μείγμα της μαγιάς στα αυγά.

Ανακατέψτε με την παλάμη σας τα υλικά.

Η ζύμη είναι κολλώδης ..

Χτυπήστε με το χέρι σας την ζύμη μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Σκεπάστε την με αλουμινόχαρτο και βάλτε την στον φούρνο σας

στους 30-50 βαθμούς Κελσίου μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί,

(περίπου 30-40 λεπτά).

Βουτυρώστε καλά με το λιωμένο βούτυρο τις φόρμες των Κάπκεικ και βάλτες τις στο ψυγείο.

Μετά από 5 λεπτά ξαναβουτυρώστε  ( με πινέλο είναι καλύτερα)

και ξαναβάλτε στο ψυγείο.

Βγάλτε από τον φούρνο την ζύμη και προσθέστε σταδιακά το λιωμένο βούτυρο

μέχρι να απορροφηθεί .

Η ζύμη σας εξακολουθεί να κολλάει .

Βάλτε από μια μεγάλη κουταλιά  ζύμης στην καλά βουτυρωμένη φόρμα των Κάπκεικς 

Αφήστε  πάνω στην κουζίνα σας να ξαναφουσκώσει για άλλα 30 λεπτά .

Ανάψτε τον φούρνο σας στους 150 βαθμούς ( εμένα ο φούρνος μου είναι δυνατός)

αέρα και αντιστάσεις πάνω κάτω.

Ψήστε για 30 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν χρυσαφί  χρώμα.

Βουτήξτε τα στο κρύο σιρόπι μέχρι να πιουν  αρκετό..

(Ένας φίλος πρόσφατα μου είπε ότι ο Μπαμπάς πρέπει να στάζει σιρόπι όταν τον τρώς).

Κόψτε τα στην μέση με ένα μαχαιράκι ( όχι εντελώς) και γεμίστε τα με σαντιγί .

Στολίστε τα με ένα κερασάκι..

Από τα καλύτερα γλυκά της κλασσικής γαλλικής ζαχαροπλαστικής .

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου-Παναγιώτης Μαχαίρας)

https://koykoycook.gr/?p=26883

 
 
 
 
 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *