ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ: Crepes, pancakes και φυσικά waffles..με φυτική πραλίνα SISINNI για κάθε ώρα και στιγμή!, από το adaywithoutgluten.com!
Δε νομίζω ότι υπάρχει κοιλιοκακικός που να μην ετοιμάζει σπίτι του κρέπες, pancakes ή βάφλες. Κι αν όντως έχουν “ξεφύγει” από κάποιον/α, καιρός είναι να ξεκινήσει τις δοκιμές πάραυτα! Στο σπίτι μας τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα θα κάνουμε κρέπες για απογευματινό (αλμυρές και γλυκές), αφράτα pancakes σε μικρή ή μεγάλη-πιο φαρδιά εκδοχή το σαββατοκύριακο για πρωινό, ή βάφλες για πιο special καταστάσεις. Με ένα χυλό που ετοιμάζεται αμέσως και λίγα λεπτά είτε στο αντικολλητικό τηγάνι είτε με τις ειδικές πλάκες πάνω στη τοστιέρα (εύκολα μπορείτε να βρείτε στην αγορά βαφλιέρα ή ακόμη και τοστιέρα με ειδικές αποσπώμενες πλάκες), απολαμβάνεται πεντανόστιμα δημιουργήματα που ξετρελαίνουν τα παιδιά και φυσικά όχι μόνο αυτά!
Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους..
Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά στο περίπου και ο χυλός σας είναι έτοιμος
Χρόνος μαγειρέματος: ενδεικτικοί χρόνοι 3-4 λεπτά η κρέπα – δόση pancakes/5-6 λεπτά το ζευγάρι από βάφλες στη βαφλιέρα μου, μέχρι να αποκτήσουν πάντως το επιθυμητό χρυσαφί χρώμα
Για τα υλικά μας, εδώ τα πράγματα είναι λίγο “ελεύθερα” καθώς εμείς έχουμε φτιάξει pancakes και κρέπες αντί για κανονικό γάλα και με γάλα καρύδας ή αμυγδάλου, αλλά ακόμη και με κεφίρ, ενώ για αλεύρι χρησιμοποιούμε εκτός του κλασικού για όλες τις χρήσεις που θα βρείτε στα ντουλάπια σας και αλεύρι από φαγόπυρο, ή μίγμα από διάφορα που μας περισσεύουν ή αλεύρι που φουσκώνει μόνο του αν πρόκειται για βάφλες ή pancakes. Παραλλαγές υπάρχουν πάρα πολλές, παρακάτω θα βρείτε τις δικές μας.
Εγώ πλέον φτιάχνω το μίγμα με το μάτι τις περισσότερες φορές, φτάνοντας το χυλό στην επιθυμητή υφή – σύσταση αλλά ενδεικτικά με την παρακάτω αναλογία ετοίμασα την τελευταία εβδομάδα 8 waffles:
- 1 1/2 κούπα γάλα (τουλάχιστον 1/2 κούπα παραπάνω γάλα αν πρόκειται για κρέπες)
- 1 1/2 κούπα αλεύρι ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ
- 1 μεγάλο αυγό (στα pancakes μπορούμε και 2)
- 1/2 κουταλάκι αλάτι
- ζάχαρη από 1 έως 2 κουταλιές σούπας (λευκή, καστανή ή καρύδας, πάντα στην επιθυμητή για τα γούστα σας ποσότητα – εγώ μένω στη μία κοφτή καρύδας)
- 1-2 κουταλιές λάδι ή λιωμένο βούτυρο
- 1/2 κουταλάκι baking powder και 1/4 baking soda ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ (προαιρετικά – αυτά τα προσθέτουμε μόνο στα pancakes αν βάλουμε κλασικό αλεύρι, για βγάλουμε πιο φουσκωμένο και αφράτο αποτέλεσμα)
– Η λογική σε όλες αυτές τις παρασκευές είναι να ανακατέψουμε όλα τα στερεά υλικά σε ένα μπολ και μετά να προσθέσουμε τα υγρά (χτυπημένο αυγό με σύρμα και γάλα σε ένα άλλο μπολ) δημιουργώντας ένα σχετικά πηχτό χυλό για waffles ή pancakes και ελάχιστο πιο υγρό αν πρόκειται για κρέπες.
– Στην περίπτωση των pancakes μπορούμε να χτυπήσουμε για πιο αφράτο αποτέλεσμα τα ασπράδια και μετά να τα ενσωματώσουμε στο μίγμα μας.
– Αν υπάρχει χρόνος και έχουμε προνοήσει να ετοιμάσουμε το χυλό από πιο πριν, καλό είναι να το αφήνουμε να “κάτσει” καμιά ώρα στο ψυγείο (εμείς σπάνια το αφήνουμε γιατί η ανάγκη φαγητού είναι τις περισσότερες φορές άμεση!!!)
– Σε κάθε περίπτωσή αν χρειαστεί διορθώνουμε την τελική υφή του μίγματος με λίγο επιπλέον αλεύρι ή γάλα.
– Λαδώνουμε ελαφριά ή περνάμε με ένα χαρτί με λίγο βούτυρο το τηγάνι ή τη βαφλιέρα μας και τα αφήνουμε μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα για λίγα λεπτά και από δύο πλευρές.
(* Υπάρχει και η σούπερ γρήγορη εκδοχή μας με ένα ραβδομπλέντερ, όλα μαζί για ένα λεπτό στο ειδικό μακρόστενο σκεύος που το συνόδευει)
Η ιστορία της βάφλας σε 4 κλικ μου.
Και η τελική εικόνα λίγο πριν το τσακίσω (για την πρώτη δόση μιλάμε φυσικά), με παγωτό γιαούρτι από το μοναδικό Frozen Yogurt Cafe, λατρεμένη επάλειψη Sisinni από τη μεγάλη γκάμα χωρίς γλουτένη προϊόντων της Rito’s Food και λίγο σπασμένο καρυδάκι!
Eνημέρωση :
Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.
Kαι επειδή η απόλαυση είναι δεδομένη είτε μιλάμε για βάφλες είτε για κρέπες ή pancakes προσθέτω 2 ακόμη φωτογραφίες από προηγούμενες φορές έτσι για να σας ιντριγκάρω!
Φαντασία λοιπόν, δημιουργικότητα στα γεμίσματα και στα toppings σας (φρούτα, ξηροί καρποί, πραλίνες, σιρόπια κλπ) και απολαύστε τις gluten free δημιουργίες σας, μόνοι σας, με τα παιδιά σας και την παρέα τους, τους ή τις καλές σας, αλλά και με φίλους που φυσικά θα τους αφήσετε με το στόμα ανοιχτό!
Έτσι κι αλλιώς κανείς δεν θα καταλάβει ότι είναι διαφορετικές, ότι είναι χωρίς γλουτένη..
http://adaywithoutgluten.com/gluten-free-waffles/
Αφήστε μια απάντηση