Υλικά:troufakia-apo-melomakarona-xoris-glouteni-vivo-glutenfree-2

  • 500 γρ μελομακάρονα
  • 200 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
  • 200 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 100-150 γρ ζαχαρούχο
  • 50 ml (4 κ.σ.) κονιάκ
  • 6 κ.σ. κακάο σκόνη
  • 1 κ.γλ. υγρή βανίλια προαιρετικά
  • 200 γρ τρούφα σοκολάτα ή χρωματιστή ή και τα δύο

 

 

 

Εκτέλεση:

  1. troufakia-apo-melomakarona-xoris-glouteni-vivo-glutenfree-procΣτο μούλτι βάζουμε τα μελομακάρονα και το θρυμματίζουμε καλά.
  2. Μετά την καρυδόψιχα. Εγώ τα καρύδια τα θέλω χοντροκομμένα και να φαίνονται στα τρουφάκια μου και γι αυτό τα θρυμμάτισα με το χέρι. Αν θέλετε όμως μπορείτε να τα χτυπήσετε μέχρι να γίνουν σκόνη.
  3. Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι, το αποσύρουμε από τη φωτιά.
  4. Προσθέτουμε το κακάο κοσκινισμένο και το ανακατεύουμε καλά και μετά το ζαχαρούχο γάλα.
  5. Σε αυτό το μείγμα προσθέτουμε το κονιάκ, και την υγρή βανίλια και ανακατεύουμε.
  6. Σε ένα μπολ βάζουμε τα θρυμματισμένα μελομακάρονα ρίχνουμε το μείγμα μας και ανακατεύουμε καλά.
  7. Στο τέλος προσθέτουμε και τη χοντροκομμένη καρυδόψιχα.
  8. Σκεπάζουμε το μείγμα με μεβράνει και το αφήνουμε στο ψυγείο 1-2 ώρες για να σφίξει.
  9. Πλάθουμε καλά το υλικό σε μακρόστενο ρολό και το τυλίγουμε σφιχτά με λαδόκολλα ή διαφανής μεμβράνη.
  10. Όταν είναι παγωμένο πλέον, το βγάζουμε και αρχίζουμε να πλάθουμε τα τρουφάκια μας. Βγάζει περίπου 25-30 μεγάλα τρουφάκια.
  11. Σε ένα μπολ ή βαθύ πιάτο αδειάζουμε την τρούφα μας.
  12. Κάθε μπαλάκι που κάνουμε το περνάμε από την τρούφα έτσι ώστε να κολλήσει παντού και το βάζουμε σε χαρτάκια.

 

 

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

 

Tips:

  1. Το πόσο ζαχαρούχο θα βάλετε εξαρτάται από το πόσο μέλι έχουν τα μελομακάρονα και το πόσο υγρά είναι. Ξεκινήστε με λίγο και αν σας βγαίνει πολύ σφιχτό το μείγμα μπορείτε να προσθέσετε λίγο ακόμα. Επίσης ένας άλλος παράγοντας είναι τα καρύδια, αν είναι αλεσμένα σε σκόνη τότε θα γίνει πιο σφιχτά και θέλουν λίγο παραπάνω υγρασία.
  2. Αντί για κονιάκ μπορείτε να προσθέσετε κάποιο λικέρ.
  3. Αντικαταστείτε αν θέλετε το ζαχαρούχο γάλα με μέλι ή σιρόπι από κάποιο γλυκό του κουταλιού. Ιδανικό θεωρώ το σιρόπι από πορτοκάλι γλυκό του κουταλιού.
  4. Αν αντί για τρούφα, θέλετε να το κάνετε με επικάλυψη σοκολάτας, τότε βάλτε τα μπαλάκια από τρούφα στην κατάψυξη για περίπου 1 ώρα, και ετοιμάστε την σοκολάτα επικάλυψης όπως ακριβώς και στην συνταγή με τις «Καριόκες χωρίς γλουτένη».

troufakia-apo-melomakarona-xoris-glouteni-vivo-glutenfree-3

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!