«Κέικ» κολοκύθας, χωρίς φούρνο, με επικάλυψη κρέμας πορτοκαλιού, από την Βίκυ και το Vegan in Athens!







Υλικά
Για το κέικ κολοκύθας
1 ½ + ½ φλιτζ. κόκκινη κολοκύθα τριμμένη (περίπου 270 γρ καθαρισμένη) ή την ίδια ποσότητα καρότα τριμμένα
2 μήλα γλυκά, τριμμένα (τα τρίβουμε λίγο πριν τα χρησιμοποιήσουμε)
1 φλιτζ. ξανθές σταφίδες
1 φλιτζ. καρύδα ξερή τριμμένη
¾ φλιτζ. καρύδια καθαρισμένα
1 φλιτζ. νιφάδες βρώμης ή φαγόπυρου χωρισμένες σε δυο μέρη
½ φλιτζ κράνμπερι ή επιπλέον σταφίδες
1 κ.γ. κανέλα τριμμένη
1 κ.γ. τζίντζερ τριμμένο
½ – ¾ κ.γ. γαρύφαλο τριμμένο (ανάλογα με το πόσο αρωματισμένη τη θέλουμε)
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
για το γλάσο πορτοκαλιού
¾ φλιτζ. κάσιους μουλιασμένα για 6 ώρες τουλάχιστον
½ φλιτζ. χυμό από γλυκά πορτοκάλια
3-4 μεγάλους χουρμάδες χωρίς το κουκούτσι
το ξύσμα από ένα πορτοκάλι
½ κ.γ. κουρκουμά (προαιρετικά, για το χρώμα)
για τη διακόσμηση
τριμμένη καρύδα
διάφορους ξηρούς καρπούς
ψιλοκομμένα ξερά βερίκοκα
κράνμπερι ή σταφίδες
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τις σταφίδες σε άφθονο χλιαρό νερό για πέντε λεπτά, τις στραγγίζουμε καλά και τις απλώνουμε σε μια πετσέτα για να απορροφηθεί το νερό.
Βάζουμε τις σταφίδες στον κάδο του μπλέντερ, μαζί με ½ φλιτζάνι κολοκύθα και χτυπάμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πολτοποιηθούν. Προσθέτουμε την καρύδα, τα καρύδια, το ξύσμα και τα μπαχαρικά και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε τη μισή βρώμη ανακατεύοντας καλά.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα καθαρό, ευρύχωρο σκεύος. Προσθέτουμε την τριμμένη κολοκύθα, το μήλο και τα κράνμπερι, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα ή με τα χέρια μας πολύ καλά. Προσθέτουμε την υπόλοιπη βρώμη σιγά σιγά, ανακατεύοντας. Το μείγμα θα πρέπει να είναι μαλακό αλλά να στέκει. Άλλωστε στο ψυγείο θα σφίξει λίγο ακόμα. Ωστόσο αν μας φανεί πολύ ρευστό μπορούμε να προσθέσουμε ¼ φλιτζ. βρώμη επιπλέον.
Στρώνουμε μια φόρμα για κέικ διαμέτρου 18 εκατοστά περίπου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Εναλλακτικά στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα δίσκο ή μια πιατέλα και τοποθετούμε πάνω ένα στρογγυλό τσέρκι. Εγώ έχω βολευτεί πολύ με ένα τσέρκι ρυθμιζόμενης διαμέτρου.
Μεταφέρουμε στη φόρμα ή στο δίσκο το μείγμα του κέικ. Με μια σπάτουλα το πιέζουμε να κατανεμηθεί ομοιόμορφα και ισιώνουμε την επιφάνεια.
Σκεπάζουμε και φυλάμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες τουλάχιστον.
Για την κρέμα πορτοκαλιού: Χτυπάμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά μέχρι να σχηματιστεί μια παχύρευστη κρέμα.
Συναρμολόγηση: Ξεφορμάρουμε το γλυκό με προσοχή να μη σπάσει και με μια σπάτουλα απλώνουμε την κρέμα πορτοκαλιού σε όλη την επιφάνεια του γλυκού. Αυτό το βήμα θέλει λίγο υπομονή αλλά δεν είναι δύσκολο! Διακοσμούμε με την καρύδα, τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς.
Βάζουμε στο ψυγείο 2 ώρες ακόμα και σερβίρουμε!
Eνημέρωση :
Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.
Σημείωση: Νομίζω ότι την επόμενη μέρα είναι ακόμα καλύτερο!
http://veganinathens.com/gr/2014/11/07/raw-winter-squash-cake/











Ίσως σας ενδιαφέρουν :
Μους σοκολάτα μπανάνα- Chocolate banana mousse by Lenia and the Veggie Sisters!
"Πώς να φτιάξουμε κολοκύθα για το Halloween", από την Αργυρώ μας!
Vegan κέικ χωρίς ζάχαρη, από την Αργυρώ μας και το argiro.gr!
Μπισκότα με κολοκύθα και σταγόνες κουβερτούρας ΙΟΝ, από την Μάγδα Γοδόση και το ionsweets.gr!
Γλυκές κολοκυθόπιτες-Sweet pumpkin phyllo pies, by Akis Petretzikis and akispetretzikis.com!
Πανεύκολο, υγιεινό νηστίσιμο σουφλέ σοκολάτας, από την αγαπημένη Μαριφάνη Ξανθάκη!
Αφήστε μια απάντηση