Γλυκιά κολοκυθόπιτα Μήλου, από την Ιωάννα Σταμούλου και το Sweetly!

Μια γλυκιά πίτα που μοσχοβολάει κανέλα και παράδοση και τη φτιάχνουν με μικρές παραλλαγές σε όλη την Ελλάδα. Η συγκεκριμένη είναι από τη Μήλο και είναι φτιαγμένη από τα χέρια της κυρίας Κατερίνα Παπικινού που μου έδειξε όλα τα μυστικά της. Εγώ μόνο την κολοκύθα ετοίμασα.

Κι ενώ με τις λευκές κολοκύθες φτιάχνουν το γλυκό κουφέτο στη Μήλο, τις πίτες τους τις φτιάχνουν με τις κόκκινες κολοκύθες τις οποίες τις καθαρίζουν και τις τρίβουν στον τρίφτη αποβραδίς και τις αφήνουν ολονυχτίς σε σουρωτήρι για να βγάλουν τα ζουμιά τους. Τη ζύμη για το φύλλο της πίτας το ανοίγουν μόνοι τους, και είναι η ίδια που χρησιμοποιούν και στα περίφημα πιταράκια, τις φλαούνες και τις πλακόπιτές τους. Το φύλλο το ανοίγουν χοντρούτσικο και είναι σχετικά λιγοστό, ένα κάτω ένα πάνω. Όσο για την πίτα τη χαράζουν πριν την ψήσουν και την πασπαλίζουν με σουσάμι. Αυτή είναι η συνταγή της και το μόνο που έχω να προσθέσω είναι αυτό: Ονειρεμένη!

Υλικά για ένα μέτριο ταψί

Για το φύλλο:

  • ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι

  • ¼ φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το άλειμμα των φύλλων και του ταψιού

  • Λίγο χυμό λεμονιού

  • 1 σφηνοπότηρο τσικουδιά

  • 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό περίπου

  • Λίγο σουσάμι για το ψήσιμο

Για τη γέμιση

  • 750γρ. ψίχα κολοκύθας ξυσμένη στον τρίφτη

  • 200γρ. ζάχαρη

  • 200γρ. σταφίδα μαύρη

  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα

  • 1/3 φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

  • 50γρ. ρύζι καρολίνα ή γλασέ

Εκτέλεση

  1. Από τη προηγούμενη μέρα καθαρίζετε την κολοκύθα και την τρίβετε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Μεταφέρετε την ξυσμένη ψίχα σε σουρωτήρι και το αφήνετε μέσα σε λεκάνη να στραγγίσει τα υγρά της όλο το βράδυ.

  2. Την επομένη ετοιμάζετε το φύλλο. Κοσκινίζετε και ρίχνετε το αλεύρι σε λεκανίτσα. Κάνετε λακκούβα στο κέντρο και ρίχνετε εκεί, το λάδι, το χυμό λεμονιού την τσικουδιά και το αλάτι. Τρίβετε το αλεύρι με το λάδι και στη συνέχεια προσθέτετε το πρώτο φλιτζάνι νερό και ξεκινάτε να ζυμώνετε, προσθέτοντας και το υπόλοιπο νερό σταδιακά, όσο χρειαστεί μέχρι να πάρετε μια ζύμη σχετικά σκληρή, αλλά εύπλαστη. Την αφήνετε να ξεκουραστεί στη λεκάνη για ένα μισάωρο.

  3. Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση, αναμιγνύοντας όλα τα υλικά της σε ένα μπολ.

  4. Χωρίζετε τη ζύμη στα δύο, φροντίζοντας το ένα κομμάτι να είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το άλλο, τα κάνετε δυο μπάλες και ξεκινάτε να ανοίξετε το μεγαλύτερο κομμάτι σε φύλλο. Αλευρώνετε τον πάγκο σας και απλώνετε πάνω τη ζύμη. Πατάτε με τον πλάστη να πλατύνει, πασπαλίζετε κι από πάνω με αλεύρι και ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο όχι πολύ λεπτό. Το τυλίγετε στον πλάστη.

  5. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC στον αέρα. Λαδώνετε το ταψί σας και απλώνετε μέσα το φύλλο, ξετυλίγοντάς το από τον πλάστη και καλύπτοντας τον πάτο και τα πλαϊνά του τοιχώματα. Ρίχνετε μέσα τη γέμιση και με την ανάποδη του κουταλιού την ισιώνετε να πάει παντού.

  6. Ανοίγετε και το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε φύλλο και σκεπάζετε την πίτα. Ενώνετε τις άκρες του πάνω και του κάτω φύλλου στρίβοντάς τες ελαφρά και μετά με ένα ψαλίδι κάνετε μικρά λοξά κοψίματα ανά ενάμιση εκατοστό περίπου. Επαναλαμβάνετε τα κοψίματα με την αντίθετη φορά δημιουργώντας μικρά «χι» γύρω από την πίτα.

  7. Χαράζετε την πίτα σε ρομβοειδή κομμάτια, λαδώνετε καλά την επιφάνεια του φύλλου, πασπαλίζετε με σουσάμι, ραντίζετε με λίγο νερό και ψήνετε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου.

  8.  Αφήνετε την πίτα να κρυώσει εντελώς πριν κόψετε κομμάτια.

 

https://sweetly.gr/2018/11/glikia-kolokythopita-milou/?fb

 



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *